Ziua Brâncuşi celebrată la Cluj-Napoca. „Brâncuşi a sculptat zborul, nu pasărea”

Ziua de 19 februarie a fost declarată zi de sărbătoare naţională – „Ziua Brâncuşi” – potrivit Legii nr. 305/2015. În această zi se sărbătoreşte anual data de naştere a sculptorului român Constantin Brâncuşi. Potrivit actului, ziua de 19 februarie este considerată, în mod oficial, sărbătoare naţională.

19 februarie 1876 este ziua în care s-a născut în localitatea Hobiţa sculptorul român Constantin Brâncuşi, recunoscut pe plan mondial ca unul dintre cei mai importanţi artişti ai lumii.

Celebrarea „Zilei Brâncuşi” în data de 19 februarie a.c., ora 12.00, a avut loc la Cluj-Napoca, în foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga”, prin organizarea unei expoziţii de carte despre marele sculptor român şi a unei conferinţe susţinută de prof. univ. dr. Mircea Popa şi de către Constantin Zărnescu, cel mai mare brâncuşolog din lume, care locuieşte în oraşul nostru.

La eveniment au participat circa 30 de elevi din unităţile de învăţământ preuniversitar de pe raza muncipiului Cluj-Napoca şi renumiţi scriitori clujeni, ca Adrian Ţion, Eugen Cojocaru, Dan Marius Drăgan, Sorin Grecu şi reprezentanţi ai societăţii culturale „Avram-Iancu”: Tiberiu Groza şi Victor Bercea.

D-na Delia Chira a prezentat exhaustiv expoziţia de carte despre Brâncuşi organizată de bibliotecă, cu noutăţi editoriale de excepţie.

Prof. dr. Mircea Popa, critic şi istoric literar, a făcut un excurs al vieţii şi operei lui Constantin Brâncuşi, subliniind rolul marelui sculptor în schimbarea pradigmei artei mondiale.

Scriitorul Constantin Zărnescu a făcut cu acribie un expozeu al operei lui Brâncuşi, arătând rolul creativ al acestuia în esenţializarea formelor, ca o înălţare prin zbor spre miezul creaţiei. Zărnescu a reiterat că trebuie demantelat mitul lui Brâncuşi ca simplu „ţăran” impus de către comunişti, în realitate sculptorul a fost un mare om de cultură, cu vaste cunoştinţe generale. A studiat şcoala de arte frumoase de la Craiova şi universitatea din Bucureşti. Mai mult, Brâncuşi care, deşi a avut numeroase muze, toate femei intelectuale de calibru, a fost şi un credincios, fiind cantor la biserica ortodoxă românească din Paris.

Amfitrionul evenimentului  dr.Ionuț Țene a spus la final că „Brâncuşi a sculptat zborul, nu pasărea”.

Evenimentul cultural a fost organizat de către Primăria municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”.

NapocaNews

Lasă un răspuns