Edith NEGULICI: INVITAȚIE la spectacolul ,,REGINA MARIA, REGINA TUTUROR ROMÂNILOR”

Avem placerea sa va invitam miercuri 20 martie, ora 19 la  spectacolul REGINA MARIA, REGINA TUTUROR ROMÂNILOR,  la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” (Calea Victoriei 88).

REGINA MARIA, REGINA TUTUROR ROMÂNILOR

Un spectacol de și cu LIANA CETERCHI.
Muzica live: Elena Albu
Video/suneti: Leo Bacica, Ana Turos și Gabriela Alexandru
Costume: Alina Gurguță
Spectacol realizat în parteneriat cu UNITER, Arhivele Naționale ale Statului, Asociația România Culturală, Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Humanitas.

Regina Maria, jurnale de război

,,Personalitatea Reginei Maria este pe  cât de seducătoare și captivantă pe atât de greu de  cuprins, de redat, de trăit ca actor… Superlativele se  epuizează fără a cuprinde “necuprinsul“ ființei ei.

Jurnalele de război sunt o parte doar  a vieții ei, o parte importantă și foarte frământată,  plină de tragedii, personale și nationale, dar cum ea  însăși mărturisește că “nu-și  vede soarta ei despărțită de soarta țării,” viața ei  se trăiește și se respiră odată cu viața poporului ei.

 

 

Jurnalele de război sunt jurnalele  unei regine mame, mamă a unei Românii pe cale de a se  naște ca o mare țară și o mare națiune, chinurile  facerii trec printr-un război, prin foamete, epidemii,  lipsuri de tot felul, dar pe cât de grele sunt  încercările pe atât de mărețe sunt spiritele care se  înalță pentru a depăși fără compromisuri greutățile  și umilințele…Parcursul anilor de război 1916, 1918, este dens în întâmplări, în lupte interne  și  externe, în momente de maximă  disperare și suferință, în momente de eroism glorios, în momente de trădare si dezamăgire, în momente de  agonie….în momente critice când țara devenită din ce  în ce mai mică, din ce în ce mai săracă și mai  disperată” este pe punctul de a nu  mai FI…Doar  curajul, voința și IUBIREA unor oameni ca Regina Maria, au  salvat-o de la dispariție…La capătul celor doi ani mărturisește:
,,Câte tragedii, câtă suferinţă, nenorocire, nădejde, disperare am trăit în aceşti doi  ani. De necrezut câtă muncă şi câte eforturi! Toate au  fost o muncă binecuvântată, m-au adus foarte aproape de  inima poporului meu, m-au adus aproape de mizerie, durere, sărăcie şi nevoie. Am învăţat să nu mă feresc de  niciun efort. Acum pe drumul de întoarcere, strigătul  „Împărăteasa tuturor românilor“ e o realitate…”
(Liana Ceterchi)

Vă rugăm să binevoiți a ne confirma prezența și a ne susține cu promovarea evenimentului.

În așteptarea răspunsului Dvs favorabil, vă mulțumim.

Edith Negulici,
dramaturg

LIANA CETERCHI
Director al Asociației Femeilor  din  Teatru If…/Dacă… pentru Femei
Actriță și regizor a spectacolului “REGINA MARIA, REGINA TUTUROR ROMÂNILOR”
Facebook: https://www.facebook.com/Regina-Maria-Regina-Tuturor-Rom%C3%A2nilor-333377217488127/

 

REGINA MARIA, REGINA TUTUROR ROMÂNILOR

Aprecieri:

 

,,(…)„Regina Maria. Regina tuturor românilor”, regizată și interpretată de Liana Ceterchi. Dedicată personalităţii reginei Maria şi bazată pe jurnalele acesteia din perioada Marelui Război (1916-1918), piesa a fost un prilej pentru a celebra memoria reginei Maria şi pentru a sublinia importanţa deosebită pe care aceasta a avut-o în desfăşurarea evenimentelor, precum şi în conturarea traiectoriei pe care România a urmat-o în timpul Primului Război Mondial. A fost reamintită implicarea totală pe care regina a avut-o în acea perioadă tragică din istoria României şi a Europei – fie prin activităţile de binefacere şi de ajutor desfăşurate pe front şi nu numai, fie prin numeroasele discuţii purtate cu oameni politici autohtoni şi străini – precum şi iubirea necondiţionată pe care a purtat-o ţării sale.

Artista a captivat publicul cu expresivitatea sa debordantă, cu dinamismul şi cu unicitatea piesei sale de teatru, care, deşi conţine un singur personaj şi actor, a reuşit să umple scena, dând valoare obiectelor într-o maniera ingenioasă şi inovatoare şi purtându-i pe spectatori prin stări şi emoţii dintre cele mai diverse.”

http://roasit.ro/o-piesa-de-teatru-despre-eroism-vointa-si-iubire/

*

,,Încă o lecție de istorie de excepție

REGINA MARIA REGINA TUTUROR ROMÂNILOR

După spectacolul despre viața Principesei Ileana https://www.facebook.com/pg/PrincipesaIleanadeRomania/ pe care l-am savurat in mai multe rânduri, de fiecare dată trăind la fel de intens, uluitoarea Liana Ceterchi ne-a oferit in seara asta o noua lecție de istorie a României!

O incursiune ne-romanțată a vieții Reginei Maria. O viață înălțătoare a unui personaj căruia îi datorăm însăși existența noastră de români, retrăită cu emoție autentică de actriță și regizoare.

„De unde îți extragi atâta energie, Liana dragă?”

„De la ea, de la Regina noastră…”

Mergeti să vedeți piesa. Veți înțelege.

REGINA MARIA, REGINA TUTUROR ROMÂNILOR”

                                            (Cristiana Mateoiu, Director Executiv Fundația Regina Maria)

*

,,Poporul care își ignoră trecutul, își ratează viitorul’.

Este important să știm cine suntem în realitate (și mă refer mai puțin la a ne bate cu pumnul în piept….), este important să știm cine a clădit națiunea aceasta în realitate, cine sunt oamenii adevărați ai Romaniei (aceștia erau cel mai puțin români… Dar au iubit pământul acesta ca nimeni alții). Este important să știm ce moștenim si de ce. Este important sa ne cunoaștem cultura, trecutul, rădăcinile si fundamentul nației noastre.

Despre asta este piesa la care am avut onoarea să o admir pe actrița și regizoarea Liana Ceterchi! Piesa despre Regina Maria a României trebuie jucată și prezentată în toată țara!” (Ștefan Eugen Tarnovan)

*

,,Felicitările mele, sunt foarte încântat de spectacol, de o așa importantă lecție de istorie care aduce lumină  și bucurie în sufletele publicului.

Tot binele din lume vă doresc din partea unui iubitor de teatru și frumos.”

Florin Chioran (Muzeul Național de Artă al României)

*

,,Liana, ești un fenomen!”

(Raluca Cimpoiașu, ICR Londra)

Lasă un răspuns