Alexandru NEMOIANU: O mortăciune toxică

La jumătatea lunii iulie, 2018 Departamentul de Stat al USA a anunțat reactivarea postului de radio “Europa Liberă” pentru România și Bulgaria.
Posturile de radio “Libertatea” și respectiv “Europa Liberă” au fost oficine ale serviciului de contrainformații American, C.I.A, în anii “războiului rece”. Rostul lor era de a difuza în Uniunea Sovietică și în țările din Răsăritul Europei,  având regimuri comuniste, propagandă Americană și direct și indirect, să submineze regimul politic din acele țări. Dată fiind confruntarea dintre două sisteme politice adverse, acele posturi de radio, până la un punct, au avut rost.
Dar, cu voia lui Dumnezeu, la începutul anilor nouăzeci ai veacului XX, regimurile comuniste din Răsăritul Europei s-au prăbușit și Uniunea Sovietică a încetat să mai existe ca stat. Mai mult, toate țările din Răsăritul Europei, pentru care a funcționat radio Europa Liberă, s-au integrat în Europa Unită (fost “Piața Comună”) și în structura militară a ei NATO. Uniunea Sovietică s-a destrămat și pe spațiul ei nu mai există urmă de comunism. În consecință Europa Liberă și-a încetat programele. Dat fiind cele spuse se pune întrebarea ce rost are reactivarea Radio Europa Liberă pentru țări din Răsăritul Europei în 2018. Această este o întrebare legitimă și răspunsul la ea este deprimant.
Din punctul de vedere al informației REALE acest post de radio nu poate aduce nimic pozitiv. În România, și la fel în Bulgaria, există sumedenie de mijloace de informare, circulația știrilor este nu abundentă, este super abundentă. Deci din acest punct de vedere Radio Europa Liberă, un post de radio propagandistic și promovând interesele unui stat străin nu poate fi de nici un folos țărilor în care va difuza “vești”. Repet, asta în condițiile în care acele “vești” nu pot fi altă decât propagandă și interese ale unei puteri străine. În cuvinte mai directe și mai răspicate, reactivarea Radio Europa Liberă nu este alta decât încercarea de resuscitare a unui hoit toxic. Însă chiar și așa această penibilă încercare dovedește câteva lucruri grave.
În primul rând se dovedește, fără putința de tăgadă, că USA nu consideră România sau Bulgaria “aliați”, le consideră pioni colaterali a căror soarta nu îi interesează și de de a căror soarta nu se sinchisesc (la fel cum nu s-au sinchisit la Ialta în 1945). Adăugând la asta insultă, reactivarea Radio Europa Liberă dovedește profundul dispreț pe care USA îl au pentru evoluția României. Românii, și mijloacele lor de informare, sunt considerate de către USA ca fiind incapabile să ajungă la “cumințenia” “excepționalismului American”. În același timp, reactivarea acestor mortăciuni propagandistice este făcută concomitent cu văitatul interplanetar al USA despre încercările “altora” de a se amestecă în treburile lor interne. O manifestare de aroganță, dublu standard (una zici și altă faci) și hubris absolut dezgustătoare! Iar dincolo de asta se dovedește că USA sunt fără putință de mântuire un imperiu putred, osificat și gata a ieși din istorie în forma în care se află.
Serviciile de contraspionaj americane dovedesc că sunt incapabile să se “reinventeze”,  să afle căi noi pentru vremi noi. Ele recurg la aceleași modele și aceleași clișee pe care le-au utilizat în vremea războiului rece. Această jalnică încercare de reactualizare a unui hoit în putrefacție (Radio Europa Liberă) arată și dorința, cel puțin a unora dintre cercurile politice USA, de a folosi orice mijloc, inclusiv războiul atomic, pentru a își menține “imperiul” lor fără glorie.
Este limpede că această încercare dovedește blocaj intelectual, panică și finalmente disperare.
Personal nu am nici o îndoială că acest hoit toxic pe unde scurte nu va avea nici o audiență. Dar cei care ar ascultă sau, mai rău, ar accepta otrăvurile radiodifuzate de o oficina de propagandă a unei puteri străine ar fi efectiv oameni fără rost, oameni care fac degeaba umbră pământului.

–––––––––––––

Alexandru NEMOIANU

Istoric
The Romanian American Heritage Center

20 iulie, 2018

 

Lasă un răspuns