Al. Florin ŢENE: Drumul de la cronicari la profesionalismul ziariștilor din UZPR condusă de “vocea de aur “ Doru Dinu Glăvan

       Scriam mai de mult că istoria profesiunii de ziarist a început pe teritoriul celor trei principate românești încă din perioada cronicarilor, și chiar de mai înainte, de la Învățăturile către fiul său Teodosie, scrise în slavonă de voievodul muntean Neagoe Basarab.

De atunci și până astăzi Istria jurnalismului de la noi a avut  o evoluție sinoidală și rectilinium.Despre această istorie a jurnalismului am scris în cartea “Orcice călimară poate să devină un vezuviu “, apărut anul trecut.

Făcând o retrospectivă a acestei istorii, comparând activitatea UZPR din ultimii cinci ani, de când este condusă de președintele Doru Dinu Glăvan, am constatat că organizația noastră, prin activitățile întreprinse este net superioară multiplelor de organizații de același profil din istoria profesiunii noastre. Iar dacă fac o mica analiză comparativă cu alte organizații ce adună în jurul lor creatori, UZPR se află pe o treaptă net superioară.

De când a fost ales în fruntea UZPR, “vocea de aur “ pe care o ascultam cu mare plăcere la Radio România, care mă făcea să “văd” numeroasele competiții sportive. prin cuvintele rostite, de vocea caldă și alertă a domnului Doru Dinu Glăvan, UZPR a căpătat statutul de Organizație non-profit de utilitate publică. Cunosc o parte din zbaterea și efortul acestui mare profesionist, ca noi să beneficiem de o indemnizație pentru munca de creație și jurnalism de-o viață întreagă.La un moment dat, pentru a sprijini această inițiativă a domnului președinde, am scris un amplu eseu despre rolul ziaristului ca scriitor și creator, cu exemple din literatura română, în care arătam că majoritatea scriitorilor noștri au început ca ziariști, că jurnalismul este o muncă de creație.Eseu pe care l-am trimis Parlamentului României.

În ultimii cinci ani de când este președinte Doru Dinu Glăvan, organizația noastră editează, mai multe publicații, printre care interesanta revistă CERTITUIDINEA, a deschis siteul UZPR la care colaborează o mulțime de colegi.

Întâlnirile cu ziariștii din toată țara, au condus la organizarea de de filiale ale UZPR, în care ziariștii profesioniști activează, inițiind multiple  activități culturale, lansări de carte. Aceste filiale editaează antologii, publicații și ziare în parteneriat, uneori, cu alte organizații culturale, cum ar fi Liga Scriitorilor Români. Toate acestea se datorează domnului Doru Dinu Glăvan care ani la rând a colindat întreaga țară, înființând aceste filiale și promovând etica și spiritul libertății cuvântului.Președintele UZPR este un adevărat promotor cultural, un îndrumător al tinerilor jurnaliști, încât UZPR a devenit o adevărată academie a jurnalismului. Astfel că, așa cum spunea Friedrik-Wilhem Nietzsche, aceasă școală a jurnalismului promovează zicerea filozofului: “Nimic nu e mai de preț și mai rar decât cinstea. “ Nu de puține ori Doru Dinu Glăvan în cuvântările sale, așa cum a fost și cea de la Cluj, promovează faptul că informația este “arma “ invicibilă a democrației.

Înconjurat de un colectiv,  dornic de a sprijini inițiativele domnului Doru Dinu Glăvan, ales anul acesta , format din: CONSILIUL DIRECTOR

Glăvan Doru Dinu, Preşedinte

Istudor Roxana, Vicepreședinte

Stanciu Sorin, Vicepreședinte

Diaconu Mădălina Corina, Secretar General

Manea Dumitru (Miron Manega)

Gîfu Daniela

Băciuţ Nicolae

Văduva Gheorghe

Gorea Costin Iuliana

Dociu Claudius

Onesa Răzvan, trezorier

 

Membri supleanţi

Milca Mihai

Cepariu Cornel

Poapai Mircea

 

COMISIA DE CENZORI

Cristescu Ilie, Preşedinte

Rotaru Mariana

Iuga Doina Geanina

 

COMISIA DE ATESTARE PROFESIONALĂ

Dan Constantin, Preşedinte

Uban Valentin, Secretar

Marin Teodora

Popescu Viorel

Zanfir Ovidiu

 

JURIUL DE ONOARE, DISCIPLINĂ ŞI ARBITRAJ

Coandă Gheorghe

Cionoff  Şerban

Carp Firiţă

Nicolescu Viorica

David Ioan

Ţigău Valentin

Cucu Ion,

 

UZPR este cea mai activă organizație de creatori din România, care luptă, prin mijloacele la îndemâna jurnalistului, pentru promovarea adevărului în presa scrisă, televiziune, on-line, a democrației și a libertății exprimării ziaristului.

Inspirat de activitatea președintelui organizației noastre, îi dedic o poezie.

 

 

Auzindu-l pe Doru Dinu Glăvan într-o oglindă

 

Două oglinzi paralele-un infinit de imagini-

Țopescu într-una, reverberând  în mii de pagini,

În cealaltă prietenul Eminescu în drum spre neant

Nebuloasă cosmică unde doarme bătrânul Kant.

 

Îl citesc atent în oglindă şi cuvintele iau foc

Verbele aleargă după ele să le pună la loc,

Doar Filip Brunea-Fox îl înţelege acolo sus

Când Glăvan se lasă de adjective dus.

 

Dincolo de oglindă nu ştiu dacă-mi înţelege fraza

Frântă în mii de sclipiri adunând în ele Raza

Movului ce încă aduce speranţa de mâine,

Azi la lumina din oglindă latră un câine…

 

Mă aflu în UZPR şi ameţesc metafizic

Iar  într-e pagini de ziar  tâmpla-mi se clatină fizic,

Într-un colţ de oglindă un ochi râde, celălalt se preface-n culori

Pe când democraţia învinsă i-a ucis pe învingători.

–––––––––-

Al.Florin ŢENE

 

 

Lasă un răspuns