Paul LEIBOVICI: Bradul

,,O crenguță de brad, amintiri /O ridic și-o sărut /Mă învălui pierdut în amintiri /Clipe de odinioară chiuind într-o gară /Cu prieteni din munți / Mîine voi pleca iară, ca-ntr-o zi de vară /Sus în munți cei cărunți.

Încă din anii fragedei  copilării, pe cînd eram la școala primară, învățătorul CURPĂN m-a scos în fața clasei cu treizeci de elevi. Purtam, peste hăinuțele groase  – căci gerul pătrundea pînă la oase, uniforma –un soi de cămașă dintr-un  material  gri-ca cerul înnourat și de jur –împrejurul gîtului –un guler alb apretat. Se apropiau zilele vacanței de iarnă.Învățătorul împărții micuților elevi o foaie pe care stătea scris o poezie,, A doua zi copii au fost scoși ,rînd pe rînd –la catedră.Recitam. Fiecare în felul lui. CURPĂN, mi-a spus ,,La serbare, vei recita” :

,,Sus pe culme bradul verde /Sub zăpada albicioasă /Printre negură se pierde /Ca o fantasmă geroasă/.Și privește  cu-ntristare /Cum se plimbă prim răstoarce /Iarna pe un urs călare / Iarna cu șapte cojoace.”

În luminițele bradului împodobit cu steluțe multicolore și fulgi de zăpadă-din vată albă. Stătem nemișcat,privind ba către Brăduț, ba către învățător. Cu vocea subțire recitam despre arborele tradițional, pe care-l văzusem pentru prima oară, la serbare ,,BRADUL,,

În anii tinereții, pe cînd urcam ca un fulg împreună cu prietenii  Carpații  și colindam cu ruksacul încărcat prin desișurile pădurilor,culcușul cel mai agreabil îl găseam pe lîngă tulpina unui brad. Zorii ne prindeau înghesuiți unul în altul, trăgînd de aceea bucată de pătură cu care ne înveleam toți cei trei cercetași. Ramurile bradului ne erau nu numai perna pusă sub ceafă ci și parfumul care ne învăluia, îl inspiram. Ajungînd la una din cabane, am desfăcut sacul cu merinde. Pe masa din brad – jeluită- ne desfășuram proviziile și cu o poftă uriașă îmbucam ouăle coapte, rupînd cîte o bucată din pîinea neagră pe care o cumpărasem din vreme. În jurul nostru se învîrteau ,din cînd în cînd păsări cu trupuri lunguiețe, pene alb-negre  și căpșoare din care izvoreau lumini jucătoare. De sus, de pe ramurile bradului  priveau către cei trei înfometați. Și  ele își găsiră odihna pe brazii din preajma noastră. Peste ani odată cu lărgirea orizontului, am descoperit semnificația folclorică a bradului, care a devenit una din sursele de inspirație ale poeților și scriitorilor clasici și moderni din literatura și arta romînească. Bradul,cunoscut sub denumirea ,,pomul vieții,, îl aflăm ca reprezentat în arta plastică. Cercetătorii documentelor traco-dacice, a căror vechime se pierde în trecutul îndepărtat, afirmă faptul ,,ramurile de brad,,au stat la baza unor compoziții complexe din spațiul carpato-danubian. Voi încerca să trec ,în scurta relatare, prin provinciile și cu deosebire prin satele romînești.

De pildă în Țara Oașului ,apare motivul bradului pe ușile de la intrare.În zonele Vîlcea ,Argeș Vlașca și Ilfov se obișnuiește a imprima imaginea sa pe lăzile de zestre. Iar în satele din munții Apuseni  și în Banat cusăturile, broderiile cu fir de aur și argint, în combinație cu arnici negru, roșu și vișiniu scot în relef ,,bradul,,.

Adesea ,,ceramicele din Țara Zarandului au ca motiv principal ,,bradul,,; deasemenea obiectele de ceramică din Vîlcea și Olt l-au adoptat ca simbol. Profilul mitic al bradului este elementul cel mai vechi și deasemeni cel mai dominant:apare totdeauna verde ,uriaș, tînăr și nemuritor. Adesea îl vom găsi pur și simplu ca o prăjină,un par înfipt în pămînt ,cu o pasăre îngemănată în vîrf ,construită din lemn. Această,,pasăre a sufletului ,,o vom găsi ca element de împodobire în satele din Sebeș-Alba sau ca simbol al puterii supreme –precum în Țara Oltului și la Gorj. Numeroase au fost întrebuințările pe care i le-au atribuit romînii :,,un june divin,,; iar prin verdeața lui veșnică ,a devenit  simbolul nu numai al tinereței masculine ,al nunții –ceea ce presupune existența unui,,cult străvechi al bradului,, ,atestat în Oltenia și Țara Vrancei. De altfel cuvîntul ,,brad ,,e menționat în cele mai vechi documente și a intrat în obiceiul ciobanilor de a se împărtășii ,înlocuind pîinea și vinul cu muguri de copaci –muguri de brad.De altfel, brazii apar în cadrul cetelor de feciori în colinde la poarta gazdelor ,în procesiunile tinerimii romîne; jocul ,,boriței,,a cărui rădăcină e bor-brad-brădeț.

În Țara Oltului bradul sau brădețul  este conceput nu ca soț, ci ca fiu nemuritor și veșnic tînăr al aceleia care va fi imaginată ca ,,Mama pădurii,, pentru agricultori  marea zeiță a pămîntului cultivat era îmbinată cu cerul(în calitate de soț)de unde cade ploaia  și cad razele  soarelui.O expresie populară,,Ai noștrii ca brazii,,e cunoscută ca principiu al tinereții masculine; bradul crescut și îngemănat devine simbol al iubirii și căsătoriei în textele populare din Țara Oltului, Mărginimea Sibiului.

Deasemenea BRADUL este simbolul masculin prin excelență,prezent în lirica de dragoste și în toate formele și manifestările culturale  folclorice  și etnografice, în poezia orală lirică ,,Măi băd/iță,meu cel drag,/Tu mergi sara la vînat;/Să-mi adești, puiule,-un brad / Frumușel,ca  tine nalt;/Să-mi tai dintr-însul  o făclie /Și să-mi faci o furcă mie, /Că sara cînd m-oi culca ,/ s-o pun în pat lîngă mine! /Și-oi gîndi că dorm cu tine!,,.În ceremonialul nupțial ,bradul adus la casa miresei îl reprezintă pe mire;e împodobit cu panglici multicolore și încărcat cu turte dulci,cu smochine, migdale și nuci. Bradul nupțial reprezintă pomul vieții, semnificînd belșugul, rodnicia și perenitatea. Obicei pe care-l întîlnim în mod deosebit în Muntenia, la Vîlcea dar și în Țara Oltului.

Fiind în preajma ANULUI NOU 2021 scriu des BRAD ca simbol al binefacerii, sănătății și voie bună. Precum au glăsuit poeții popular: ,,Verdeața ta îmi place / Oricînd o văd sunt bucuros /Și vesel ea mă face  / O brad frumos, o brad frumos.

O crenguță de brad, amintiri/ o ridic  și-o sărut /Mă învălui pierdut în amintiri / Clipe de0 dimineață chiuind / Cu prieteni din munți și din văi/ Mîine vom pleca iară / ca-ntr-o zi de vară /Sus în munții cei cărunți ….ANUL NOU cu VOIE BUNĂ /SĂ-L CINSTIM ÎMPREUNĂ !!!

Bradul fie-n drumător/ Bradul ca pildă de viață /Pentru-ntregul popor / La anu și în viitor!!!!

———————–

Dr. Paul Leibovici

Rehovat, Israel

3 ianuarie 2021

Lasă un răspuns