Olguța TRIFAN: Rondelul izbăvirii

Rondelul izbăvirii

 

Curat la suflet și la gând,
Îți pleacă fruntea cu smerire
Și lasă lacrima curgând,
Să-ți fie-n Domnul izbăvire!

 

Te roagă în genunchi căzând
Și cercetează-ți a ta fire!
Curat la suflet și la gând,
Îți pleacă fruntea cu smerire!

 

Ispită, diavol refuzând,
Vei ști să guști din fericire,
Cu aripi albe-n împlinire
Prin post și rugă-n cer urcând

 

Curat la suflet și la gând.

 

Sonetul smereniei

 

Coboară-ţi fruntea una cu pământul,
Sub cerul care lacrimi îşi revarsă,
Să ştii să faci în viaţă cale-ntoarsă,
Dorind să-ţi fie de folos Cuvântul.

 

Pe geană ai o picătură stoarsă,
Curaj să-ţi dea, spre El să-ţi crească-avântul,
Să nu lași gând să zboare precum vântul
Şi nici voinţa să nu-ţi fie ştearsă.

 

Cu capul mult plecat, privirea-n tină,
Din prima clipă sufletul îţi pune
Pe taler, ce balanţa o înclină,

 

Smerite lacrimi varsă spre a spune,
Sub greu păcat ce-i arde pe retină,
Un om spre Domnul Sfânt cerând minune.

————————

Olguța TRIFAN

6 august, 2018

3 thoughts on “Olguța TRIFAN: Rondelul izbăvirii

 1. Aceste două poezi cu formă fixă, rondel și sonet, îmi trimit gândul la o cercetare atentă și ajung la concluzia că ai primit, foarte posibil, darul prevestirii unui episod apocaliptic ce va lovi România în zilele următoare publicării lor, stimată prietenă Olguța Trifan…
  Da, izbăvirea în sine nu poate fi acordată decât de către Dumnezeu, iar cel ce o primește nu poate fi decât acel credincios ce-L recunoaște și îl iubește pe Hristos, Fiul Domnului, care ne-a dat în dar și ne-a învățat ce este Iubirea, acel credincios care este ”Curat la suflet și la gând”, își ”pleacă fruntea cu smerire/ Și lasă lacrima curgând”, se ”roagă în genunchi căzând” … ”Ispită, diavol refuzând”…
  Așa ne învață credința noastră și așa ai arătat cititorilor, în ”Rondelul izbăvirii”, cât sepoate de explicit, că este necesar să procedeze omul iubitor de Dumnezeu. A se lua aminte de către toți cei care au greșit inclusiv în aceste trei zile în care haosul a fost lăsat și încurajat de către diriguitorii țării să se manifeste!
  Pe de altă parte, credinciosul care tinde spre iertarea păcatelor sale pentru a fi mântuit, va trebui să facă dovada smereniei sale.
  Numai acela care știe și simte nevoia să-și coboare ”fruntea una cu pământul/ Sub cerul care lacrimi îşi revarsă” și știe să facă ”în viaţă cale-ntoarsă,/ Dorind… să-i fie de folos Cuvântul”, se poate prezenta în orice situație, în biserică ori în afara ei, încărcat de evlavie. Este cât se poate de adevărat că cel în cauză, așa cum în ”Sonetul smereniei” ai menționat, ”Smerite lacrimi varsă spre a spune,
  Sub greu păcat ce-i arde pe retină,
  Un om spre Domnul Sfânt cerând minune.”
  Ambele poezii sunt plăcute prin figurile de stil introduse în versuri și prin muzicalitatea acestora, dar și pline de realism în conținut. În ambele sunt respectate regulile specifice de construcție. Rimele sunt atent alese și precizate, iar măsura metrică asigură cursivitate și calitate în recitare.
  Nu-mi rămâne de spus decât sincere felicitări și inspirație divină pe viitor!
  Cu prețuire și considerație,

  1. În primul rând, doresc să vă mulțumesc pentru popasul dumneavoastră, pentru aplecarea și atenta analiză și a acestor versuri, domnule Malciu Marian! Nu cred că au fost vizionare cu privire la evenimentele care s-au desfășurat, nici nu cred că mi-aș dori să aibă un astfel de rol. La câtâ răutate am văzut în aceste zile în media și în spațiul online, versurile mele, ale noastre, ale oricui, nu pot atinge astfel de conștiințe. „Fiara” a început să se manifeste, să acapareze, câștigă teren, iar oamenii sunt orbiți și vulnerabili… Postul Adormirii Maicii Domnului mi-a inspirat aceste versuri și am reușit în aceste zile să depășesc orice supărare, orice moment de tristețe, de revoltă legată de tot ce mi-a fost dat să văd și să aud. M-am rugat ca totul să fie bine pentru toată lumea și să nu se producă lucruri mai grave, iar cei care trebuie să primească iertarea să o primească prin puterea Domnului! Mulțumesc pentru aprecierea versurilor și a aspectelor legate de respectarea regulilor specifice ale celor două poezii, dar și pentru felicitări și urări pe care vi le întorc cu drag! Cu prețuire și considerație!

   1. Fie ca inspirația ta să fie continuă și binecuvântată de Domnul și Maica Domnului, stimată prietenă Olguța Trifan! Să înțelegem oamenii, prietenii și mai puțin prietenii, să ne rugăm pentru toți întru mulțumirea și iubirea Domnului, pentru a fi bine tuturor oamenilor!

Lasă un răspuns