Miruna MUREȘAN: Revista internațională Starpress și Liga Scriitorilor sărbătoresc Ziua Limbii Române la Olănești

    În data de 31 august a.c. în organizarea Ligii Scriitorilor și a revistei internaționale Starpress, va avea loc în stațiunea Olănești, județul Vâlcea, sărbătorirea Zilei Limbii Române. La această activitate vor participa zeci de scriitori din țară, Canada, Anglia, Franța, Italia etc.

            Manifestarea, coordonată de Ligya Diaconescu, directoarea revistei Starpress, va începe la ora 10,  pe platforma de lângă Bisericuța de lemn din Albac aflată în Olănești, ce datează din anul 1752. Biserica a fost ridicată în satul natal al lui Horea, erou al iobagilor din Ardeal. Biserica de lemn din Albac a fost prima biserică de lemn ardelenească salvată ca monument istoric în România. Ea a fost adusă în anul 1907 din Albac, atunci în fostul imperiu Austro-Ungar, și salvată la conacul familiei Brătianu din Florica, în Regatul României. Biserica are o valoare cultural istorică de unicat în patrimoniul românesc prin semnificația istorică, destinul său aparte și prin calitățile formale și tehnice ce o disting drept una dintre cele mai prețioase creații în lemn din Transilvania.

            În deschiderea programului, scriitorul Al.Florin Țene, președintele național al Ligii Scriitorilor va ține conferința “Istoria Limbii Române-de la Decebal la Eminescu. “ După care va citii monumentalul poem “Gloria Limbii Române. “

            Vor lansa cărți, scriitorii: Ligya Diaconescu, Mariana Popa, Melania Rusu Caragioiu, Olimpia Sava, Ionela Flood, Rodica Calotă, Nadia Urian, Mary Smith,  Tudora Lazăr, și Al.Florin Țene. Despre cărțile acestuia va vorbi profesoara Lucia- Elena Locusteanu.

            Poeții prezenți la această manifestare vor susține un recital de poezie dedicate Limbi Române.

            Liga Scriitorilor Români și revista Starpress vor acorda Diplome și distincții unor scriitori din țară și diasporă, semn de prețuire pentru activitatea acestora în slujba Limbi Române.

            În încheierea manifestării va urma un concert de cântece susținut de: Camelia Florescu, Gheorghe Cărbunaru, Manole Barna, Călin Ariciu, Maria Militaru, Maria Brădean și Lavinia Roșu.

            Tot în cadru acestei sărbători, în organizarea Bibliotecii orășenești “A.E.Baconsky “ din Călimănești și a scriitorului Constantin Geantă redactorul șef al revistei”Mirajul Oltului “, în data de 3 august la orele 16, 30 are loc manifestarea culturală “Medalion literar-Al.Florin Țene și Titina Nica Țene “, la Biblioteca din Călimănești. Despre personalitatea scriitorului și  a promotorului cultural Al.Florin Țene, președintele national al Ligi Scriitorilor Români, vor vorbi prof.Constantin Geantă,și  profesor Lucia-Elena Locusteanu.

Al.Florin Țene și Titina Nica Țene  vor citi din opera lor. După care urmează un dialog pe teme literare cu scriitorii din Călimănești și Rm.Vâlcea. Liga Scriitorilor Români va acorda DIPLOMA DE EXCELENȚĂ Bibliotecii din Călimănești pentru îndelungata activitate în răspândirea “luminii” cărți în rândul cititorilor, iar profesorului și scriitorului Constantin Geantă i se va acorda Medalia VIRTUTEA LITERARĂ, semn de prețuire pentru îndelungata activitate de creație literară și promovarea Limbii și Literaturi Române în rândul tineretului de pe Valea Oltului. La manifestare sunt invitați scriitori din Rm.Vâlcea, Drăgășani, județul Olt și Sibiu.

––––––––––––––

Miruna MUREȘAN

Lasă un răspuns