Mihaela ȘTEFAN GÂDIUȚĂ: Radio ProDiaspora la ceas aniversar

Despre Radio ProDiaspora aș putea scrie pagini întregi, dar mă voi rezuma doar la povestea mea care este simplă, dar cât se poate de reală.

Anul 2016, avea să fie pentru mine un an nemaipomenit… Mă aflam în Italia de aproape doi ani și nu auzisem încă de Radio ProDiaspora. Nu știam că există, deși funcționa de ani buni cu succes chiar și multă admirație din partea românilor de pretutindeni. Scriam, din nou, de mai bine de un an. La jumătatea lunii martie 2016 aveam să o cunosc virtual pe Mihaela Colin din Florența, Italia, realizatoare la acea vreme a emisiunii „Cafeneaua ProLitera”, la Radio ProDiaspora. Amândouă eram departe de țară, aveam același dor românesc, eram iubitoare de poezie și ne plăcea  să scriem versuri. Ne-am împrietenit imediat. Așa am aflat primele informații despre Radio ProDiaspora. Îmi vorbea despre emisiunea pe care o pregătea la Radio, despre colegii ei, oameni talentați și devotați, care lucrau la fel ca ea, în regim de voluntariat, acolo.

Mă fascina să o ascult vorbind despre Radio ProDiaspora și am început să îi ascult emisiunile. Nu cunoșteam pe nimeni altcineva și nimeni nu mă cunoștea pe mine. Obsevam cu  uimire că ascultătorii  o urmăreau cu drag, la fel cum o făceam și eu. Erau entuziaști, veseli, optimiști. M-a surprins faptul  că se cunoșteau parcă de o viață. Erau prieteni! Cu Mihaela Colin vorbeam înainte și după emisiuni. Mult. Așa am aflat cine conduce acest post de Radio și ce om deosebit este Ecaterina Cîmpean, născută în același an cu mine…dar asta, aveam să aflu mai târziu…

Pe 20 aprilie 2016, Mihaela Colin a recitat în emisiunea ei de la Radio ProDiaspora prima mea poezie!  „Trăiți acum!”, era poezia pe care o terminasem de scris cu câteva minute înainte de intrarea ei în emisiune. O trimisesem târziu, nu știam dacă era potrivită sau nu pentru emisiune, timpul, deja scurt, se scurgea într-un mod alert, emisiunea era aproape de final, iar ea nu reusea nicicum  să vadă că poezia ajunsese la ea… Îmi bătea inima atât de tare, încât credeam că o să-mi iasă din piept.  Niciodată nu voi uita acele clipe în care am crezut că leșin de emoție… Nu mi-am revenit nici după emisiune când m-a întrebat cum a fost, dacă am auzit-o recitând, dacă am reușit să fiu pe recepție sau nu… Aveam ochii în lacrimi și niște emoții extraordinare. Nu-mi venea să cred că o necunoscută îmi putea produce atâta emoție, recitând la Radio o poezie care îmi aparținea și pe care o scrisesem și o trimisesem la îndemnul ei. Atunci mi-a venit ideea să îi mulțumesc și să o felicit, public, pentru emisiune și pentru modul în care a reușit să-mi facă inima să bată atât de puternic!  Ulterior, am procedat la fel  pentru toți realizatorii, ori de câte ori versurile mele erau recitate de ei.

Acesta avea să fie începutul poveștii mele… intrasem, fără să mă gândesc, în marea familie Radio ProDiaspora! Nu știam atunci că acest început îmi va schimba complet viața… Zilele care au urmat au trecut încărcate de emoții. Pe data de 22 aprilie 2016, mi-am făcut din nou curaj și am trimis o altă poezie  Ecaterinei Cîmpean, cea despre care aflasem eu că este sufletul acestui post de Radio. „Sperăm” era prima poezie pe care o scrisesem după o pauză de aproape 40 ani… Spun „pauză”, pentru că din copilărie și până pe 13 ianuarie 2015 nu scrisesem nimic, nici măcar un vers… În sufletul meu, impactul cu Ecaterina Cîmpean a fost copleșitor. În interpretarea ei, „Sperăm” s-a auzit minunat pe calea undelor. I-am mulțumit din toată inima, in timp ce ea îmi răspundea cum nu se poate mai frumos: „Nu o recitam, dacă nu îmi plăcea!”. Din ziua aceea am devenit prietene. Nici nu se putea altfel, fiindcă amândouă am fost și am rămas pe aceeași lungime de undă. Cathy, cum îi spunem noi, este o persoană pe care nu ai avea cum să nu o îndrăgești. Radio ProDiaspora este proiectul ei și al lui Robert Landmann din Germania. Împreună, cu implicare, efort și dăruire, au pus bazele acestui post de Radio care s-a dovedit a fi un succes!

Cu oamenii frumoși și talentați pe care i-a ales, Cathy a format o echipă de milioane. Este trup și suflet alături de colegii ei, este omul care emană candoare, bunătate, generozitate și frumos, cu care te simți extraordinar, și când vorbește despre tine în emisiunile pe care le realizează, și atunci când te afli în preajma ei. Cei care o cunosc cu adevărat, sau o ascultă doar la Radio, sunt sigură că sunt de acord cu ceea ce afirm eu acum! Bună observatoare, dornică de a sări în ajutorul cuiva, jovială, veselă și veșnic pusă pe glume, Cathy este un om extraordinar! Am cunoscut-o la Sinaia, pe 7 octombrie 2017, la lansarea cărții mele, „Dincolo de visuri”, (carte pe care am scris-o în Italia, la Florența), când pe o vreme ploioasă, rece și îngrozitor de urâtă, m-a onorat cu prezența ei. Cred că nici acum nu i-am mulțumit suficient pentru asta și nici pentru „Diploma de Excelență” pe care am avut surpriza și onoarea să o primesc din mâna ei.

Așa au trecut săptămâni… luni…ani… Viața mea era împărțită între muncă și emisiunile din timpul fiecărei seri de la Radio ProDiaspora. Rar ratam câte o emisiune… doar atunci când calitatea semnalului de internet lăsa de dorit. Erau momente în care îmi venea să plâng de ciudă că nu puteam auzi emisiunea în întregime, iar în altele aveam ochii în lacrimi de bucurie, când îmi ascultam versurile în interpretarea îndrăgiților realizatori. Stăteam cu sufletul la gură atunci când trimiteam poeziile și îmi creștea inima de bucurie când le auzeam recitate. Momentele de neprețuit din serile în care realizatorii mă surprindeau recitându-mi versurile, fără ca eu să știu dinainte ce avea să urmeze, erau înălțătoare! Îmi este greu să descriu  acum, ce se întâmpla în sufletul meu atunci…

Cele mai multe dintre poeziile pe care le-am scris la Florența au fost recitate de talentata realizatoare Aurora Istratie, în emisiunea ei „Poveste fără sfârșit”, urmată de îndrăgitul și carismaticul Adrian Gelu Radu, realizator al emisiunii „Magic Romance”,  Ecaterina Cîmpean, Cathy a noastră, („Viața în pași de dans”), romanticul 100% Cornel Bucșă Biholar („Portativul stelelor”), sensibilul realizator Stelian Adam („Cafeaua de dimineață”), micuța și super talentata Teona Răcheriu („Lumea cu povești a Teonei”).

Pe toți acești oameni frumoși aveam să-i cunosc la Petroșani, în mai 2018, când Radio ProDiaspora sărbătorea 9 ani de existență. Întâlnirea mea cu ei a fost fantastică. I-am strâns în brațe cu admirație, pe toți, din toată inima! A fost o întâlnire extraordinară, de suflet!  Atunci am avut ocazia să îl cunosc pe marele nostru poet, scriitor, publicist venit din Australia, George Roca, redactor șef al revistei „ProLitera”, pe Marian Filip, realizator al emisiunii „Cântă cu mine”, pe cantautorul Florin Țuțuianu („Destindere pentru suflet”).

Ca să pot ajunge la timp la Petroșani a fost nevoie să schimb 3 trenuri. Călătoria a fost obositoare și plină de peripeții, dar când am reușit să ajung la destinație am uitat complet de toate neajunsurile cu care mă confruntasem pe drum. Oamenii aceștia sunt minunați! Niciodată nu m-am simțit atât de bine ca în cele 2-3 zile cât am fost alături de ei!

Cea de-a 100-a difuzare a versurilor mele a fost sărbătorită minunat, pe 16 iunie 2018, de aceași realizatoare, Aurora Istratie, în emisiunea ei „Poveste fără sfârșit”, emisiune pe care, culmea, n-am reușit să o ascult…! Și am simțit cum s-a rupt ceva  în sufletul meu… Așteptasem atât de mult emisiunea… și o ploaie puternică îmi distrugea bucuria asta, întrerupând complet semnalul la internet… Am plâns, din nou, ca de fiecare dată când internetul îmi crea astfel de probleme. M-am supărat rău, dar Aurora cea bună a avut grijă să îmi trimită înregistrarea. Bucuria mea a fost fără margini…și i-am mulțumit din suflet, cum am putut și am știut eu mai bine!

Pe Aurora, am reușit să o văd, pentru prima dată, tot atunci, la Spectacolul Aniversar Radio ProDiaspora, anul trecut, la Vulcan. Întâlnirea noastră a fost atât de emoționantă, încât pe mine m-au podidit lacrimile. Aurora este un om minunat! Am strâns-o în brațe cât am putut eu de tare și am vorbit amândouă, față în față, pentru prima dată! Sunt atât de multe lucruri de spus despre oamenii aceștia minunați care formează echipa Radio ProDiaspora…! Știind să aleagă, Cathy i-a ales pe cei mai buni și împreună cu ei împarte de 10 ani bucurie românilor! Cu sensibilitate, implicare și dăruire, întreaga echipă a reușit să ajungă la sufletele  ascultătorilor.

Împrăștiați prin toate colțurile lumii, seară de seară, mai devreme sau mai târziu, dimineața și înainte de prânz sau după, românii ascultă Radio ProDiaspora! Și pe recepție nu sunt doar cei plecați, românii din țară se bucură și ei de aceleași emisiuni alături de frații lor plecați în toată lumea. Astfel, Radio ProDiaspora a reușit performanța să lege prietenii frumoase și trainice: între ascultători, între ascultători și realizatori, între ascultători și artiști, între oameni…! Recunoștința mea și a celorlalți să fie mulțumire sufletească pentru cei care trudesc ca acest proiect să continue! Eu le mulțumesc și îi felicit din toată inima! Oamenii aceștia au reușit să-mi creeze cele mai benefice și constructive emoții, tocmai atunci când aveam cea mai mare nevoie să pot merge mai departe…Și am reușit să merg, alături de ei, de 3 ani, cu speranță, optimism și încredere.

Aceasta este povestea mea… poate simplă, dar cât se poate de reală, o poveste adevărată, în care voi recunoaște întotdeauna că Radio ProDiaspora este cel mai frumos lucru care mi s-a putut întâmpla! Acum fac parte și eu din marea familie Radio ProDiaspora! Ce mi-aș putea dori oare mai mult…? Știu că va rămâne mereu în topul preferințelor ascultătorilor fiindcă aici, la Radio ProDiaspora, se pot depăși momentele grele de înstrăinare și singurătate, copleșitoare adesea, ale românilor care se află departe de granițele țării!

Radio ProDiaspora va continua să emită cu succes pentru noi, bucurându-ne cu fiecare emisiune sufletul, în orice colț al lumii ne-am afla! Pentru strădania, efortul și talentul acestor oameni, pe care nu îi plătește nimeni, dar care aduc mereu informații, știri, muzică, voie bună, speranță, încredere și lumină în casele și în sufletele încercate de dor ale românilor, pentru sensibilitatea și puritarea lor sufletească, pentru prieteniile legate și închegate aici datorită lor, pentru emisiunile realizate de ei, în care inimile acestora bat la unison cu ale ascultătorilor lor din toată lumea, cu deosebit  respect, mă înclin!

La Mulți Ani, Radio ProDiaspora!

La Mulți Ani, Ecaterina Cîmpean și Robert Landmann!

La Mulți ani, oameni buni! Pentru tot ceea ce ați reușit să faceți, jos pălăria!

––––––––––––-             

Mihaela ȘTEFAN GÂDIUȚĂ

Sinaia (România)                               

21 mai 2019

 

Lasă un răspuns