Gabriel FERESUARU: Radio ProDiaspora – un vector cultural

Acesta este crezul meu în viaţa, în ceea ce priveşte fenomenul radio”!

În urmă cu 59 de ani, un eveniment cu ulterioare repercusiuni la scară planetară, se petrecea la Bucureşti.Se năştea Dj. PSYCHO… adică eu! Big Ben s-a oprit o clipă, ceasul din Turnul Spasky, din Piaţa Rosie, l-a urmat, Golden Gate a vibrat din toate toroanele… chiar şi Turnul Eiffel s-a întors puţin privind spre Bucureşti, atunci când barza m-a depus în braţele frumoasei Elena, mama mea, zbierând din toţi bojocii! Tatăl meu, Radu, tânăr locotenent de aviaţie, încătărămat, cu diagonală, cizme şi vulturul de argint în piept, a rupt din calendar foaia zilei de 5 martie. Scria acolo: „În acestă zi a murit poetul francez Gabriel Peri”… şi astfel am fost numit… Gabriel. Cel mai modest Dj al tuturor timpurilor! Până pe la un an şi jumătate am suportat stoic viaţa în capitală. Apoi părinţii au înţeles că nu pot împărţi spaţiul vital cu preşedintele, miniştrii, guvernul… şi au decis să ne mutăm la Braşov.

Brasovul a însemnat o schimbare radicală în viaţa mea! Grădiniţa în limba germană… apoi clasele I-XII la Liceul Johannes Honterus din curtea Bisericii Negre, au făcut ca germana să devină a doua mea limba maternă. În grădiniţă eram duşi la schi şi la înot… Am copilărit sub ochii unei mame severe şi drepte, bucovineancă sadea, şi ai unui tată boem dar extrem de ferm, pasionat bibliofil şi filatelist. Dragostea pentru cărţi i-am moştenit-o crescând într-o familie cu o bibliotecă de peste 3000 de volume. Probabil din lectură s-a născut şi pasiunea pentru versuri… pentru scris. La 19 ani deveneam student al Facultăţii Căi de Comunicaţii din Tei… Bucureşti, scoala absolvita în 1984. A urmat o perioadă de muncă în industria nucleară lângă Braşov la Uzina „R„ – Feldioara.

În 1991 am plecat cu CCCF – S.A, la Regensburg, în Germania, ca şef de şantier şi translator iar în 1994 câştig o bursă de studii la University of Los Angeles – California (River Side) unde am studiat timp de 5 ani Human Applied Psichology. Şef de lucrări mi-a fost laureatul premiului Nobel Raymond Moody, o somitate, iar asistent univ. l-am avut pe călugărul tibetan Lay-Tiy. A fost o perioadă fasata în care am lucrat şi am studiat, locuind în San Andreas… 40 mile sud de L.A. Sponsorul meu, Bovis Building Co. m-a inclus în Marketing Management Dpt. şi astfel am putut călători în toată lumea datorită lor.

După terminarea studiilor în America a venit o specializare postuniversutara în Tibet, mai exact într-o mănăstire tibetană din Lhassa, unde am stat un an. Acolo am învăţat tehnici medicale neconvenţionale din Tibet. Acupunctură, presopunctura, iridologie, biotransfer energetic. În anul 2001 revin în Europa, acasă, la Braşov şi încerc să mă ocup de familia mea. A Fost o perioadă scurtă petrecută într-o Românie unde mediul de afaceri era precar…

La solicitarea Ministerului Justiţiei, răspund pozitiv şi plec în cadrul unui program de combatere a criminalităţii transfrontaliere în sudul Italiei, Reggio Calabria, unde lucrez la Questura di Polizia di Reggio Calabriaalti 5 ani. În această perioadă am studiat (la distanţă) Media e Communicazzioni la Universita Technica di Milano, timp de 3 ani. A fost perioada în care am fost pentru prima dată cooptat în Radio şi am lucrat (singurul străin) la emisiunea „Il zoo di 105″! O perioadă minunată în care m-am îndrăgostit de radio! Revin la Munchen după această perioadă şi lucrez la BMW, apoi la firma BAUER, specializat pe robotică industrială. Apoi la Frankfurt am Main la Dunlop – Good Year, tot în roboţi industriali!

Ce înseamnă PRO DIASPORA pentru mine?

O minunată familie unde vreau să-mi aduc aportul…

Cum am mai spus, Radioul e un vector cultural! Te face mai bun, mai sensibil, mai drept, mai imparţial… Dăruim prin radio! Comunicăm! Descoperim noi orizonturi dacă suntem imparţiali şi nu ne declinam condiţia umană! Sunt pasionat de lirică… de poezie şi voi edita curând volumul de debut… „Porturi fără nume”… Un exemplu din ceea ce scriu… ar fi acesta!

Aș vrea…

Aș vrea la poartă brad să-ți fiu

Cu trupul drept și aerul regesc

Iar pe zăpadă „te iubesc” să-ți scriu…

Numai așa mai pot să-ntineresc!

Aș vrea să-ți fiu la poartă falnic fag

Și ramul meu, înmugurit firesc

Să-ți cânte seara de-i ieși în prag…

Numai așa vei ști cât te iubesc…

Chiar și stejar mi-ar conveni să-ți fiu

Deși aș plânge că nu-ți ning petale…

Când seara luna-ți va ieși în cale,

Seva-mi va fi precum argintul viu…

Iar de-o să pleci fără vre-o sărutare

Pe frunzele ce freamătă de dor,

Aș vrea să mă prefac în lemnul care

Te va-ncălzi… și-n flăcări vreau să mor!

Urez postului de radio ProDiaspora viaţă lungă în peisajul media iar colegilor de emisie, toate cele bune şi mai ales…

Să fiți iubiți!

––––––––––

Gabriel FERESUARU

(Dj. PSYCHO)

Frankfurt (Germania)

mai 2019

 

Realizator al emisiunii:

„Suflet în Clepsidră”

Radio ProDiaspora

https://www.liveonlineradio.net/germany/radio-prodiaspora.htm

One thought on “Gabriel FERESUARU: Radio ProDiaspora – un vector cultural

  1. Mulţumesc cu deosebita consideraţie pentru mail !
    După mai multe colaborări cu diverse radiouri on-line si FM , am descoperit în Radio Pro Diaspora , locul pe care-l defineşte un singur cuvînt… „ACASĂ” !
    Puţin rebel , puţin atipic , alergic visceral la „anti-muzică” (manele) şi la prostia umană ca şi caz patologic , regăsesc în mediul „radio” oferit de Radio Pro Diaspora , tot ceea ce-mi doresc ! Ascultători sensibili şi consecvenţi , prieteni de durată nu de circumstanţă , coordonatori ai activitatilor noastre , cu capul pe umeri şi înţelegători !

    Mulţumesc tuturor iar „cuvîntul de ordine” rămîne pentru mine…AUTODEPAŞIREA !

Lasă un răspuns