La cenaclul literar ,,Artur Silvestri “ al Ligi –Medalionul literar ,,În septembrie se numără și… cărțile”

Sub acest generic s-a desfășurat ședința de cenaclu a Ligii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, în Sala Armelor de la Cercul Militar din Cluj Napoca, după o binemeritată vacanță de două luni, condus evident de scriitoarea prof. Voichița Pălăcean Vereș.
În prezența unui auditoriu foarte numeros s-a cântat Imnul Ligii Scriitorilor, compus de scriitorul dr. Mihai Ganea.
Apoi a luat cuvântul scriitorul Iulian Patca, prezentându-și noua carte ,,În liniștea unui popas”, apărută la editura Napoca Star, Cluj Napoca, 2023.
A luat cuvântul apoi distinsul scriitor prof. Al. Florin Țene, președintele național al Ligii Scriitorilor, prezentând revista SCURT CIRCUIT OLTEAN – redactor șef Ștefania Marineanu, revista ”Freamăt “, editată de Filiala Maramureș a Ligi Scriitorilor, condusă de scriitoarea Băițan Felicia Carmena. În cuvântul său, președintele national al Ligi Scriitorilor a prezentat și a analizat cărțile: ”Căderea în paradis“ de scriitorul buzoian Mihai Sălcuțan,” În pas liric printre amintiri“ de Petre& Dan Neicuțescu, “Elada, dragostea mea “ de Ilie Serediuc, președintele Filialei Nord-Est-Iași, “Un univers pierdut, lupta cu eternitatea“ de Maria Someșan, “Spitalul de îngeri” de Dumitru Buțoi, președintele Filialei Timișoara a UZPR, “Secvențe cotidiena “ de Ștefania Marineanu, președinta Filialei Olt a Ligi Scriitorilor,”Sfântul Alexis Toth “ de istoricul Bianca-Bogdana Iuga, “Natura creștină“ de Alexandru Blaga și ”Bio Metaforizare extremă“ de Vasile Dan Marchiș. În continuare Al.Florin Țene a evidențiat filialeie Ligi Scriitorilor din Iași, Baia Mare, Olt, Vâlcea, Buzău, Galați, Constanța pentru activitățile desfășurate pe timpul veri și pentru frumoasele manifestări dedicate Zilei Limbii Române, a cărui părinte este Al.Florin Țene, singurul în viață, pe lângă regretații Cornelu Leu și Ligya Diaconescu.
În amplu cuvânt al său președintele national al Ligi Scriitorilor a prezentat și a analizat cartea ”MIHAELA CD și opera sa în opinia criticului literar AL. FLORIN ȚENE”, apărută în 2023 la prestigioasa editură Globart Universum din Montreal, Canada, la care senior editor este bine cunoscutul jurnalist și om de televiziune JOHNNY CIATLOS-DEAK. În cuvântul său, Al.Florin Țene a subliniat că Mihaela și Johnny ciatlos-Deak sunt adevărați promotori culturali, și prin activitatea lor neobosită promovează cultura română pe mapamond mai mult decât Centrele Culturale finanțate din bugetul statului Român. În acest context a lăudat site-ul “Moara lui Gelu “, susținut de dascălul Gelu Dragoș, revista “Luceafărul” din Botoșani, ziarul “Curierul național“ și revista “Constelații diamantine “, condusă cu profesionalism de scriitoarea Doina Drăguț care publică în paginile lor creații ale membrilor Ligi și activitatea filialelor acestei organizații profesionale. Al.Florin Țene a spus că Liga pe care a înființat-o și o conduce este o școală de literatură care promovează valorile neamului românesc din România taincă și profundă.
În aceeași ordine de idei a fost prezentată cartea ”Viața filozofului Petre Țuțea între realitate și poveste” de Al. Florin Țene.
Pentru această carte de excepție distinsul scriitor Al. Florin Țene a primit prin Prea Sfinția Sa Paisie Sinaitul, Episcopul vicar patriarhal, o elogioasă apreciere în scris și semnată, care a fost citită în fața celor prezenți și pe care o redăm mai jos:
”Stimate Domnule Al. Florin Țene, confirmăm primirea la Cabinetul Patriarhala volumului Viața filozofului Petre Țuțea între realitate și poveste, al cărui autor sunteți, publicat la editura Napoca Star în anul 2023, pe care ați avut amabilitatea să îl oferiți Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Preafericirea sa vă transmite alese mulțumiri pentru volumul oferit și se roagă lui Dumnezeu să vă binecuvinteze și să vă dăruiască sănătate și ajutorul Său sfânt în viață și în activitatea pe care o desfășurați .
Din încredințarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel,
Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal ”
În continuare poetul și publicistul Vasile Dan Marchiș a prezentat noul număr (22)/ septembrie-noiembrie 2023 al revistei Sintagme codrene, din Baia Mare, al cărui fondator este.
S-a trecut la un moment aparte, prin aducerea în evidență a unor scriitori clasici, în binecunoscutul discurs ”Memoria calendarului”, prezentat de scriitoarea prof. Lucia-Elena Locusteanu.
În această temă a evidențiat pe unii mari scriitori născuți în luna septembrie, cum ar fi: George Bacovia, Mihail Kogălniceanu, George Coșbuc, Augustin Buzura, trecând în subiect aspecte despre opera acestora.
În minutele următoare au fost prezentate următoarele cărți :
– O iubire de la răsărit până la apus, de Maria Someșan;
În Siberii de gheață, de Rodica Fercana;
Cu sufletul între două continente, de Lucreția Mititean și Ioan Mititean;
Scriitorul Macedon Tofeni a prezentat numărul 3 al revistei Glasul Armadiei, apărută la Năsăud, și apoi a recitat două poezii dintr-un grupaj de versuri scris recent, după cum a afirmat chiar domnia sa.

Poetul și publicistul Vasile Dan Marchiș a prezentat noul număr (22) al revistei Sintagme codrene, din Baia Mare, al cărui fondator este.
A urmat apoi un moment foarte important, prin acordarea de către domnul Al. Florin Țene, președințele Ligii Scriitorilor, a distincției VIRTUTEA LITERARĂ, scriitoarei Rodica Fercana, membră a Ligii Scriitorilor din România, Filiala Năsăud.
Domnul Iulian Patca, președintele Filialei Cluj a Ligii scriitorilor, a anunțat că scriitorul Vlad Sărățilă Paomi, care fiind de față, a fost primit în rândul membrilor Ligii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.
Așa cum ne-a obișnuit la toate întrunirile, scriitorul prof. Vasile Sfârlea a evidențiat rolul unor importanți scriitori, oameni de cultură și istorici care au îmbunătățit prin realizările lor rostul omenirii din vechi timpuri și până azi.
De altfel conducerea Ligii Scriitorilor a ajuns la un acord comun ca poetul și publicistul Vasile Dan MARCHIȘ să fie desemnat ofițer de presă, pentru a reda în scris cu lux de amănunte aspecte de la ședințele cenaclului Ligii Scriitorilor și ,de asemenea, și de la alte evenimente care se vor desfășura în cadrul acestei formațiuni literare.
Următoarea ședință de cenaclu va avea loc în data de 26 octombrie 2023.

Vasile Dan MARCHIȘ

Ofițer de presă al Ligi Scriitorilor Români