Eleonora SCHIPOR: Sărbătoarea Sfintei Învierii să ne aducă lumină și sănătate

        

           Sărbătoarea Învierii Domnului sau a Paștilor cum îi spunem noi a fost întotdeauna mult așteptată nu numai în casele noastre, dar și în instituțiile de învățământ din întreaga țară.

          La CIE Cupca avem o întreagă galerie de de gazete de perete și desene, aplicații pe această temă. Anual pregătim mai multe compoziții dotate cu coșuri pascale, crenguțe de salcie, flori, ouă încondeiate, păscuțe, cozonaci etc.

         Un loc aparte îl ocupă în aceste zile încondeerea ouălor, meșteșug păstrat cu sfințenie de veacuri, aici la Cupca, sat cu bogate tradiții. Făcând o paranteză vom menționa că printre puținele sate bucovinene unde s-0a păstrat obiceiul așa numit Toacă, când în marțea Paștilor mari și mici se adună în curtea bisericii pentu a ciocni ouă,  a se felicita. Acest obicei a rezistat la Cupca chiar și în perioada ateismului sovietic.

          În muzeul istoric al satului Cupca, avem un frumos copac de Paști, împodobit cu ouă, flori, panglici…

          Anual participăm la toate expozițiile raionale dedicate sărbătorii celei mai importante din viața creștinilor ortodocși.

          Anul acesta nu avem posibilitatea să facem toate acestea pe viu, dar de la distanță vom admira frumoasele coșuri , și mai ales ouăle încondeiate și arta nespus de frumoasă a pregătirii lor.

          Sperăm că bunul Dumnezeu se va îndura de noi toți și vom reveni la normal.

         Tuturor vă dorim un Paște fericit, sănătate, pace, liniște sufletească, credință, bunătate, înțelegere, speranță, lumină, încredere în ziua de mâine, voie bună…

———————————————

Eleonora SCHIPOR

Cupca, Ucraina

14 aprilie 2020

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *