Eleonora SCHIPOR: Muzeul și rolul lui în dezvoltarea culturii și educației

(18 Mai – Ziua Mondială a Muzeelor)

 

         Cu câțiva ani  în urmă în incinta CIE Cupca am deschis oficial muzeul istoric care găzduiește deja zeci de exponate.

         În prima cameră avem documente, cărți, ziare, standuri, fotografii, albume etc. În micul culuar se află mai multe mese încărcate cu mape  care conțin zeci de materiale dedicate fie personalităților ținutului natal, evenimentelor deosebite, datelor importante, sărbătorilor religioase, laice… În cea de-a doua cameră numită etnografică avem adunate obiecte de uz casnic, unelte de muncă din vechime, costume naționale, tablouri, cusături, veselă, icoane, ceasuri vechi și multe altele.

         Chiar de la bun început am inițiat și un cerc al tinerilor muzeografi. Sunt elevi ai claselor mijlocii și mari care îmi ajută în permanență la amenajarea, restaurarea unor obiecte vechi, la menținerea ordinei, curățeniei…

         În permanență mă stărui să adun materiale legate de istoria satului Cupca, a învățământului, culturii. Mult mi-a ajutat fosta lucrătoare a școlii Maria Schipor care a cadonat obiecte vechi, icoane, flori artificiale. Uneori adună chiar și de prin sat obiecte vechi pentru muzeul nostru. Meșterița populară Felicia Ungurean a donat câteva tablouri pictate pe sticlă, îndeletnicire mai rar întâlnită acum. De asemenea  mai multe lucruri ce prezintă valoare pentru  muzeu ne cadonează în permanență și profesoara de limba maternă de la CIE Cupca doamna Lucica Dușceac.

 

 

         Aș vrea să le mulțumesc doamnelor care și până la deschiderea oficială a muzeului nostru au adunat obiecte, au muncit ca să fie păstrate. Marilena Zâgrea, Elena Sidac, Mihaela Ungurean toate foste sau actuale profesoare de la CIE Cupca la vremea lor și-au adus contribuția ca azi în acest frumos sat bucovinean să existe un muzeu deosebit.

         De la deschiderea lui până în prezent a fost vizitat de multă lume. Atunci când avem un seminar, întâlniri cu oameni interesanți, competiții sportive, adunări de părinți sau alte măsuri, neapărat îi invităm să viziteze și muzeul nostru.

         Atunci când am pregătit documentele necesare pentru deschiderea muzeului am fost ajutată de doamna Olga Șevcenco, metodistă-muzeograf în raionul Hliboca, de doamna Angela Jijian fosta directoare a muzeului etnografic raional. Consultațiile necesare, ajutor metodic am primit și pimesc de la lucrătoarele muzeului ținutului natal din Cernăuți. Le sunt recunoscătoare și le mulțumesc frumos.

         În permanență muzeul istoric al satului Cupca este vizitat de feluriți oameni, care cu plăcere îi trec pragul și admiră cele adunate aici.

         În raionul Hliboca doar în ultimul timp au fost deschise  mai multe muzee cu felurite profiluri a căror comună menire este de a păstra istoria sub diferite aspecte.

———————————————

Eleonora SCHIPOR

Cupca, Ucraina

18 mai 2020

Lasă un răspuns