Dorel SCHOR: Familia, un subiect mereu actual

 

Sute de ani reprezentarea familiei în pictură se suprapunea cu Sfânta Familie, cu vieţile sfinţilor şi ilustrarea scrierilor religoase. Nu puţine erau şi tablourile votive, în lăcaşurile de cult, care reprezentau pe domnitorul-ctitor cu familia sa. Este însă meritul pictorilor flamanzi care, înaintea altora, şi-au îndreptat privirea către oamenii din jurul lor executând, la comanda marilor negustori sau bancheri, tablouri cu scene obişnuite din viaţa de zi cu zi.

   Această „pictură burgheză”, legată de o nouă mentalitate, a adus o deschidere nebănuită artelor vizuale, îmbogăţind-o cu celebre capodopere. Vom da ca exemplu binecunoscutul tablou „Familia Arnolfini” de Jan van Eyck. Tânăra pereche este înfăţişată pe fondul casnic caracteristic epocii, cu îmbrăcămintea potrivită rangului, dar şi mândră că doamna e însărcinată într-o lună evident avansată.

   Mai aproape de zilele noastre, pictorii şi-au îndreptat atenţia, printre altele, spre elita  intelectuală şi artistică de la începutul secolului 20, dar şi spre oamenii simpli, spre familiile de ţărani sau muncitori, consacrând noţiunea de familie ca o formă socială care uneşte soţii şi descendenţii acestora. Şi acum, subiectul familiei rămâne mereu actual, prilejuind pictorilor o gamă largă şi inepuizabilă de atitudini, atmosferă şi stil. Unele tablouri au şi o miză politică sau socială, altele sunt crochiuri amuzante sau conţin un mesaj optimist permiţând o infuzie de entuziasm şi de spontaneitate…

 

 

   Viaţa de familie are numeroase aspecte şi artiştii penelului s-au străduit să le surprindă, de la căsătorie, la traiul în cuplu, la apariţia copiilor, la familia numeroasă. Uneori tema este conectată la realitatea imediată, alteori este metaforică, sau sugerează confruntări cotidiene. Limbajul pictorial se schimbă şi în funcţie de stilul autorului, trecând cu uşurinţă prin toată gama limbajului artistic. Plasat de preferinţă în zona figurativului, subiectul beneficiază de claritate, permiţând privitorului posibile forme de naraţiune.

——————————————

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

 

Lasă un răspuns