Anna-Nora ROTARU: Pe aripi de gând… (Autobiografie)

VASLUI CU DOR

                                      (dedicat orașului copilariei mele, Vaslui)

 

Cu ochi închiși…mă las furată de-amintiri…
În trenul lor călătorește, pierdut-a mea ființă…
Prin gări de nostalgii, cu bucurii, dezamăgiri,
M-opresc la gara ceea mică, numind-o “NĂZUINȚĂ”…

 

Acolo…mă poartă singuri pașii mei pe drum, hai-hui,
Pe-asfaltul unde-mi lăsasem tipărite urmele-altădată…
Acolo-n orășelul meu de suflet, unde-am trăit, Vaslui,
Unde-mi lăsasem copilăria și tinerețea mea, odată…

 

Îmi las fuiorul minții mele încet să se rotească,
S-adune firul amintirilor, încâlcite sau răzlețe…
Să îmi conducă pașii, la vechea vatră părintească,
Rămasă-n urma mea, cu-alaiuri de lacrimi și tristețe…

 

E drept că anii mi-au trecut…petale în grămadă…
Că, din copilă, cum eram, azi am tâmplele cărunte…
Dar ochii mei acum, c-atunci vor încă să-mi mai vadă,
Cum încolțește iar speranța, ca vlăstarul din grăunte,

 

Că niciodată nu-i târziu și chiar daca trecură anii,
Vreau să mă întorc iarăși, pe-aceeași bătucită stradă…
Să simt parfumu-acela delicat, când înfloreau castanii,
Când tinerei, precum eram, ne adunam la promenadă…

 

Din noianul gândurilor, val cu val, încet mi se descarcă
Amintiri uitate, undeva-n colț de timp și dulci și-amare…
De seri romantice, cu miresme de salcâm și de tei parcă,
De primele-ntâlniri fugace, sub lumina palidă de felinare…

 

Mai văd toamne, frunze ruginii, străzi de ploi udate…
Primăveri… castanii-n floare, cum se scuturau pe-alei…
Verile, în soare cum erau pe-atunci, căsuțele scăldate
Și iernile ce-și scuturau fulgii… ca anii pe-umerii mei.

 

 

Până să-mi răsune goarna finalului de timp, a biruință,
Până să-mi fie speranța revederii, cu totul spulberată,
Mai țin ascunsă-n ungherul sufletului, o ultima dorință…
Să pot să-mi mai revăd orașul, Vaslui cu dor… odată !

 

ECOURI DE BALADĂ

 

Pe-un alt tărâm, îndepărtat, a rămas copilăria,
Cu verdele pădurii de stejar şi albastră zarea…
Mi-a-ncremenit pe scoarţă zâmbetul şi bucuria,
S-a aşterne colbul pe cărări de vis şi-uitarea !

 

Acolo, la uşa minţii-mi bat gânduri, se perindă,
Că vor să îmi trezească şiraguri de-amintiri…
O undiţa în timp arunc, sperând să prindă,
Cuvinte, fraze, trăiri dulci de-atunci, simţiri !

 

Mai vreau să colind prin bălţi şi prin hârtoape,
Fluierând vreo doină, să cobor pe ulicioară…
Părinţii să-mi revăd, să-i simt iarăşi aproape,
Destinul să-l împiedic, să nu-i las să moară !

 

Mai vreau să-mi văd prietenii, ce-am iubit,
Strigandu-i, să ne fugărim şi să ne prindem…
Să revăd castelele din lut, ce-mpreună am zidit,
Şi-n felinare din dovleci, lumânări s-aprindem !

 

Mi-e dor şi de-ntinsele lanuri, aurii, de grâu,
De sperietorile, s-alunge poate câte-o cioară…
De scăldat, cu râsete voioase, în volburos pârâu,
D-expediţii pe coclauri, când căutam comoară !

 

Mă mistuie dor nebun şi mă cuprinde-o teamă,
Că-n grădina sufletului cu miresmele de crini,
Mi-au trecut grămadă anii, nebăgând de seama,
Că-n copilăria-mi verde, au răsărit ciulini !

 

De nucul nostru, atârnă frânghia din scrânciob,
Dovadă, că-n goană ne-au trecut anii haini…
Îmi oglindesc, azi, vestejita-mi privire-ntr-un ciob
Şi-mi văd cununa de roze, că-i uscată şi cu spini…

***

 

AUTOBIOGRAFIE

M-am născut dintr-o familie de intelectuali, cu mare drag pentru artă, mama Ștefania, economistă, pictoriță și poetă iar tatăl, Weceslav Rotaru, basarabean la origine, din Chișinău, Profesor Doctor veterinar, cu mare drag de muzică in special, amândoi insuflându-mi dragostea pentru frumos ! Tata și-a început studiile superioare la Iași, la Facultatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, timp de cinci ani, apoi s-a transferat la București continuându-și studiile la Facultatea de Medicină Veterinară, unde s-a stabilit după refugiu, a profesat un timp în cadrul facultății și-apoi, neagreat de sistem, după un șir de peregrinări profesionale pe plaiurile moldovenești, s-a căsătorit și-așa, m-am născut eu, la Botoșani, ultimul domiciliu, printre altele fiind la Vaslui, unde mi-am petrecut copilăria, adolescența și m-am format ca om. Acolo am făcut primii pași in cercetarea și exprimarea frumosului și-am încercat să-l slujesc cu pasiune, de-atunci și pană azi.
Astfel, în anii copilăriei, paralel cu școala, m-am ocupat de muzică, încă de la vârsta fragedă de 7 ani, studiind vioara timp de mai bine de 12 ani. Am participat ca solistă și membră a orchestrei “IZVORAȘUL”, de pionieri și elevi din Vaslui, la nenumăratele manifestări artistice locale, interjudețene și-n străinătate, la Radio și Televiziune, la concursuri republicane, ” Cântarea României “, ” Scoica de aur ” și altele, orchestra și eu primind multe distincții, premii, medalii de aur și argint, contribuind astfel si eu la faima orașului, recunoscută la acea vreme.
Studiile superioare le-am făcut la Iași, la Facultatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, apoi m-am specializat ca medic internist în Grecia, la Atena, unde m-am stabilit definitiv înainte de revoluție, fiind căsătorită, încă din primii ani de facultate cu colegul meu de studenție și breaslă, de origine greacă, cu care am făcut o familie frumoasă cu doi copii, un băiat, ce-a studiat Facultatea de Farmacie din Iași și o fetiță, ce-și urmează încă studiile liceale, având aceeași afecțiune pentru medicină, urmând probabil în viitor pașii înaintașilor ei.
Paralel cu medicina, nu mi-am uitat pasiunea de-a exprima frumosul, m-am ocupat de data aceasta de pictură, la îndrumările și încurajările soțului, căruia îi datorez începuturile în arta picturii, prevăzând, după părerea lui, un talent ce merita cultivat. Se pare că nu a greșit, începând să pictez cu mai multă încredere și sârguință, autodidact, lucrări mult mai laborioase, în ulei pe pânză și diverse materiale, lemn, sticlă pietre etc. luând parte la diverse expoziții locale, în orașul meu, Vaslui, Iași, dar și în Grecia, în Atena și alte localități, după stabilirea mea, devenind membră a ” Organizației Medicilor Artiști Moderni “, pe plan elen, cu apariții în multe reviste de cultură și-n ” Albumul Medicilor Pictori ” din Grecia. Însă, nu m-am oprit aici, ci căutând cu aceeași neliniște sufletească să mă exprim, am început să fac primii pași în ale scrisului, deși încă din anii fragezi ai copilăriei, scrisul a reprezentat o pasiune, la care apelam în răstimpuri, scriind poezioare în limba română și franceză, influiențată, de poeții noștri clasici, Arghezi, Eminescu, Alecsandri, Bacovia, dar și Rimbaud, Baudelaire etc. În ultimii ani, am început să scriu primele poeme.

 

VOLUME:
–  Aprilie 2015, am lansat primul meu volum de autor, intitulat ”La răscruce de lumi”, de către Editura “SINGUR”, al cărei fondator și coordonator este poetul și scriitorul Dăncuş Doru Ştefan .
–   Martie 2017, au apărut alte două volume de poezii : “Apostol fără nume ” și ”La granița-ntre vise „,  la aceeași editură.
–  Martie 2018, alte două volume de poezii: ”Pe urma pașilor pierduți ” și volumul de picturi și poezii ” Ut pictura poesis “, la aceeași editură, ” SINGUR “.
–  În curs de publicare este volumul de poezii ”Pe tărâmuri neumblate“.

 

LUCRARI IN COLABORARE:
–  Coautor în Antologia de Literatură Contemporană, volumul 2, ” Lyrics et Prosa”, în 2016, la Editura Națiunea.
–  Coautor în ” Antologia pentru Civilizația Creștină, Ascior 2017, de Literatură și Teologie, paginile 180-184, coordonator fiind poetul și eseistul Ioan Nicolae Musat .
Am avut onoarea unor frumoase, recenzii și prefațe scrise în diverse reviste din țară și străinătate, de poete și scriitoare după cum urmează:

RECENZII:
–  Poeta, scriitoarea și eseista Mariana Gurza cu recenzia la volumul meu de poezii ” La răscruce de lumi “, inclusă și în cartea domniei sale “Apropieri “, din 20 aprilie 2017, la paginile 49-51, precum și prefețele la volumele de poezii ” Apostol fără nume” și respectiv ” La granița-ntre vise “, în paginile 7, 8 , 9.
–  Poeta și scriitoarea Dorina Stoica, cu recenzia volumului ” La răscruce de lumi “, inclusă și în cartea domniei sale ” Lumina din cuvinte “, din aprilie 2017, dar și în Revista CONFLUIENTE LITERARE.
–  Poeta și scriitoarea Emilia Ţuţuianu, cu prefața volumului meu de poezii ” La răscruce de lumi “, publicată împreună cu poeme de Editura Mușatinia, in Revista MELIDONIUM a cărei fondatoare este domnia sa.
–  În Revista ” OBSERAVATORUL”-Toronto, este publicată recenzia la volumul de poezii ” La răscruce de lumi “, în anul 2015, de către poeta Mariana Gurza, apoi publicații ale recenziilor : pe data de 5/2/ 2017, a poetei Mariana Gurza și respectiv pe 15/3/ 2018 a poetei și scriitoarei Vasilica Grigoras , la următorul volum de poezii ” Apostol fără nume “.
–  În aprilie 2017 AGERO – Stuttgard și-n REGATUL CUVÂNTULUI – Institutul Cultural Român Bruxelles, apare recenzia volumului ” La răscruce de lumi” în anul 2016, a poetei Mariana Gurza.
–  În Revista MELIDONIUM, apare în 2016 recenzia poetei Mariana Gurza la volumul ” La răscruce de lumi “și pe 24/1/ 2018, publicarea prefaței volumului de poezii și picturi ” Ut pictura poesis “, de aceeași autoare.
–  La Revista CONFLUIENTE LITERARE, apare recenzia poetei și scriitoarei Dorina Stoica în 2016, la volumul de poezii ” La răscruce de lumi “, apoi recenziile poetei Mariana Gurza pe data de 18/5/2017 și ale poetei și scriitoarei Vasilica Grigoraș pe data de 26/ 4/ 2017, ambele la volumul de poezii “Apostol fără nume “.
–  La Revista ORIZONTURI în 2016 apare recenzia poetei Mariana Gurza la volumul ” La răscruce de lumi “.
–  La Revista SINGUR, al cărei fondator și coordonator este poetul și scriitorul Dăncuş Doru Ştefan , pe data de 15/3/ 2018, apare prefața volumului de picturi și poezii ” Ut pictura poesis”, scrisă de poeta și eseista Mariana Gurza și pe data de 15/3/ 2017, în aceeași revistă și de aceeași autoare a fost publicată prefața volumului de poezii ” La granița-ntre vise “, iar pe data de 10/10/ 2017a fost publicată de scriitoarea Vasilica Grigoraș, recenzia volumului ” Apostol fără nume “.
– La Revista ARMONII CULTURALE apar pe 4/1/ 2018 poeme din volumul ” Pe urma pașilor pierduți “, apoi pe data de 25/1/ 2018 apare publicată prefața volumului ” Ut pictura poesis”, de către poeta Mariana Gurza și pe data de 30/1/ 2018 apar publicate o colecție de poezii și picturi.
–  La Revista CONSTELAȚII DIAMANTINE, pe data de 15/3/2018, este pubicata de către poeta Mariana Gurza prefața volumului de poezii și picturi ” Ut pictura poesis “-pagina 36-38 și pe data de 10/10/ 2017 este publicată de către poeta Vasilica Grigoraș, recenzia la volumul de poezii “Apostol fără nume “_ paginile 41- 42.
– În Revista LOGOS și AGAPE, apare prefața volumului de pictură și poezie ” Ut pictura poesis “de către poeta Mariana Gurza, a cărei fondatoare este și deasemeni la volumul ” Pe urma pașilor pierduți “, apare prefața poetului Cristian Mosneanu, Cuvânt Înainte al scriitorului și istoriografului Bîrsan Birsan Cornel, recenzia poetului Obogeanu Gheorghe la același volum, pe data de 4/5/2018, precum și numeroase publicații ale poemelor mele !
–  În Revista CUVÂNT ȘI IUBIRE, apare recenzia volumului ” Apostol fără nume “, de către poeta și scriitoarea Vasilica Grigoraș pe 15/3/ 2018.
–  În Revista ARMONIA – SaltimMedia, apare critica volumului ” Apostol fără nume” pe data de 10/10/ 2017, a scriitoarei și poetei Vasilica Grigoras, deasemeni pe data de 27/12/2017 la același volum, ” Apostol fără nume “, critica poetei Mariana Gurza si pe data de 15/3/ 2018 apare recenzia la volumul de poezii si picturi ” Ut pictura poesis”, de aceeași autoare, Mariana Gurza .
–  Pe NEWSPAPER, apare pe data de 31/1/2018 critica volumului de poezii și picturi ” Ut pictura poesis” a poetei Mariana Gurza, deasemeni, pe data de 15/3/ 2018 apare critica la volumul de poezii ” La granița-ntre vise “, de aceeași autoare.
–  Pe ZIARUL INFORMAȚIONAL blogspot Ben Todica Todică-Australia, pe data de 6/2/ 2017, apare prefața volumului de poezii ” La granița-ntre vise “, scrisă de poeta Mariana Gurza .
– La DESTINE LITERARE – Revista de cultură editată de Asociația Canadiană a Scriitorilor Români, pe data de 4/9/ 2017, a fost publicată de către poeta Vasilica Grigoraș recenzia la volumul de poezii ” Apostol fără nume “, pagina 123- 124.
– În cadrul Distincții ” Itaka” 2017/ Itaka awards 2017, la Dublin a fost propus volumul de poezii ” Apostol fără nume “.
– Pe Revista ASRLQ din anul 2017 a fost publicată recenzia la volumul de poezii ” Apostol fără nume “, scrisă de poeta Mariana Gurza.
În Revista BANCHETUL- Revista Fundației ” Ion D. Sârbu ” Petroșani, ediția de primăvară, nr. 28-29-30 ( aprilie-mai iunie) 2018, al cărei fondator, coordonator și redactor șef, este poetul și scriitorul Dumitru Velea, am participat cu poeme în paginile 115-116.
În Revista ARMONII CULTURALE- Revistă universală de creație și atitudine culturală, pe data de 8/5 2018 și în Revista LOGOS și AGAPE, au fost publicate fragmente de proză sub titlul ” Frânturi de viață “, ce vor fi incluse în viitorul volum de memorialistică ce va urma.
Am publicat poezii pe diverse reviste și publicații online, Revista GRĂDINA CU LECTURI a poetei și eseistei Vasilica Grigoraș, la ziarul “RadioMetafora-visul românilor de pretutindeni, unde coordonator este domnul Paun Octavian – Seattle U.S.A, la Revista AMPRENTELE SUFLETULUI, Revista POEZII DIASPORA, Revista IMPACT CULTURAL-fondator și coordonator poetul Vali Nitu Vali, Revistă LOGOS și AGAPE-coordonator poeta Mariana Gurza, Revista UNIVERSUL POEZIEI ( POETICĂ ) și multe alte rețele de socializare, facebook, youtube, precum și pe diverse grupuri literare în care sunt membră .
Deasemeni , în vara anului 2016 am avut onoarea de-a deveni membru al Uniunii Scriitorilor Europeni de Limbă Romană, a cărei Președintă-fondatoare este poeta Diana Ciugureanu.

——————————————-

ANNA – NORA ROTARU

Atena, Grecia

19 iunie, 2018

Lasă un răspuns