Alexandru NEMOIANU: Un text slugarnic semnat de Andrei Marga

Cu scurtă vreme în urmă Andrei Marga a publicat un articol în care, în termeni superlativi, aprobă mutarea ambasadelor străine în Ierusalim.
Este un subiect foarte sensibil și care trebuie tratat cu multă atenție.
Ierusalimul,partea din el în care se vor mutate ambasadele,este teritoriu ocupat militar de către Israel în urmă războiului de “șase zile”. Încă multe alte teritorii au fost ocupate de Israel cu acea ocazie. Iar în toate acele teritorii populația zdrobitor majoritară este araba, palestinienii. Profitând de împrejurarea că USA, care încă mai este puterea dominantă din lume, acceptă fără discernământ orice va cere Israelul, acea țară ocupantă tratează populația arabă locală cu extremă brutalitate și asupra ei se exercită în fapt o acțiune de “curățire etnică”. O acțiune care, oriunde s-a petrecut în lume, a fost definita că genocid. Dar iată că Andrei Marga (mai departe AM), care fără îndoială știe bine aceste lucruri, se avântă în sprijinul celor care dețin puterea. Câtă eleganță, ce mare curaj! Cu atâta mai curios apare acest belșug de superlative în condițiile în care AM și cei care sunt eiusdem farinae cu el, condamnă identitatea etnică și încă mai vârtos pe cea religioasă fără milă. Dar, fiind în slujba celor puternici AM face tot ce vor aceia. Din nou o dovadă de eleganță spirituală și verticalitate morală!
Articolul lui exprimă lucruri adevărate: despre suveranitate națională, independența, moștenire istorică. Toate lucruri adevărate și pe care le susțin din toată inima. Dar aici începe nedumerirea.
TOATE acele aspect, repet, reale, sunt combătute cu furie de către acești “globaliști”, de felul lui AM. Toate aceste sublime aspecte au fost și sunt tăgăduite de ei lumii în care trăim. Toate aceste aspecte au fost batjocorite și minimalizate în cazul Iugoslaviei, Crimeii, Ucrainei. Dar iată că ele sunt triumfal prezentate de A M într-un singur caz: Israelul. La fel, aceiași “globaliști”, au aplaudat cu lacrimi legea împotriva manifestărilor anti-Semite, dar au condamnat cu furie o lege condamnând manifestările anti-românești. În asta se văd cel puțin două lucruri. (Alături de “detaliul” că AM află de bine să elogieze “înțelepciunea” politică a lui Nicolae Ceaușescu și prin asta el, AM, comite o necuviință.)
Primul este de a reafirma calitatea de “aleși” Evreilor într-o lume secularistă. Acest lucru este neadevărat din mai multe motive și mai ales datorită faptului că starea de “aleși” nu se referă la un grup etnic ci la un trup spiritual. Iar acest trup spiritual ales, sunt cei care Drept Mărturisesc pe Hristos și Biserica Lui, adică Ortodocșii. Dar asta ține de credințe și credințele noastre, Slava Domnului, nu sunt cele ale masonilor.
Dar în al doilea rând ceea ce face AM este cel mai dezgustător și mai netrebnic lucru, justiție selectivă. Iar justiția selectivă este cea mai cinică nedreptate. Ce este potrivit și lăudabil pentru Israel, nu este acceptabil pentru restul lumii. Din nou ne putem entuziasma de eleganta morală a lui AM!
Andrei Marga face o demonstrație în lipsa de șira spinării și un act de slugărnicie față de cei care, încă, se mai cred puternicii lumii. În asta Andrei Marga nu este nici primul și nici ultimul. Dar calitatea de sicofant, și aplaudac din interes nu au avut nume bun nici ieri, nu au bun nume nici astăzi și nu vor avea bun nume nici mâine.
De ce face el acest lucru nu știu. Dar știu că este nedrept și rău să faci asta.
Videat Deus et Judicet!

–––––––––––––

Alexandru NEMOIANU

Istoric
The Romanian American Heritage Center

12 iulie, 2018

Lasă un răspuns