Alexandru NEMOIANU: Despre ,,drumul mătăsii”

În trecerea vremii există semne statornice, care nu dispar. Ele pot fi trecute în umbră, pot fi aproape uitate, dar nu dispar. Așa sunt Neamurile, Tradițiile, Credința, ele rămân semnele care marchează trecerea generațiilor prin lume și tot ele sunt cele care leagă generațiile între ele. Dar există semne și manifestări materiale care și ele rămân statornice. Este foarte posibil ca aceste semene materiale statornice să aibă rostul de a sprijini manifestările duhului, rostul de a sprijini “gândul”. În această lumină putem vedea cum, sub ochii noștri semne și așezări vechi reapar și cum aceste semne “vechi” reînnoiesc lumea în care trăim.

Vulgaritatea și utilitarismul degradant al “globalismului” se năruie și în loc reînvie respectul pentru identitate națională și tradiție națională. Iar expresia acestei fericite schimbări o vedem în apariția unor noi așezări economice. Poate cea mai spectaculoasă și simbolică în același timp, revenire în actualitate este dezvoltarea “drumului mătăsii”.

Ceea ce avea să devină cunoscut ca “drumul mătăsii” a fost o axa de circulație umană din timpuri imemoriale,după unii cercetători din vremea paleoliticului. Era axa pe care au circulat oamenii,de la Răsărit la Apus, în spațiul gigantic, euro-asiatic.

Ca ruta de comerț, care lega Imperiu Romei de China el a intrat în funcție în vremea dinastiei chineze Han, și pe acest drum comercial era adusă mătasea în Europa. Se numea astfel deoarece mătasea era produsul esențial ce venea pe aici. Mătasea venea în Europa și de acolo plecau spre China aur și produse de lux,chiar și ceramică de lux, vestita “terra sigillata”. Mătasea era folosită de clasa celor bogați în Imperiul Roman și principalul motiv era că în veștmintele de mătase nu se puteau prăsi ,nu puteau trăi paraziți,păduchi sau purici.

Anticul “drum al mătăsii”,cum spuneam,a fost așezat în vremea dinsatiei chineze Han, între China și lumea Romană în aproximativ 130 i.d.Chr.Drumul pornea din China și străbătea zona Asiei mijlocii , la vremea respectivă parte din imperiul Sogdian. Imperiul Sogdian, care majoritatea vremii a avut centrul în Samarkand, era parte, în esență autonomă, a Imperiului Persan .Ulterior acel imperiu s-a prăbușit fiind înlocuit cu imperiul Khazar iar, mai apoi, acel teritoriu a fost luat în stăpânire de către cneazul Rus Sviatoslav, la circa 965 d.Chr.

Imperiul Monogol, primul imperiu realmente mondial, a avut mare grijă ca “drumul mătăsii” să rămână funcțional. Dar imperiul mongol nu a durat multă vreme. De fapt “drumul mătăsii” a ieșit din uz ca urmare a ceea ce se va dovedi a fi fost un accident tehnologic și istoric.

De la sfârșitul veacului al XV-lea a început dezvoltarea Europei de Apus. Această dezvoltare a fost,în cea mai bună măsură, rezultatul dezvoltării unor tehnologii avansate și a voinței de a le folosi nelimitat.În primul rând este vorba de dezvoltarea sistemului de navigație și, încă mai exact, al dezvoltării sistemului de navigație “în volte”. Veleatura corăbiilor a fost dezvoltată într-o tehnică făcând posibilă înaintarea chiar și atunci când vântul era dimpotrivă. La fel folosirea aparatelor de bord,busola,loch(maritime log),telescop, au făcut cu putință navigarea în mare deschisă și ocean. În acest chip au fost cu putință “marile descoperiri” geografice, călătoriile lui Vasco da Gama, Magellan, Columb, Cook, etc. Dar în paralel, în Europa de Apus, s-a dezvoltat cu enormă repeziciune tehnică de război și încă mai mult, voința de a folosi această tehnică și acidentală superioritate militară, cu o brutalitate și violență fără precedent în istorie. Cel mai ilustrativ exemplu privind înclinația spre violent a “țărilor apusene”, este oferit de praful de pușcă.

Praful de pușcă a fost descoperit de Chinezi in veacul al IX-lea si ei l-au folosit pentru jocurile de artificii. Când “apusenii” l-au dobândit, mult mai târziu, imediat l-au întrebuințat pentru armele de foc pe care, apoi, le-au întrebuințat cu o brutalitate, repet, ne mai întâlnită în istorie. În acest chip, foarte repede, s-au alcătuit “imperiile” coloniale și monopolul țărilor vest europene, cărora din veacul XIX li s-au alăturat USA, asupra punctelor de navigație și de trecere obligatorii, Gibraltar, Suez, strâmtoarea Malacca, canalul Panama, etc. Întregul comerț maritim mondial era controlat de alianțe Americano-vest europene, iar de la sfârșitul celui de al doilea război mondial, de către “imperiul” American. Cum spuneam această a fost o aberație și un accident istoric.

Până la începutul veacului al XIX-lea China și cu India reprezentau mai mult de 60% din economia mondială. Colonialismul,războaiele distrugătoare duse contra acestor țări au redus ponderea lor economică. Dar, considerând lungimea proceselor istorice,aceasta a fost un accident. În momentul de față,în termeni reali, economia chineză este cea mai mare din lume și India îi urmează din aproape. Imperiul USA, zis și “globalist” pâraie din toate încheieturile și centrele de greutate economică se mută spre zona euro-asiatică.În realitate sistemul de comunicație comericial, bazat pe transportul pe mare care, cum spuneam, este controlat de către USA, a devenit depășit. În aceste condiții reapare, ca realitate și soluție de viitor,”drumul mătăsii”.

Acest mare eveniment are câteva cauze profunde.

În primul rând distribuirea ponderii economice mondiale s-a schimbat.Apariția Chinei ca mare economie a lumii,după unele calcule cea mai mare, a Indiei foarte din aproape ,alături de gigantica economie japoneză,și dezvoltarea spectaculoasă a unor economii asiatice,Thailanda,Vietnam,Indonezia,în mod necesar au mutat centru de gravitate al economiei mondiale în Asia.Iar lor li se alătură Rusia, ale cărei resurse sunt garanția unei dezvoltări încă mai mari.La aceasta se adaugă împrejurarea că “imperiul” ,adică USA și acoliții,este în declin și acționează ca atare:ignoră legislația economică mondială,acționează spasmodic și irrational,impunând tarife arbitare,comițând acte de piraterie pe liniile de navigație,etc.Un alt fenomen,vestind schimbari economice majore este legat de folosirea irationala a dolarului USA.

Dolarul USA, după al doilea război mondial, a fost și a rămas până azi moneda internațională esențială, de referință. În bună măsură aceasta explica de ce USA pot avea o datorie publica uriasa fara problem; ea fiind finantata de folosirea dolarului USA de toata lumea si deci de existenta unei goane dupa dolari USA.Dar in ultima vreme,in mod iresponsabil si din oportunism politic,administratiile USA au inceput sa “militarizeze” dolarul,sa il foloseasca pentru sanctiuni si presiuni politice.Daca aceasta practica va continua,tot mai multe tari vor renunta la folosirea dolarului USA si la trecerea lui in irelevanta.Daca acest lucru se va intampla puterea USA va fi micsorata dramatic.În aceste împrejurări China a decis deschiderea “drumului mătăsii” care ar urma să lege și unească economic cea mai mare masă terestră:spațiul euro-asiatic.Este o investitie financiara colosala,aproape fara precedent,dar urmarile ei vor fi dramatice,axa economica a lumii va fi reasezata.Noul “drum al mătăsii” va introduce în circuitul economic mondial țări enorme care sunt încă isolate;Kazachstan,Uzbekistan,Turkestan și tot ce se găsește în “Asia Centrală.Garantul acestui drum urmând să fie Russia.Împrejurarea că bezmeticul “imperiu” atacă simultan și Rusia și China este de natură să grăbească integrarea și alianța acestor două super –puteri.Complementar “drumului mătăsii”, va devein ruta de navigație prin Nord ,prin Oceanul Arctic,devenit navigabil in urma schimbarilor climaterice,care ruta,la rândul ei , va fi asigurată de forța Federației Ruse.Transportul bunurilor pe aceste noi cai va fi mai rapid și mult mai sigur.Evident ‘imperiul” globalist ,în declin iremediabil, se opune din toate puterile și folosește toate mijloacele pe care le mai are pentru a împiedeca progersul,dar este un efort sortit eșecului.

Actualul “imperiu” globalist se năruie. Probabil că,mai înainte de a se prăbuși,va mai face rău și asta va fi mai ales consecința aberatiei financiare existente,adică dominația dolarului USA care,în fapt,este o valoare “virtuală”,artificială, dar prăbușirea lui este inevitabilă. Asa cum ziceam mai devreme,faptul ca USA au “militarizat” dolarul,il folosesc selectiv si ca mijloc de presiune,va face ca folosirea lui sa fie diminuata. Prabusirea dolarului ca moneda de schimb international,posibila lui inlocuire cu aurul va fi semnul caderii imperiului anglo-globalisto-sodomit.În loc va apărea o nouă ordine care va fi de pluralitate și mulți polară.Să nădăjduim că simultan se va prăbuși actuala moralitate hedonist-satanistă și se va dezvolta o ordine morală bazată pe respect pentru identitate națională,Tradiție și Credință.

——————————

Alexandru NEMOIANU, istoric

Jackson, Michigan, SUA

30 noiembrie  2019

 

Lasă un răspuns