Alexandru Nemoianu: Delirul sistematizat în primărie

Delirul este o stare confuzională care este cauzată de afecțiuni medicale sau psihologice. Între ele sunt frustrarea, insuficiente glandulare, dorințe neîmplinite.
O idee delirantă este o idee falsă, care nu corespunde realității. Totuși acea idee este dominantă pentru cel beteag și beteagul va căuta în mod permanent să o dovedească. Formele delirului se întâlnesc ca “manii”: grandomanie, persecuție, sau “referința” (tot ce se întâmplă în jur are legătură cu bolnavul, evident în închipuirea lui). Mecanismul prin care se manifestă la rândul său este prezent sub diferite forme.
“Interpretativ”, un raționament fals este realizat pornind de la o constatare justă: Primarul anterior are o mașină frumoasă (constatare justă), înseamnă că el a furat (interpretare delirantă).
“Delir paranoic”, discurs aparent logic dar legat de persecuții imaginare: nu poti realiza nimic ca primar (observație corectă) din cauza atacurilor fostului primar (interpretare delirantă).
Delirul poate deveni psihoza halucinatorie cronică, devine idee delirantă. O idee delirantă fiind aceea care se menține neputând prin nimic fi combătută. Realitatea nu are importanță, faptul că idea delirantă nu este sau nu poate fi dovedită, este “vina” realității nu a creierasului beteag.
Vedem această stare clar și limpede în cadrul unei “anume” primarii din Valea Almajului.
Edilul nou ales, vorba vine căci au trecut câteva luni bune, nu produce nimic. În schimb se zbate să dovedească incorectitudinea administrației anterioare. A căutat să acuze “atac”, încercare de furt, la documente; autoritățile îndreptățite să cerceteze au sfătuit-o să stea blând. A căutat să demonstreze nereguli financiare ale fostei administrații. Organele financiare de control i-au spus să stea blând că nu e cazul. Atunci a chemat o firma particulară, plătită cu bani publici grei. Nici aici nu a avut rezultatul dorit. Dar bietul beteag continuă. Ca premiu de consolare a primit un…stilou. Personal cred că a fost un îndemn discret să își alcătuiască demisia.

P.S.Orice asemenare cu persone existente sau situații reale NU ESTE ÎNTÂMPLĂTOARE.

–––––––––––

Alexandru Nemoianu
Istoric
The Romanian American Heritage Center

11 noiembrie 2017

Lasă un răspuns