Al. Florin ŢENE: Care sunt argumentele care m-au făcut să scriu romane despre scriitorii interbelici

          Exista pe vremuri o colecție de popularizare a unor evenimente istorice, sau a unor personalități, pe care, noi elevii, o citeam cu mare interes. Pe lângă aceasta au început să apară romane despre viața romanțată a unor scriitori din literatura universală, dar și din literatura română, cărți pe care le studiam cu pasiune, respingând studiile seci, anoste și plictisitoare apărute între coperțile cărților cu aer academic.

         Acele romane ne atrăgeau prin felul de a aborda viața romanțată a scriitorilor, modul de a creiona atmosfera socială în care au trăit și mai ales felul cum zugrăveau realitatea, în contextual vieții acestora. Astfel, autorii acelor cărți ne făceau să trăim și să suferim alături de ilustrele lor personaje, iar pe nesimțite învățam viața și opera personalităților– „oameni viiˮ – ale acelor romane.

        Pe când eram elev la liceu, am citit cu interes Romanul lui Eminescu, apărut în perioada 1935 – 1936, la Editura Națională– Ciornei, cu cele trei volume Luceafărul, Nirvana și Carmen Seaculare, L.N. Tolstoi în amintiri și scrisori, Editura ARLUS – Cartea Rusă, 1953, de I.E. Repin, Viața romanțată a lui Stendhal, de A. Vinogradov, apărut la Editura „Cartea Rusă”, în 1959, Viața lui Tolstoi, vol. 1,2 și 3, de Henri Troyal, apărute la BPT, sau, după studiile universitare, Cervantes, de Bruno Frank, apărută la Editura Pentru Literatură Universală, București, 1969.

           Astfel de cărți au deschis drumul spre înțelegerea vieții scriitorilor și a unor personalități din istoria culturii române dar și din cultura universal.Aceste cărți m-au făcut să înțeleg studiile științifice despre scriitorii pe care îi învățam la facultate. Cărțile de acest gen au influențat, nu în puține cazuri, destine, au modelat caractere. Fiindcă, așa cum spunea Thomas  Mann: „Minunat lucru când omul are o cauză pe care o apără! Asta îl face și pe el frumos și îi face frumoasă și cauza.ˮ.

          Acesta este argumentul pentru care am început să abordez un ciclu de romane de acest gen, primul roman fiind La braț cu Andromeda. Viața scriitorului Gib I. Mihăescu între realitate și poveste, apărut în 2016, Veniți,privighetoarea cântă…!Viața scriitorului Alexandru Macedonski între realitate și poveste, 2017, Romanța celui care s-a întors-Viața scriitorului Ion Munulescu între realitate și poveste, 2018, Întoarcerea din cruciadă-Viața poetului Rdu Gyr între realitate și poveste, 2020, sub tipar  se află romanul Ce greu a fost în noaptea aste-viața poetului creștin Traian Dorz între realitate și poveste, iar în prezent lucrez la romanul În poeziile mele nu va rima poporul cu tractorul-viața poetului Vasile Militaru între realitate și poveste, venind astfel în sprijinul tinerilor învățăcei, dar și pentru cititorii de toate vârstele.

 

 

Al.Florin Țene

Membru al Academiei Americană Română de Artă și Știință

Președintele Național al Ligii Scriitorilor Români

Lasă un răspuns