Viorel ROMAN: Teocrația ortodoxă moldo-valaha (19a) / opinii

Adrian Vincentiu Martin: O sa incep abrupt nascut intr-o familie de catolici (romano-catolici) tatal meu primul organist intr-un orasel aristocrat Piatra Neamt unde bisericuta noastra aduna poloneji, italieni, germani si unguri. Slujba era in latina abandonta prin anul 1970 urmand ca limba sa fie autohtona dar si acum la slujbele mari se foloseste latina. O data deschis Savinestiul si combinatul de ingrasaminte Roznov se produce, mica schizma, intre oraseni asezati in castele lor si taranii smulsi din viata lor si facuti noua Clasa Muncitoare. Nu pot trece mai departe, comunitatea evreilor negustori angrosisti. Ghiveciul nou format e asezat in ,,raftul,, noilor blocuri. Venirea Papei Paul al doilea a fost o raza care speram noi va lumina Romania ! La dansul am auzit dupa ce a sarutat pamantul ca aceasta tara e ,,gradina Maici Domnului”. Papa fiind primul papa rasaritean polonez au fost atunci clipe unice care probabil nu o sa le mai traesc. Simt acut cele doua imperii cel a lui Sf. Petru si cel al lui Sf Andrei ! In aceasta parte de lume sunt doua paradoxuri Romania latina ortodoxa majoritar si Polonia slava (aci am dubi) catolica. Alt caz este Hungaria neam mongoloid crestinat de Vatican prin ,,cumpararea,, vointei lui Atila de a nu ataca Roma si Vaticanul. Impartirea pragmatica care o faceti arunca tara la marginea imperiilor in viziunea D-voastra sigur si eu sunt destul de pesimist in legatura cu evolutia Romaniei. Minunea din 1918 nu stiu daca se va mai repeta !

Alexandru Nemoianu: Nu inteleg de ce se insista cu „teocratia”. Cuvantul are inteles clar si efectiv nu se potriveste. In acelasi timp aceste „impartiri” sunt absurde. In Europa de apus exista un anti crestinism dezlantuit si tot mai pe fata.

Viorel Roman: Imperiul teocratic Bizantin (330-1453 dupa Hristos) le-a impus romanilor si la nord de Dunare ierarhia lor, asa au ajuns ei in tabara greco-ortodoxa, anti-latina. Un mileniu lasa urme, definitive, chiar si la unirea cu Roma, 1698, nu s-a renuntat la traditie in Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de rit bizantin. Credinciosii ortodocsi, moldo-valahii au trait secole de randul in teocratie, cu un Domn si al sau Mitropolit/Patriarh, intr-o formă de guvernământ în care asteapta ghidarea Celui de Sus. Daca, sub presiunea celor fara Dumnezeu, Statul se declara laic, comunist, democratic etc. asta genereaza numai „Forme fara Fond“ sau „Spunem ca ei si facem ca noi“

Alexander Timoschenko: O senzaţională descoperire arheologică la Köln mi-a adus aminte de conferinţa ta de la Cercul nostru cultural de aici: „Românii şi Germanii ca urmaşi ai Romei“! http://ziarulromanesc.de/…/cercul-cultural-romano-german-d…/ Urme ale culturii romane – cea mai veche bibliotecă de pe teritoriul Germaniei (mai bine zis: de la nord de Alpi!) – între anii 150-200!

Roman Grue: Românii nu sunt urmaşii Romei, ci romanii sunt urmaşii dacilor! Dacă am presupune, că suntem urmaşii Romei, cum explicaţi faptul că românii din Maramureş, Bucovina, Basarabia şi dincolo de Nistru, unde nu a călcat picior de roman, vorbesc la fel cu cei ocupaţi din Ardeal şi o parte din Muntenia? Să terminăm cu minciunile istorice.

Viorel Roman: Toata Europa este indo-germanica, asa ca toti vorbim mai mult sau mai putin aceiasi limba si avem aceiasi fizionomie, daca vreti, care se deosebeste de cea a negrilor din Africa, a pieilor rosii sau mongolilor, a galbenilor din Asia. Romanii sunt daci si romani fara probleme. Simplex sigilium veri. Dece faceti din asta o problema in interesul greco-slavilor ortodocsi?

http://viorel-roman-bremen.over-blog.de/article-romanii-sun

–––––––––––

Dr. Viorel ROMAN

26 iulie, 2018

4 thoughts on “Viorel ROMAN: Teocrația ortodoxă moldo-valaha (19a) / opinii

Lasă un răspuns