Viorel ROMAN: STAT de DREPT ortodox sau occidental?

La vest de Carpati, ardelenii, banatenii etc. se orienteaza spre Roma, la est, moldo-valahii spre Moscova, asa ca partida ortodoxo-socialista PMR, PCR, FSN, PSD, ALDE e surprinsa ca aderarea la UE/NATO, creeaza zi de zi si in proportie de masa un „stat paralel si ilegitim“, un „sistem odios”, care saboteaza devalmasia valaha.
De secole (1) Inalta Poarta de la Constantinol/ Istanbul/ Moscova/ Occident decide asupra (2) Domnitorului, Presedintelui de la Bucuresti, care se bazeaza pe (3) boierii, baronii locali in Parlament, care sunt in UE si proprietari si cu imunitate, asa ca vor Presedinte lor. Vezi incercarea de al da jos prin referendum pe Basescu si de al discredita pe Iohannis in zilele noastre.
Daca statul ortodox in simfonie cu Biserica nationala este vertical, Stapanul e de natura divina si sursa de drept, cel occidental este orizontal, el se bazeaza pe contractul dintre Impararat si Papa, Stat si Biserica, stat si cetatean. La ortodocsi Seful Statului si al Bisericii e alesul de Celui de Sus, atatputernic, in centrul unui cerc (ca Stalin, Ceausescu). In vest s-a format in timp o elipsa cu doua focare de putere, Papa si Imparatul, Statul si Biserica, independene. Asa a inceput democratia contractuala, ceea ce in orient se mimeaza, dar nu poate fi acceptata, pentru ca lezeaza simfonia, unitatea de nezdruncinat dintre dintre Stat si Biserica. In vest s-a format de un mileniu o societatea civila, nimeni nu are puterea absoluta ca in teocratiile orientale.
Din aceasta perspectiva, la Bucuresti statul de drept e hibrid, paralel, paradoxal, odios, si ortodox si occidental, nici legal, nici ilegal, asa ca prim-ministrii, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, ministrii, senatori etc. penali sunt victimele „statului ilegitim“, strain de neam si tara. „Nu avem puterea fara justitie“ (senatorul ortodoxo-comunist Voiculescu), dar pentru ca cercul Puterii se largeste spre o elipsa, in care focarul UE/NATO se implica treptat, Partidul d-nilor Dragnea si Tariceanu se intreaba: Spre est sau vest?
Dupa formarea regatului Romania, inpotriva Imperiului Rus si Otoman, a iesit la iveala ca moldo-valahii nu-s vesteuropeni, ci orientali, si ca „Formele fara Fond“ blocheza energiile neamului. Dupa Marea Unire, cu o patrime din populatie prooccidentala, Biserica Unita cu Roma, Scoala Ardeleana spera ca si ortodocsii moldo-valahii „se vor coace“, occidentaliza si vor rupe astfel lanturile grele ale duhovniciei si soborniciei moscovite si constantinopolitane, dar fara unirea cu Roma, tara e dezmembrata si reintegrata in URSS, in mantia rosie a marxism-leninismului fara Dumnezeu, pana in 1989.
Speranta refaceri unitatii crestine, in vremea Fericitului papa Ioan Paul II si Gorbaciov, s-a dovedit utopica, asa ca s-a instalat treptat o lehamite generalizata. In acest context, au romanii stat esuat, care nu mai poate garanta sanatatea, invatamantul si locuri de munca la milioanele plecate in vest ? Formele si fondul statal european din UE sunt compatibile cu devalmasia moldo-valaha, cu partidul ei? Care focar de putere e legitim si care nu in UE/NATO? Doua focare de putere si societatea civila sunt compatibile cu simfonia ortodoxa? Exista primejdia dezmembrarii statului cu Forme fara fond? Sunt posibile forme statale occidentale cu continut oriental, cu puterea unica, verticala? Ce-i de facut, daca masoneria, cultura, limba franceza, engleza, nu mai garanteaza legitimitatea occidentala a statului paralel de la Portile Orientului? Vechea dilema, colonie rusesca, ca RPR, RSR, URSSM, Republica Moldova, sau integrarea contractuala in Europa / UE?

Lasă un răspuns