Valeriu DULGHERU: Să învingem virusul ucigaș, stând acasă!

Mult Stimați Prieteni!!!

Buna dimineața, însă și această dimineață este în continuare amărâtă de veștile proaste de pe frontul invizibil, unde în prima linie se luptă cu virusul ucigaș medicii extenuați fizic și moral, iar mult, mult în spatele frontului suntem noi, cei mulți, dar unii… vorba lui Lăpușneanu (cum ar fi cazul celor 5 petrecăreți de la Nisporeni, dar și, culmea, breazul președinte Dodon, care și-a dorit în plină pandemie, plină carantină cu interdicții pentru cei de jos nu și pentru înalta lui persoană, „un pic de respiro”. Medicii extenuați fizic și moral nu au nevoie de un „pic de respiro”?).

În linkul atașat se prezină o Hartă COVID interactivă a întregului glob pământesc, unde se vede clar evoluția pandemiei la nivel global, inclusiv, în Basarabia. https://www.covidvisualizer.com/

Din păcate numărul bolnavilor de coronavirus crește în progresie aritmetică. În ultimele 24 de ore au fost depistate încă 70 de persoane bolnave cu coronavirus, numărul total depășind 400 (423). „Lideri” continua să rămână: Chișinău (33), Ștefan vodă (10),   Soroca (4), ultimele două orășele fiind puse în carantină de ieri. Cazul orășelului Ștefan Vodă (cu doar 7768 locuitori) trebuie să ne fie o lecție dură (în special, în ajunul Sfintelor Sărbători de Paște): este rezultatul iresponsabilității grupului de pelerini condus de un pseudo-preot (așa afirmă cele două patriarhii), care au vizitat în plină pandemie mănăstirea Poceaev din Ucraina. Iresponsabilitatea costă. Un alt preot din Chișinău, diagnosticat cu Covid-19, și-a molipsit unii membri ai familiei. Un lucru extrem de alarmant: din cele 423 de persoane infectate cu Covid-19, 84 sunt din sistemul medical (20%!, în alte țări medicii atacați de acest virus nu depășește 10%!), dintre care 43 de cazuri (mai mult de jumătate!) sunt de la Ştefan Vodă şi Soroca, iar 14 – de la Spitalul Clinic Republican.

Conform declarației premierului I. Chicu sistemul medical din Republica Moldova se pregătește pentru 4000 de cazuri active de coronavirus. Dacă Vă mai amintiți atotștiutorul președinte Dodon ne vorbea despre maximum 2000, cifra de 4000 fiind catalogată drept varianta cea mai pesimistă. Dar conform OMS vârful pandemiei de coronavirus în Republica Moldova va fi în a treia săptămână a lunii aprilie.

Continuă chinurile celor din Diasporă, care s-au pornit spre casă nu dintr-un moft, cum consideră unii, ci, în mare parte, de nevoie. Este și cazul „Călătoriei” de coșmar a unui moldovean, din Londra spre casă, în plină pandemie, care a durat 48 de ore (Londra-Amsterdam-București-Cahul-Chișinău). „Am fost ținuți cu arme la granițe, lăsați fără acte de taximetriști, dar am ajuns acasă, îmi văd copiii de după gard (iată acea disciplină, responsabilitate pentru respectarea carantinei, care le lipsește multora dintre cei de acasă”. Însă în această realitate crudă și nedreaptă, să ne mai amintim că există și frumosul.

Dedic adevăraților eroi care luptă pe frontul invizibil, medicilor, o frumoasă melodie a unui extraordinar tânăr, Cătălin Advahov, elev în clasa a VI-a la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” (un adevărat mic Ciprian Porumbescu!), fiul maestrului Vitalie Advahov, originar din or. Cahul, mama (și bunica micului virtuoz) căruia este originară din satul meu de baștină Carpești, Cantemir, fratele căreia, Dumitru Țăpordei, mi-a fost bun prieten de clasă. Nasc și în Basarabia talente. Audiție plăcută!

https://www.youtube.com/watch?v=dNLlQNtJKoc&feature=emb_share&fbclid=IwAR1wbHWVyGtNsaRZ-nQFIugRtJEcIjo8_Zgfhw97bANQL-06hUTxXzDXEgg

Să ajutăm medicii, stând acasă!

Cu deosebită considerațiune,

Valeriu DULGHERU

Chișinău, 2 aprilie 2020

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *