Valeriu DULGHERU: După faptă și răsplată

Acțiunile corupte ale lui Vlad Plahotniuc au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din Moldova. Astăzi, îl declar public persoană indezirabilă. SUA stă alături de Moldova în lupta împotriva corupției”.(Mike Pompeo, Secretar de stat, SUA).

Este soarta tuturor dictatorilor, hoților. Este și cazul oligarhului păpușar V. Plahotniuc. Nu s-a mai săturat de bani. Nu s-a mai săturat de putere. A crezut că e veșnic. A avut o șansă să devină erou național – un „Vlad unificatorul”. Prin 2018, când sclipuise prin șantaj și cumpărare o majoritate parlamentară din 67 de deputați (din 101!), se vorbea că ar fi putut să facă unirea. A avut suficientă putere, nu a avut dorință. Acum este fugar, ca un câine vagabond, refuzat de majoritatea țărilor. Decât o viață de fugar indezirabil pentru el și familia sa mai bine ar reveni benevol acasă și și-ar ispăși pedeapsa. Prin aceasta ar contribui mult la elucidarea furtului Miliardului, despre care știe multe. Vlad Filat ne amenința că dacă va vorbi va exploda întreg sistemul. Iată că n-a mai spus nimic din ceea ce știe. Dimpotrivă, într-un mod miraculos, este eliberat înainte de termen din detenție (de cineva!) și împins în politică pentru a zădărnici unificarea forțelor proeuropene.

Și acest Vlad Plahotniuc, dacă ar reveni sau va fi adus forțat, ar putea exploda întreg sistemul din câte știe. De aceea, nu este dorit în Basarabia de către actuala clasă de la guvernare în frunte cu Dodon. Dodon și gașca lui s-au bucurat că l-au văzut plecat departe pe Plahotniuc și vor face tot posibilul să nu fie adus în Republica Moldova. În pofida tuturor declarațiilor de „luptă cu corupția”.

Fostul premier Ion Sturza califică interdicția americanilor drept „o lecție cinică ce trebuie învățată… Uite aici a venit sfârșitul lui Plahotniuc. Lecție pentru D&Co…”. „Cât de simbolic…Acum patru ani, 13 ianuarie 2016, SUA au avut de ales între mine și Plahotniuc. În ultimul moment au decis în favoarea lui Plahotniuc. Banii din Dubai și promisiunea de a reconfigura Parlamentul pentru a opri „tancurile rusești” au fost argumentele care m-au pus în fața faptului împlinit. Mai târziu, doamna Nuland mă consola, chipurile, politica americană are limitele sale. Au trebuit patru ani de luptă pentru ca aceste limite să fie puțin extinse” mai spune I. Sturza. Desigur, statele mici, inclusive Republica Moldova, sunt pioni în mâinile granzilor, dar totuși le mulțumim americanilor că au reacționat la durerile noastre. Este soarta tuturor dictatorilor, slugilor, valeților. Când sluga nu mai este bună este aruncată la groapa de gunoi.

Și ex-premierul Maia Sandu, care a făcut mult pentru detronarea lui Plahotniuc (mult mai mult decât fricosul și lăudărosul Dodon), a comentat acțiunea americanilor cu referire directă la Dodon: „SUA au impus sancțiuni personale împotriva lui Plahotniuc și a familiei sale. Mulțumim Guvernului SUA că a dat curs solicitării noastre de a-l pedepsi, făcând astfel dreptate cetățenilor țării noastre. Igor Dodon, care încearcă să preia sistemul corupt al lui Plahotniuc, trebuie sa ia aminte – mai devreme sau mai târziu, cei care comit crime împotriva propriului popor vor fi pedepsiți”, a scris Maia Sandu.

Și vicepreședintele parlamentului A. Slusari a comentat acest eveniment: „Igor Dodon trebuie să se gândească înainte de a merge pe acest drum. Dodon încearcă să fie Plahotniuc nr. 2. Pentru mine demult acest om este un criminal. Acum este confirmat și de SUA. Soarta lui Dodon ar putea fi mai tristă”.

Desigur, Plahotniuc are mai multe variante: să se ascundă undeva prin pădurile Amazonului, cum au făcut pe timpuri criminalii naziști care au vrut să scape de pedeapsă. Va fi fugar toată viața? Ce perspectivă sumbră pentru el și familia sa!

Și marele președinte „a întregului popor moldovenesc, independent și apolitic” Dodon nu putea să nu comenteze acest eveniment, cu atât mai mult că vestea ia fost adusă personal de ambasadorul SUA Derek J. Hogan. „Plahotniuc nu este primul care captează întregul stat și joacă jocuri geopolitice (desigur, mai este unul – Dodon!). Aceeași soartă le revine și altor politicieni care încearcă să profite de contradicțiile celor puternici. Exemplul său este pentru alții de învățătură (dar pentru Dodon?)”, a comentat I. Dodon acțiunea SUA cu referire la Plahotniuc. Gura prostului adevăr vorbește. Câtă nerușinare, câtă lipsă de elementar simț. El, care în ultimul timp doar cu aceasta s-a ocupat (și se mai ocupă!), cu preluarea structurilor de stat și a schemelor frauduloase ale lui Plahotniuc, ne dă lecții! Culmea!

După ce a preluat controlul asupra structurilor statului, ANI, CNA, CC, asupra audiovizualului cu cele vreo 5 posturi de televiziune controlate de el și alte o duzină de posturi rusești, care-l servesc, după ce a recunoscut că partidul său (PSRM, chiar zilele trecute a participat la ședința consiliului politic în calitate de „președinte al tuturor!”) este finanțat lunar de către ruși cu până la un milion de euro, iată că a mai găsit o găselniță de unde să scoată ban. Mai dorește să scoată din rezerva statului un miliard de dolari, care vezi bădărănism „stau fără treabă” și ar putea fi folosiți pentru „marea reconstrucție a țării” pe care a gândit-o, de facto va fi un al doilea megafurt al altui Miliard.

Un alt furt a fost comis de Dodon chiar în perioada sfintelor sărbători de Crăciun. Sute de mii de pensionari au primit de sărbători un plic cu o scrisoare și fluturaș cu semnătura lui Dodon, plicul fiind nu cu însemnele președinției, cum ar fi fost într-un fel corect, ci cu însemnele electorale ale PSRM (ce blasfemie, steaua roșie satanică trimisă fiecărui pensionar creștin chiar de Crăciun!). Pe lângă faptul că s-au cheltuit o groază de bani (un calcul făcut de reputatul jurnalist V. Saharneanu se ridică la peste 16 mln de lei, adică vreo 16 mii de pensii lunare de ale lui moș Ion!), făcând campanie electorală ilegală partidului său PSRM, este o încălcare flagrantă a Legii. De ce tace procuratura?

Vă mai amintiți cum ceva timp în urmă mincinosul Dodon ne spunea gogoși cum părinții săi (profesori de școală pensionari!) l-au ajutat să-și cumpere un palat în trei nivele de milioane! Deunăzi, un angajat al Aparatului președintelui a indicat în declarația de avere că a cumpărat în anul 2016 un automobil de model Toyota Prado și a plătit pentru acesta suma de 20000 de lei (apr. 1000 Euro, prețul real fiind de peste 30000 Euro!). Este vorba despre fostul șef  al Direcției evidență și documentare civilă din cadrul Curții Supreme de Justiție, Petru Vasilică, angajat  la Președinție pe 2 decembrie 2019 în calitate de șef adjunct al Direcției Juridice. Nu ați dori să aveți o astfel de mașină, plătind doar 1000 de Euro? Ca și bosul său acest angajat are rude bogate care i-au donat anul trecut așa de ochi frumoși 32000 Euro. Și toate acestea, deocamdată îi merg. Dodon nu face decât să-și imite creatorul. Și î-l imită neinspirat, ca o maimuță dresată. Mai țineți minte cât de încrezut era Plahotniuc acum vreo opt luni în urmă.

Cei veniți din perioada sovietică mai țin minte renumita frază a anchetatorului Jiglov (din filmul cu Vladimir Vâsoțkij în rolul principal) „Vor doljen sidet’ v tiurme (Hoțul trebuie să stea la închisoare)”. Absolut corect! Hoții Plahotniuc, Șor, Dodon ș.a. trebuie să stea în închisoare. Dodon mizează pe faptul că nu va avea nevoie de SUA, fiindcă spre deosebire de partenerul său Plahotniuc, are spatele asigurat, va fugi în Rusia. Sperăm că de această data forțele democrate la momentul potrivit vor zădărnici fuga lui Dodon în Rusia. Și atunci ce vei face Dodoane cu familia?

Dar pentru ca Dodon să stea la închisoare mai întâi trebuie debarcat din turnul său de fildeș. Cum însă să-l detronăm dacă suntem mulți, dar… vorba lui Lăpușneanu. În loc să ne unim forțele noi găsim tot soiul de motive pentru a nu ne uni. „Dacă vrem să scăpăm de Dodon, atunci totul ce este pe dreapta trebuie să se unească! Azi, Republica Moldova, poporul, are nevoie ca de aer, de un singur candidat de dreapta, din afara partidelor, pentru a-l înfrunta și câștiga alegerile prezidențiale în fața prorusului și trădătorului Dodon! Pentru asta se uită de orgolii, mândrie, răzbunare, superioritate… Asta este cel mai important!” scrie pe rețele de socializare un reputat intelectual Iurie Stratan. Eu aș mai preciza cele spuse: Șansele de a scăpa de Dodon sunt doar în cazul existenței unui singur candidat eurounionist pe centru –centru dreapta. În oricare altă variantă nu există nicio șansă să scăpăm de Dodon. Gândiți-vă bine domnilor lideri de partide. Nu mai călcați atâta pe aceeași greblă că nu sunteți chiar atâta de proști cum vă consideră buldogii socialiști. Așezați-vă la masa de tratative și căutați soluția. Toți liderii de partide de dreapta-centru dreapta ar trebui să fie închiși într-un sobor și să nu li se deschidă ușa până nu vedem fum alb din hogeac, semn că au ales un singur candidat.

Să le lumineze Domnul mințile!

–––––––––

Valeriu DULGHERU

Chișinău, Republica Moldova

Lasă un răspuns