Paul LEIBOVICI: Despre umor

Umorul este o problemă individuală și de gust.Umorul negru-în mod special nu poate fi gustat de oricare persoană.

Adesea întîlnim persoane care refuză a da ascultare unor glume,,negre,, sau să lectureze un astfel de umor. Alții,dimpotrivă îl gustă cu plăcere.

Deoarece nu aș dori să generalizez subiectul la diverse grupuri din societate,mă voi referi la un mănunchi de prieteni. Aceștea au obiceiul să-și petreacă concediul într-un grup închis –grup care în cursul anului se întrunesc la sfârșitul săptămînii. Rareori sunt invitați și cîteva perechi pentru a întregii societatea.

E drept, sunt unii dintre prieteni care în cursul săptămînii muncesc greu,cercetători,profesori în care intelectul se complectează cu manualul.

Deoarece toată energia intelectuală și fizică le sunt concentrate în această direcție ,jocurile din perioada vacanței le ușurează traiul, într-o măsură oarecare. Încordarea de zi de zi își găsește doar acum un echivalent.

S-a constatat de altfel, într-un studiu despre ,,umorul negru,, ca fiind folositor ca un liant al unor societăți precum al polițiștilor, al grupelor de salvare ambulatorii, a unor persoane care duc o muncă dublă:intelectuală și fizică.

Umorul negru permite indivizilor care fac parte din grupări de muncă intensivă (intelectuali sau alte grupări) să caute momente de reculegere spirituală. Viața în condiții de muncă grele, obositoare,adeseori periculoase pretinde, fac bine unei destinderi ,momente de relaxare.

Umorul negru este una din căile reale de a înlătura pentru scurtă vreme ,problemele deficite, ,,a scoate mănușile,,și a te îndepărta cîteva momente de la preocupările zilnice,,

După prof.Keisi M.Henrig ,care se ocupă într-un material despre,,umorul negru,,al stendapiștilor ,rezultatele asistări la astfel de spectacole au un rol pozitiv.

Profesorul susține că în majoritatea cazurilor –a unor astfel de spectacole ,nu au existat intenții negative.Cei ce vor ,,critica aspru,,un astfel de umor ,ar trebui să gîndească mai adînc la semnificația, adresa acestora.

Umoriștii doresc să înveselească societatea.Munca artiștilor comedieni-pot cuprinde ,se pot exprima și prin umor negru.

Umorul negru nu are destinație doar de a ne face să rîdem,căci prin rîs se pot prelucra subiecte de o anumită valoare,greutate ,care e necesar să le considerăm ,,tratamente,,.Medicina nu are întotdeauna posibilitatea de a trata cu,,medicamente,,anumite cazuri. Numeroase subiecte ,de altfel sunt în atenția și tratamentul medicilor ,cu deosebire în cazurile de urgență,dar nu numai…tratate cu ajutorul UMORULUI.

Fiecare dintre noi ,are uneori  momente de a se întîlni, față în față, cu o anumită tragedie(mai bine spus )într-o formă sau alta. Umorul negru ne dă posibilitatea de a ne relaxa ,de a deveni un instrument deosebit.GLUMA trebuie și adeseori are posibilitatea de stîrni o reacție ,a da o replică pozitivă,căci ea conține un sîmbure de adevăr. Prezența la timp-în general-a glumei,e atunci cînd ea atinge ,,nervul,,sau simțul estetic.

Există și posibilitatea de a mării atenția ,și prin aceasta a distrage atenția și a produce rîsul. Doar în aceste cazuri,,lovitura,,sau, ,,situația grea,,nu va avea cum să o înlăture. Arma ,,umorului,,e un produs necesar ,e un învățămînt care avem obligația de al însușii la timp.

Umorul negru –așa dar- cu toate că întîmpină ,,critici,,este o armă ce trebuie să o învățăm ,să ne-o însușim ,căci ne vine în ajutor în diferite momente ale vieții.

Se pare complicat!? În general o astfel de însușire nu e ușoară pentru anumite persoane,dar e absolut necesară. Noi putem avea reacții negative în cursul vieții,dar tot noi căutăm să fim în mijlocul jocului vieții,cu toate că adesea ne ferim.

În literatura tragică și în dramă se pun pe față sentimentele vieții zilnice.Paradoxul este ,,suntem atrași de astfel de creații,cu toate că provoacă dureri.Creația artistică a lui F.Goya este un exemplu în care umorul grotesc ne atrage.   Se pare că suntem atrași spre centre necunoscute prin intermediul glumelor,distracțiilor.Acestei presupuneri îi găsim surse în locuri surprinzătoare,jocuri imaginative din lumea post-epocaliptică. Aceste jocuri sunt destul de populare și în acest mod se poate explica atragerea anumitor indivizi spre umorul negru. Actorilor le place să povestească despre ce au văzut sau interpretat și un astfel de spectacol este interesant,amuzant.Face parte din ceea ce am numit,,umorul negru,,.Sîmburele adevărului se află în gluma neagră. Noi suntem atrași de acest gen prin faptul că elementul,,adevărului,,se află la baza glumei.

O glumă neagră trebuie să știm cînd și căror persoane li se poate povesti.

—————————–

Dr. Paul  LEIBOVICI 

Aprilie 2020

 

One thought on “Paul LEIBOVICI: Despre umor

 1. Umorul este o artă ce te ajută să supraviețuiești, este un fel de a gândi, de a reflecta lumea, de a descoperi suprarealismul în detaliile din jurul tău. Un psihoterapeut lipsit de umor nu va atinge – după părerea mea – niciodată rezultatele pe care le-ar obține un „alinător al sufletului” care îl deține.
  Apropos:
  Doua femei asteapta la usa paradisului dupa moartea lor. Prima o intreaba pe cealalta:
  -Cum ai murit ?
  -Inghetata, zice cea de-a doua.
  -Ah, oribil, spune-mi, te rog, cum este sa mori inghetata ?
  -Tremuri, degetele te dor, dar dupa un timp devii calma ca si cum ai adormii…. -Si tu… cum ai murit ?
  -Eu am facut stop cardiac. Credeam ca barbatul ma inseala si m-am decis sa termin odata cu minciunile. Am intrat in casa in plina ziua si l-am gasit la televizor. Am cautat peste tot dar nu era nimeni, la subsol, in dormitor, in viteza, dar totul era curat. Am urcat la etaj dar nici acolo nimic…In final am urcat in pod dar nu reusisem decat cateva scari sa urc si am facut stop cardiac.
  Femeia cealalta zice:
  -Nenorocire si durere ! Daca ai fi verificat in congelator, azi eram amandoua in viata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *