Paul LEIBOVICI: CRĂCIUNUL – pe meridianele lumii

CRĂCIUNUL – această sărbătoare aduce în casele tuturor naționalităților de pe meridianele și paralele globului nu numai lumina veseliei ci și bucurii neașteptate,momente de desfătare și înfrățire. Chiar și la o vârstă înaintată luminițele care pîlpîie,melodiile intonate, textele populare care se repetă din generație în generație reușesc să ne cuprindă, să ne emoționeze. Aș putea afirma, indiferent de colțul lumii unde m-a găsit CRĂCIUNUL, și unde obiceiurile și simbolurile sunt diferite, am trăit momente de relaxare și veselie.

Am putut citii în ochii, sufletele copiilor,tinerilor și a celor cu părul platinat, emoția aprinderii becușoarelor multi-colore, pâlpâitul lumânărelelor și primirea MOȘULUI (sau a altor simboluri ale sărbătorii) care purta în spinare SACUL cu daruri.

Am trăit aceste momente –clipe magnifice în satele modovenești,orășelele care se transformau –pentru o noapte –în basme cu zeci de figuri și melodii populare. Viața vibrantă –care uneori ținea doar o noapte,sau poate trei zile scotea la iveală sentimente ascunse undeva în adâncimea sufletelor, a amintirilor preocupate în zilele obișnuite ale anului de ,,pâinea de toate zilele,,

Chiar dacă nu toate popoarele lumii –a acestui Glob atât de încercat ,de pestriț nu întâmpină în aceiași noapte ,,CRĂCIUNUL,,la aceeași oră,pe acelaș,,MOȘ CRĂCIUN,, cu daruri ca pe la noi în Moldova ,momentul emoției rămîne adînc imprimat .

Mi-a fost dat –prin alegerea profesiei-să mă găsesc vremelnic în unele localități depărtate. Chiar dacă în AUSTRIA-,,KRAPUS,,- un demon despre care se spune că apare doar în acea perioadă și îi bate pe copii care au fost neascultători .În Norvegia –unde temperatura scăzută mult sub Zero grade,vrăjitoarea cucerește locul principal iar, în GROELANDA bunătățile care se digeră –numite,,MATTAK,,nu m-au atras ,căci nu sunt obișnuit cu pielea crudă de balenă, pe care o au la îndemână, savurînd-o, precum noi carnea de purcel. Băștinașii se delectează cu ,,pielea,,a cărei ,,parfum,, adăugat la ,,gust,, nu mi-a oferit o ,,noapte sărbătorească,, ,iar  moldoveanul din mine, nici măcar nu a  gustat !!!Noroc că păhărelele cu ,,TĂRIE,, erau înșirate și te puteai desinfecta,chiar de la mirosul răspîndit.

În ISLANDA –tradiția e să se cumpere îmbrăcăminte nouă pentru toți membrii familiei ,ca nu cumva să fie YULE –o pisică mitologică-rău impresionată,atunci cînd o întîmpina clanul familiar. Ci dimpotrivă YULE va fi primită în haine strălucitoare,ovații ,cîntece și lumini aprinse ca să-i fie calea cît mai festivă.!!

Atmosfera sărbătorească ,festinul sărbătorii mi-a rămas adînc sculptat în suflet și minte.

Amintind de țări îndepărtate,aproape de POL, de unde legenda povestește că MOȘUL  -indiferent de ce nume poartă-a pornit cu sau fără săniuță,pe cărările panamondului .În NOUA ZEELANDA se obișnuiește ,, Pomul se ornează  cu o coroană bogată de flori roșii ,denumit Medrosideros,,. Patronul florăriei –la rândul său ,poartă ,,simbolul,,pe cheflie cam vreme de cîteva zile,de cum deschide magazinul și pînă la ultimul buchet.

Vorba românului ,,Câte popoare-atâtea obiceiuri,,!!

 Mă așteptam ca în ITALIA-că și ei se trag din Romani ,să găsesc tradiții,obiceiuri comune –ca la noi romînii.AȘ! MOȘ CRĂCIUNUL e ,,BEFARA,,-o vrăjitoare ,ce e drept prietenoasă a cărui sac, în care  poartă în el dulciuri și jucării, să fie din ,,fir de mătase,,! Aș,Doar ,,Sacul,,e ca la romîni!

Una din primirile cele mai pline de  bucurii,străluciri ale sufletului și rugăciuni în onoarea CRĂCIUNULUI,,e la BETHLEEM-ISRAEl . Încă din preziua Crăciunului locuințele sunt pavoazate cu mii de becușoare colorate,pomii cu beteală și globuri strălucitoare,mesele pline de bunătăți ,iar damigenele pregătite,la piciorul mesei,ca nu cumva musafirii să facă un efort.Ș-apoi nu se ridică de la ospăț ,nici unul pînă ce nu se golesc paharele.

Trăncăneala,bancurile întrețin societatea.Tot acolo am ascultat –dar cine poate să lețină în memorie?! Iată unul ,din 1001 :

Ce s-antîmplat cînd a venit MOȘ CRĂCIUN la o fetiță?Un tătic voia să-i facă micuței ,o plăcere –o fetiță de 6 anișori.Tatăl își făcu rost de un costum MOȘ CRĂCIUN,se îmbrăcă în camera alăturată,luă un sc și un băț,intră în sufragerie și începe:

-Moș Crăciun cu plete dalbe eee,a sosit de prin nămeți ,să aducă daruri multe eeee,la fetițe și băieți ….

-La care fetița reacționă:-Mami!,tata s-a îmbătat!!!

Iar eu urez cititorilor mei,,Ochii să vă strălucească,paharele cu vin să fie pline,mesele să se îndoaie de bucatele de sărbătoare,în dorința ,,Crăciunul să se împlinească cu tot ce e bun și frumos! .

—————————–

Dr. Paul  LEIBOVICI 

23 decembrie 2019

Lasă un răspuns