Maria FILIPOIU: Botezul – Taina încreștinării

Boboteaza este sărbătoarea lui Iisus Hristos, dar și a creștinilor, sărbătoare ce-L arată pe Fiul Domnului (Dumnezeiasca Arătare), intrând deplin în activitatea de Mântuitor, cu mărturia Sfintei Treimi – ca parte din aceasta – întrucât El S-a botezat ca un om, pentru a fi aproape de chipul pământeanului, primind Botezul în apa Iordanului.

 

În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te ; și Duhul în chip de porumbel a adeverit închinarea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, slavă Ție.–  Troparul Botezului Domnului 

 

Astfel, Sfânta Treime devine fundamentul existenței creștine în ființa umană – Dumnezeu în Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt – cu devotamentul iubirii desăvârșite pentru om. În puritatea acestei iubiri, mai presus de firea omenească, este Harul Botezului din Agheasma Mare, cu miracolul de a-i purifica pe credincioșii întru Hristos botezați și a-i înzestra cu iubire.

 

De aceea Boboteaza este o sărbătoare mare și foarte populară, în care se sfințesc apele, iar prin stropirea cu ea, oamenii primesc sfințirea iubitoare a lui Dumnezeu, din apa pe care a sfințit-o Fiul Său ca om, botezându-se în râul Iordan. Prin această iubire spirituală îi ajută Dumnezeu pe cei care sărbătoresc Boboteaza, sfințindu-i cu puterea dumnezeiască.

 

Totodată trebuie conștientizat faptul că Agheasma Mare nu este un miracol de noroc și bunăstare, ci un semn al angajării pe Calea ce duce spre El – Calea credinței și smereniei – pentru că nepieritoare sunt valorile spirituale, nu cele materiale care alterează preconcepția omului despre viață, încă din fragedă pruncie:  Ai bani, ești cineva, n-ai bani, ești neica nimeni!

 

 

  HARUL AGHEASMEI 

                                             (rondel Bobotezei) 

 

În Ajun de Bobotează

miroase a busuioc

de la îngeri ce veghează

pe Ioan – Sfânt Prooroc.

 

Preoți binecuvântează

pe creștini din orice loc

și-n Ajun de Bobotează

miroase a busuioc.

 

În aripi de Duh pe-o rază

de lumină fără foc

e Duh Sfânt cu a Sa pază,

să prevestească soroc

în Ajun de Bobotează.

 

————————————-

Maria FILIPOIU

6 Ianuarie 2021

 

 

Lasă un răspuns