Liliana DEREVICI: Zi de aleasă înălțare duhovnicească prin prezența arhimandritului lector univ. dr. BENEDICT VESA în Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, Cluj-Napoca

Anul satului românesc s-a încheiat astăzi 29 decembrie 2019 în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca prin prezența și slujirea unui oaspete de seamă, arhimandrit, lector universitar, doctor BENEDICT VESA. Sufletele credincioșilor au vibrat în iubire, înălțându-se la Ceruri, ascultând cuvântul de învățătură plin de elocvență și dragoste pe care ni l-a pus la inimă preacuviosul părinte arhimandrit.

Plecând de la Evanghelia care s-a citit astăzi, prima duminică după Nașterea lui Hristos părintele a concluzionat:

–         Domnul Hristos este descris în căutarea omului și

–         Omul se găsește în fața chemării pe care i-o face Dumnezeu

 

Întâlnirea dintre Dumnezeu și om depinde de aprecierea omului care este chemat să aleagă, deci depinde de alegerea omului. Harul mântuitor al lui Dumnezeu, lucrarea Lui s-a arătat:

–         tuturor oamenilor

–         se dă gratuit, nu condiționat, Dumnezeu ne iubește ca un părinte, nu pentru ceea ce facem ci pentru ceea ce suntem și nu ne părăsește dacă greșim

–         această lucrare mântuitoare a lui Hristos este liberă, nu se impune, nu obligă ci îl cheamă pe om la mântuire, fiind o chemare, o șansă pe care ne-o dă Dumnezeu

Această chemare are două semnificații, așa cum specifică părintele arhimandrit:

1.       semnificația istorică-momentul care vine după Nașterea lui Iisus Hristos, când îngerul Domnului s-a arătat lui Iosif cerându-i să ia pruncul său și pe mama acestuia și să plece în Egipt deoarece Irod căuta să ia viața pruncului despre care auzise că va deveni Împărat și pentru a nu-i face concurență. Acest eveniment istoric este reprezentat prin persoane istorice:

–         dreptul Iosif, logodnicul Sfintei Fecioare care a primit ascultarea de a fi ocrotitor , părinte a lui Iisus Hristos

–        prorocul David, Domnul născându-se din neamul lui David

–         Iacob, ruda Domnului, verișorul Domnului, care a devenit primul episcop al Ierusalimului

Termenul cheie care descrie conținutul Evangheliei este : CHEMAREA, pe care Iisus Hristos o adresează unor persoane așa cum și Apostolul Pavel a fost chemat încă din pântecele mamei sale să-l primească pe Iisus Hristos în el și să-l vestească și celorlalte neamuri. Viața noastră fiind scurtă, singurul lucru important este să-l descoperim pe Hristos și să-L împărtășim și celorlalți, bucurându-i.

2.       semnificația duhovnicească și personală- Hristos se naște în mijlocul neamului său dar neamul său nu l-a primit. Dumnezeu face tuturor această chemare specială, Sfânta Liturghie este pentru toată lumea dar în special pentru păcătoși. Azi îl vedem pe Hristos pribeag, n-are unde să-și plece capul, prieten cu cei ce se simt părăsiți, singuri, care nu au familie care să le ofere dragostea de care au nevoie, cei izgoniți și cei hăituiți. Hristos este alături de orice suferință. Crăciunul se prăznuiește cu cei dragi dar mai ales cu cei care au nevoie de ajutor. Să ieșim deci în întâmpinarea celorlalți. Aceasta este CHEMAREA pe care Hristos ne-o face azi, să devenim frați, El ne cheamă pe toți cei ce ne simțim osteniți și împovărați la odihna pe care ne-o dă.

În final părintele protopop paroh dr. DAN HOGNOGI a adus cuvinte de mulțumire, prețuire, dragoste și apreciere preacuviosului părinte arhimandrit BENEDICT VESA, dăruindu-i o icoană pictată pe sticlă care reprezintă Nașterea Mântuitorului Nostru Iisus Hristos.

Mulțumim și noi părintelui paroh pentru deosebita zi oferită nouă prin acest invitat special, un om luminat consacrat lui Dumnezeu și bisericii.

Dăm slavă lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru toate!

—————————-

Prof. Liliana DEREVICI

Cluj-Napoca

29 decembrie 2019

Lasă un răspuns