Ioan ANDREICA: Olimpia Mureşan – Scrieri literare

      Încă o carte document adusă în faţa iubitorilor de cultură maramureşeni şi nu numai de către distinsa învăţătoare, profesoară de limba şi literatura română şi italiană, Olimpia Mureşan, o personalitate formată la şcoala clujană între anii 1966 – 1971, ani de referinţă pentru generaţiile formate la Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj, prin calitatea şi competenţele greu de gândit în zilele noastre. OLIMPIA MUREŞAN (născută Cioica) 1946 în localitatea Câţcău – Cluj. Scriitoare din nordul transilvan, eseistă şi critic literar, membră a L.S.R -filiala Maramureş, a urmat Şcoala Pedagogică din Cluj absolvind în 1966, iar în 1971 a încheiat studiile universitare la Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii clujene ,,Babeş-Bolyai” specialitatea Limba şi literatura română –italiană: a lucrat în învăţământ 43 de ani ca profesor de limba română, dar şi ca învăţătoare.

      A debutat în revista Liceului Pedagogic cu un reportaj de călătorie ,,De la Ciucea la Târgu Jiu”, a activat în prestigiosul Cenaclu literar ,,Echinox” din Cluj, a publicat zeci de articole în revistele de specialitate din învăţământul primar şi gimnazial, a colaborat cu texte la revista naţională Lumea Misterelor, la Constelaţii Diamantine, Universul şcolii- Ulmeni, Informaţia zilei de Maramureş, Normaliştii Clujeni unde este printre fondatori, la revista Freamăt a L.S.R, Maramureş. În ultimii ani a semnat numeroase prefeţe, postfeţe şi recenzii de carte, multe dintre acestea fiind publicate în Antologiile Napoca Nova, unde are calitatea de colaborator permanent. În colaborare cu distinsul preot Ilie Bucur Sărmăşanul din localitatea Sărmaş de Mureş a publicat volume de cugetări cu titlul ,, 1001 Cugetări” vol. IV , IX, X, XI, şi  ,,1001 Cugetări”  mai mult sau mai puţin celebre: 2014, şi Asta-s Eu – culegere de articole literare, memorii, eseuri, recenzii de carte 2016.

     Nu am pretenţia de a cunoaşte conţinutul cărţilor editate de către doamna profesoară, eseistă şi critic literar şi nici conţinutul zecilor de articole de specialitate, dar mă încumet să văd omul din spatele acestor activităţi având în vedere că şi eu cu voia Domnului am petrecut aproape un jumătate de veac în procesul educaţional şi în viaţa culturală legată de acesta, dar şi necesarul de energie în domeniul creaţiilor culturale şi literare. Doamna profesoară Olimpia Mureşan, ajunsă pensionară nici nu s-a gândit să pună condeiul jos şi cu o înţelegere profundă a rolului scrisului pentru generaţiile următoare, scrie şi publică volume considerate de domnia sa ca neaparat de scris pentru urmaşii noştri. Cartea ,,Scrieri literare,, apărut în anul 2019,  este un tom cu mai multe componente necesare de transmis. Prioritar şi în acest volum autoarea a dorit să scrie despre: ,,Oamenii cetăţii” neprezentaţi în alte scrieri. ,,Am considerat că o prezentare succintă a vieţii autorului ar fi de folos cititorului, iar citatele selectate cu grijă din scrierile autorilor prezentaţi astfel îi vor reprezenta ca şi conştiinţă civică”.

    Şirul autorilor prezentaţi cuprinde scriitori ca: Gelu Dragoş, Aurelia Velea, Cedică (Robu) Maria Georgeta, Dragomir Ignat, Elena Borcuti, Florica Bud, Oancă Aurelia, Ioan M. Lazăr,  Ioan Potop, Ioan Andreica, Ioan Meteş Morar – Chelinţanu, Iacob Oniga, Milian Oros, Mariana Cristina Popan, Vasile Morar, Prea Fericitul  Părinte Episcop Iustin, Vasile Bele, Olimpia Mureşan, Toma G. Rocneanu, Pamfil Bilţiu.

    O altă componentă a tomului cuprinde, creaţii literare sub forma unor meditaţii: Apa, Piramida, Normal sau Paranormal?,  recenzii ,,Secol de vânzare”  Florica Bud,  ,, Istoria înţeleaptă”  Mircea Dorin Istrate,  ,,Jurnalul” roman de Milian Oros, ,,Ţăran cu  cravată”  de Traian Duşa, ,,Pelerin printre semeni” de Ioan Andreica, ,, Priviri în împrejurimi şi spre înălţimi” de Ioan Potop, ,,Minerii Ardealului” de Toma Gros Rocneanu, ,,Privind înapoi cu mânie” versuri de Ioan Hada, ,,Alergând prin sine” proză de Florica Bud, Biologia credinţei – recenzie, note şi impresii ,,Statui fără viitor” de Costel Neacşu, note din excursie – Sărbătorirea Zilei Naţionale a României- 1 Decembrie 2016, La Zvolen în Slovenia, dar şi prezentări biografice: Petre Dulfu, Emil Gavriş, prezentare –  eseu revista Freamăt editată de Liga Scriitorilor Români- filiala Maramureş.

    De nelipsit sunt prezentate comunicări şi articole din activitatea didactică: Evoluţia învăţământului în România, Şcoala de ieri şi de azi în aşteptare, Cugetări despre şcoală şi educaţie, dar şi reflexii religioase Iisus – lumina lumii, Omul, intenţia divină şi …lumina. Profesoara şi scriitoarea Olimpia Mureşan, un om ales, format în respectul faţă de spiritul muncii, pragmatică, un model de cadru didactic excelent şi doreşte şi în continuare după terminarea profesiei să fie utilă oamenilor, societăţii, locului unde trăieşte după modelul ,,omul sfinţeşte locul”, ţării şi neamului său prin remarcabile scrieri şi compendii făcute cu alţi oameni de cultură, contribuind la păstrarea calităţii socio-umane, a sentimentului naţional şi patriotic la generaţiilor următoare, a iubirii de pământ strămoşesc şi patrie. Asemenea persoane, personalităţi musai sunt necesare păstrării conştiinţei de neam şi prezenţa lor este tămăduitoare locului şi ţării. Într-o discuţie personală cu domnia sa mi-a spus că se simte foarte bine în colectivul scriitorilor maramureşeni şi în general în acest mediu şi că mulţumeşte lui Dumnezeu că i-a mai dat timp pentru aceste activităţi şi că a trecut prin grele încercări de sănătate, pentru că aceasta e frumuseţea vieţii, munca şi utilitatea în slujba binelui şi a neamului pe care îl avem, aspect dovedit din plin prin cărţile şi activităţile desfăşurate. Îi doresc şi eu multă sănătate şi îi mulţumesc pentru carte şi mesajul transmis.

–––––––––––

Prof. Ioan Andreica

Lasă un răspuns