Gheorghe DRAGOMIR – Cele trei mari provocări ale civilizației umane de ieri, de azi și de mâine: foametea, bolile, războaiele

Motto:

„Numerosi ganditori si profeti au concluzionat ca: foamea, epidemiile, razboaiele, deveneau o parte integranta a planului cosmic al lui DUMNEZEU sau a naturii noastre imperfecte. La inceputul Mileniului Trei am reusit sa cunoastem cum am putea impiedica foametea, epidemiile si razboaiele si in mare parte din timp am reusit asta, bineanteles au  fost intodeauna si esecuri notabile .In fata lor, ne multumim sa ridicam din umeri si sa afirmam: „Bine, asa este in lumea noastra imperfecta”, sau „Faca-se voia DOMNULUI.”

Yoval Noah HARARI, HOMO DEUS, Un breve histoire de l,avenir, Ed. Albin MICHEL, 2015

            De-a lungul civilizatiei umane, foametea a devenit inamicul public numarul unu care, a generat saracia biologica cu efecte devastatoare, tragice pentru milioane de oameni, dar, considerata ca fiind „benefica” si o cerinta vitala a planului de control demografic, sustinut de adeptii ocultei globaliste. De la aparitia formelor de asociere a oamenilor in grupuri mai mici sau mai mari, preocuparea prioritara a fost de a gasi solutii pentru a asigura hrana zilnica cu „sudoarea fruntii” fara insa a produce perturbari ecosistemului din care facea si el parte. Treptat, oamenii s-au adresat  Marelui Creator, spiritelor naturiii, entitatilor angelice, sfintilor, ori au inventat instrumente, institutii, sisteme sociale care, sa-i protejeze de foamete, saracie si de urgia stihiilor naturii. Istoria omenirii abunda in momente dramatice cand foametea a impins oamenii la gesturi disperate de canibalism, violenta extrema, revolte sangeroase. Saracia creaza cu certitudine si alte probleme de sanatate, generand aparitia unor maladii care s-au transformat in pandemii, scurteaza speranta de viata chiar si in unele tari bogate. Cand saracia ia proportii, ameninta armonia sociala favorizand bolile, suferintele si conflictele armate, afecteaza serios drepturile omului care se traduc in respect pentru viata si demnitate umana. Periodic, foametea mai loveste si azi multe regiuni ale planetei ,insa cauza identificata, mai intodeauna, rezida in proasta guvernanta, in deciziile politice marcate de coruptie si mai putin din vina calamitatilor naturale, singura granita posibila dintre violenta si non-violenta este motivatia, iar coruptia este o forma de violenta pentru ca motivatia ei este inselaciunea, minciuna, este o fapta violenta prin natura ei.

Paradoxul civilizatiei umane care a pasit in secolul XXI, este ca astazi se moare de prea multa mancare decat lipsa ei, se moare de batranete decat de boli infectioase, iar oamenii care se sinucid fiind victime ale depresiei, sunt mai numerosi decat victimele soldatilor, teroristilor si criminalilor, reunite. „Fiinta umana medie risca sa moara mai degraba de un exces de Mc DONALD, decat de seceta, Ebola sau atentatele AL QAIDA”.(Yuval Noah HARARI, op.cit.) Saracia, foametea, bolile, violentele de tot felul, sunt amenintari la adresa democratiei, produc dezechilibre sociale si ecologice, genereaza adversitati si rivalitati intre state bogate si sarace, declanseaza procese necontrolate de migratie a populatiei sarace, catre tari cu o prosperitate afisata in mod arogant si indecent. „Daca observam peste tot diferente uriase intre cei mai saraci si cei mai bogati, democratia trebuie sa actionize, sa-i ajute pe cei saraci pentru a beneficia de drepturile si libertatile lor. Iata de ce este buna politica, iar noi ii putem descoperi temeiul spiritual. Avem nevoie de cooperare interguvernamentala si multilateralism, pentru ca acum stim ce se intampla pretutindeni.”(Stephane HESSEL- Dalai LAMA, Declarons la paix! Pour un progres de l,esprit, Ed INDIGENE, 2012).

Recent OIT (Organizatia Mondiala a Muncii) prin vocea directorului general, Guy RYDER, intr-un interviu acordat Agentiei chineze de stiri XINHUA,declara ca: „La nivel global se recunoaste performanta CHINEI din ultimii patru ani de a scoate din saracie cateva milioane de persoane. Este un succes fara precedent. CHINA s-a declarat constienta ca eliminarea saraciei este principalul obiectiv al strategiei de securitate nationala si o preocupare majora a executivului.”

BANCA MONDIALA a avertizat inca din luna octombrie 2020 ca: „pandemia de covid-19, a impins intre 85 si 115 milioane persoane in plus in lume la extrema saracie, estimand ca in 2021 sa se ajunga la 150 milioane.”

Problema saraciei, care genereaza foamete, boli, instabilitate economica si politica, coruptie, nemultumiri si revolte sociale, s-a aflat inca de la infiintarea ONU pe agenda Programelor de dezvoltare durabila care imaginau si solutii, dar insuficiente pentru a schimba decisiv starea de lucruri din tarile afectate, cu precadere din AFRICA, AMERICA LATINA, ASIA.

Interesant ca majoritatea programelor aveau in vedere alocarea de sume importante pentru a fi puse la dispozitia guvernelor tarilor afectate in scopul aducerii la indeplinire a proiectelor aprobate din domeniile: agriculturii, infrastructurii, educatiei, sanatatii, protectiei mediului etc. Din pacate, de multe ori aceste fonduri erau directionate de guvernele in cauza in mod preferential si oneros, spre firme si persoane aflate in anturajul puterii, formandu-se adevarate retele de interese nelegitime si o oligarhie politico-financiara corupta, atotputernica care controla parghiile puterii fara sa dea socoteala in fata propriilor cetateni privind modul de cheltuire a acestor fonduri destinate dezvoltarii durabile si eradicarii saraciei si subdezvoltarii. Asemenea practici se regasesc acum la unele tari membre UE, printre care si ROMANIA, unde o clasa politica iresponsabila si corupta directioneaza fondurile europene destinate proiectelor de modernizare a infrastructurii, inclusiv administrative, catre clientela de partid ori rudelor si prietenilor apropiati,f apt pentru care tara noastra este plasata printre cele mai corupte si birocratice din UE.

Daca aruncam o privire in agenda ONU-2020 pentru dezvoltare durabila vom intelege mai bine directiile de actiune la nivel planetar pentru eradicarea saraciei si subdezvoltarii, in conditiile in care 3 miliarde de persoane traiesc in regiuni agricole afectate de lipsa apei, care indirect se reflecta in lipsa hranei, aparitia diverselor boli si conflictelor locale. In contextul crizei declansata de pandemia de covid-19 (sanitara, economica, alimentara si educationala), Secretarul General al ONU, pledeaza pentru un „NEW DEAL” international, adica :”un contract social la nivel international si national, axat pe educatie, acces la economia digitala si noi masuri de protective sociala si de munca echitabila.” De asemenea, indeamna omenirea sa „faca pace cu natura”, iar „puterile, resursele si oportunitatile sa fie mai bine impartite la nivel mondial si mecanismele guvernarii sa reflecte mai bine realitatile de azi. Pentru atingerea acestor obiective, trebuie sa integram principiile dezvoltarii durabile in toate deciziile ce se iau, astfel incat reluarea economiei mondiale sa se faca de o maniera a asigura o dezvoltare incluziva.”

Pentru aceasta este nevoie urgenta sa fie luate, urmatoarele masuri:

– solidaritatea si coordonarea mondiala sunt vitale;

– mobilizarea finantarilor pentru a construi un viitor si a pune economiile pe o cale durabila;

– alinierea tuturor eforturilor pentru relansarea Programelor de dezvoltare durabla, orizontul lui 2030 si Acordului de la Paris privind schimbarile climatice;

– punerea in practica a masurilor necesare in materie de protectie sociala, recalificare profesionala, pentru o tranzitie spre locuri de munca noi, verzi.

Ca de obicei, proiectiile ONU spre viitor sunt „cai verzi pe pereti”, fara a avea o viziune clara si a-si aduce aportul de expertiza in gasirea celor mai fezabile solutii la problemele cu care se confrunta omenirea. Structurile sale executive s-au transformat intr-un organism birocratic si anchilozat, puternic politizat, fapt pentru care pe buna dreptate administratia TRUMP a refuzat continuarea finantarii. Sansa ca ONU sa ramana un organism cu vocatie universala, este reformarea sa profunda si o noua viziune in pas cu evolutiile aparute in sistemul de organizare spirituala a societatii omenesti in era noilor tehnologii si IA care a revolutionat intregul sistem de gandire si guvernanta a lumii. Pentru Dalai LAMA, ONU a devenit „o organizatie a guvernelor si nu a oamenilor. Am spus in numeroase randuri ca lumea este a oamenilor ,nu a regilor, nu a liderilor spirituali,nici a oamenilor de afaceri. De la popor pentru popor, iata un adevarat sistem democratic! Este cel mai bun. Functionarea ONU este impiedicata de sistemul lor de guvernare nedemocratic, amestecul SUA si a altor membri ai Consiliului de Securitate prin veto pentru a bloca  initiative generale, este insuportabila. As dori sa vad organizatia ca fiind formata din reprezentantii popoarelor, nu a guvernelor, oameni buni, care intr-adevar sa reprezinte omenirea, alaturi de Secretarul General,mai ales in situatii de criza”, iar Stephane HESSEL tinea sa sublinieze ca: „este nevoie de un comitet ONU compus din oameni intelepti pe care puterea I-a emancipat si sunt interesati de binele omenirii care sa ceara abrogarea dreptului de veto in Consiliul de Securitate si de o noua generatie care sa iasa in strada peste tot in lume si sa strige: Nu mai putem tolera modul in care suntem guvernati. Vrem un guvern cu adevarat democratic.”(lucrare cit.)

 

Occidentul si tarile dezvoltate economic si tehnologic sunt ocolite de saracie, foamete, boli si conflicte?

Bineanteles ca NU.

Daca pana mai ieri vorbeam de saracie, foamete, pandemii si instabilitate politica si economica cu precadere in tarile lumii a treia, iata ca, dupa criza economico-financiara din 2008, statisticile europene indica cifre ingrijoratoare cu privire la existenta unui numar tot mai mare de persoane care se afla in pragul saraciei, fapt pentru care periodic UE aloca fonduri pentru distribuirea lunara de alimente de stricta necesitate familiilor nevoiase, prin intermediul administratiei locale. Aceste semnale alarmante vin sa se suprapuna peste criza sanitara, economica si sociala generata de pandemia de covid-19 care, a gripat motorul dezvoltarii economice europene si mondiale, cu efecte dezastruoase ce a implicat cresterea gradului de indatorare publica, reducerea semnificativa a PIB-urilor, tulburari pe pietele bursiere si monetare internationale.

In ciuda promisiunilor si declaratiilor incurajatoare formulate de Comisia Europeana si Consiliul European, mecanismele de functionare a institutiilor europene insarcinate cu sprijinirea programelor de relansare economica si rezilienta, sunt in continuare blocate de norme si reglementari birocratice, cat si de unele pozitii obstructioniste ale unor membri ai UE. Pe acest fond de confuzie si tensiune, fiecare tara membra se gandeste serios la solutii de avarie pentru iesirea din acest impas, conform principiului „scapa cine poate”, sens in care cantaresc cu multa atentie posibilitatile de repozitionare pe tabla de sah geopolitica, geoeconomica si geostrategica a EUROPEI stabilind noi aliante in interiorul UE, bazandu-se pe relatiile de buna vecinatate. Actuala stare de precaritate economica in care au ajuns societatile occidentale dezvoltate, se datoreaza unor politici paguboase de incurajare a consumului, imprumuturilor pentru nevoi personale cu buletinul, politici care au imbolnavit si saracit in mod indirect un numar tot mai mare de persoane, atat in SUA cat si in tarile europene. Astazi platim factura lacomiei, lipsei de cumpatare si superficialitatii in cunoasterea modului de functionare a mecanismelor lumii, care ne-au atras in turbionul crizelor de tot felul si paradoxului ca in tarile dezvoltate supra alimentatia sa devina o problema care se adauga la ingrijorarile legate de saracie si foamete. Spre exemplificare aratam ca in 2014 peste 2,1milioane persoane erau supraponderale, fata de 800 milioane care sufereau de subnutritie: in 2010, foametea si subnutritia au ucis 1 milion de persoane, pe cand obezitatea generatoare de diabet si boli cardiace, a facut 3 milioane de victime. In 2030, daca situatie se mentine la acelasi nivel, vom avea jumatate din umanitate suferinda de obezitate, si ceea ce este mai grav ca aceasta va afecta copiii si tinerii. Pe masura ce omenirea traverseaza o perioada de tranzitie spre o civilizatie bazata pe noile tehnologii si IA, ar trebui ca aceste probleme sa se reduca, dar din pacate asistam la un adevarat derapaj al lumii care risca sa cada in haos si anarhie, mentinand un sistem economic care s-a lepadat de orice fel de protectie, care se poate transforma intr-un capitalism pradator dominat de gigantii IT, IA si cei care administreaza retelele sociale. Acesti capitalisti vor controla si directiona destinul omenirii atat in privinta modelului de viata ofertat, dar si a modului de construire a economiei viitorului care se va baza pe economia numerica si mai putin pe activele existente pe piata. Tot mai multi futurologi si filosofi se intreaba daca nu cumva acestea sunt semnele APOCALIPSEI, care anunta sfarsitul lumii.

Sanctitatea sa, Papa BENEDICT al XVI-lea, in lucrarea sa „LUMIERE du MONDE”, Ed., BAYARD, 201, sublinia ca: „Sunt sceptic fata de aceste interpretari. APOCALIPSA este 

O carte misterioasa si are numeroase disensiuni..Ceea ce este frapant in ea, este ca in mod precis, in momentul cand crezi ca a venit sfarsitul, totul reporneste de la inceput.”

Pentru a concluziona la acest punct, trebuie sa mentionam ca, la inceputul Mileniului III, popoarele traiesc o revolutie de o dimensiune de neanchipuit, fie ea economica, ecologica si spirituala care, va influenta si modul de a privi saracia, foametea si conflictele, oamenii de stiinta considerand urmatoarele decenii ca fiind hotaratoare pentru supravietuirea planetei. In 2010, in Omelia Papei BENEDICT alXVI-lea, de la FATIMA, a afirmat ca: „Omul a declansat un ciclu al mortii si terorii, pe care nu reuseste sa-l intrerupa…Lumea poate nu va dispare, dar ar putea lua o noua directie, O societate bolnava, in care sunt in crestere problemele psihice, resimte dorinta arzatoare de salvare si mantuire.” Demersuri, proiecte, initiative vizand eradicarea saraciei, a foametei si pandemiilor, le regasim in cartile sacre ale Orientului si Occidentului, cat si in lucrarile unor personalitati marcante ale Iluminismului, dar si in strategiile pentru dezvoltare durabila elaborate de institute de cercetari si academii. S-au inregistrat progrese in obtinerea de soiuri de cereale si legume rezistente la daunatori si la schimbari bruste climatice, in idea de a produce materie prima suficienta pentru industria agro-alimentara care sa sustina proiectele de amenajare a unor terenuri aride care sa fie transformate in campii manoase. Este posibil ca, folosind nanotehnologiile, mutatiile genetice, noi tehnici de identificare si valorificare a rezervelor de apa din panza fratica, zone desertice ale planetei sa devina adevarate oaze de verdeata si plantatii de citrice ,banane, cafea, nuci de cocos, curmale, care vor imbunatati nivelul de trai al populatiilor aflate astazi in pragul subnutritiei. Deja guvernul chinez si companii de prestigiu din CHINA, au lansat un amplu program de dezvoltare durabila pentru AFRICA, avand in spate suportul financiar al Bancii Centrale si a unor fonduri de investitii.

Dar, pentru a reusi acest proiect, strategii chinezi, concep planuri de a combate si anihila in prima instanta coruptia politica si institutionala din aceste tari, pregatind in paralel o noua generatie de tineri autohtoni, educati in spiritul armoniei cu natura, respectului libertatii si demnitatii umane, a compasiunii si a lucrului in interesul comunitatii si pentru binele comun. Este o mare provocare pentru CHINA, tinand seama de instabilitatea politica si de proasta guvernare practicate de clanurile care s-au perindat la conducerea acestor tari si la prezenta pe teritoriul lor a unor grupari teroriste inarmate si bine organizate, care intretin o atmosfera de teroare si insecuritate, practicand pirateria maritima si luarea de ostatici.

Cu toate aceste masuri de eradicare a acestor fenomene, este greu sa prevezi sau sa controlezi efectele violentei, dupa cum s-a vazut in IRAK, SIRIA, LIBIA, AFGANISTAN, YEMEN, NIGERIA, MALI, SOMALIA s.a.,insa ne punem nadejdea si speranta ca, aceasta forma de dictatura va dispare intr-o zi si lumea va pasi intr-o era a cooperarii si intrajutorarii pasnice, cand oamenii vor practica omenia, prietenia si fraternitatea de rasa.

Problema eradicarii saraciei si dezvoltarii durabile,s-a aflat si pe agenda lucrarilor G-20 si a Consiliului Sefilor de guverne ai tarilor membre OCS (Organizatia de Cooperare SHANGHAI (30.11.2020), prin videoconferinta, unde premierul rus, Mihai MICHUSTIN a declarat ca: „Este necesar sa parafam parametrii precisi pentru a uni strategiile nationale si proiectele multinationale, astfel ca OCS sa serveasca drept legatura esentiala in formarea unui spatiu de liber-schimb si cooperare in beneficiul mutual si pe baze egale in EURASIA,OCS avand un potential puternic pentru a asigura dezvoltarea economica durabila si securitatea regiunii. OCS acorda importanta mare economiei digitale, introducerii tehnologiilor moderne, dezvoltarii infrastructurii de transport si cooperarii regionale. Cu participarea OCS, UEE (Uniunea Economica Eurasia), Asociatia Natiunilor Asiei de sud-est si a altor blocuri regionale, suntem in masura sa construim un parteneriat eurasiatic extins, un  spatiu de dezvoltare si securitate comun.”

RUSIA doreste in mod activ sa asocieze UEE la RCEP, care deja pune in lumina avantajele liberului schimb si integrarii regionale,”creeaza oportunitati suplimentare in particular economiilor mai putin dezvoltate ale ASIEI” (Joachim von AMSBERG, vice-presedinte BAII (Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura).

Epidemiile si bolile infectioase, al doilea inamic al umanitatii

La inceput de Mileniu III, in ciuda progreselor inregistrate de bionanotehnologia, totusi epidemiile cu care a debutat secolul XXI: Sindromul Respirator Acut Sever (2002-2003) cu formele sale evoluate din 2008; gripa aviara din 2015; gripa porcina 2009-20010; Ebola-2014 si pandemia de covid-19 si noua amenintare cu un nou val de rujeola, au, scos in evidenta fragilitatea sistemului sanitar la nivel mondial, lipsa unor protocoale pentru coordonarea masurilor de combatere si propagare a virusilor la nivel national si international, o comunicare defectuoasa intre structurile cu atributiuni, lipsa materialelor si echipamentelor necesare dotarii spitalelor si populatiei, masuri excesive si ineficiente de ingradire a drepturilor si libertatilor individuale si colective.

Ultima pandemie a produs pe langa un numar impresionant de contaminari si decese, perturbari la nivelul economiei mondiale soldate cu prabusiri ale pietelor bursiere, intrarea in faliment a unor companii de transport, indeosebi cele de pasageri, scaderi dramatice ale PIB-urilor, tulburari pe pietele financiare si valutare, etc.Intr-un cuvant, economia lumii s-a oprit o clipa si s-a resetat orientandu-se spre zona economiei digitale, a monedelor virtuale si dezvoltarii la scara larga a noilor tehnologii, IA, si roboticii. Cred ca, pandemia de covid-19 a fost declansatorul marii resetari a lumii si pregatirea pentru a trece pragul, inclusiv psihologic, catre o noua etapa  a istoriei civilizatiei umane,si anume civilizatia post-umana, a combinatiei om-masina (IA). Dupa „trezirea” din pandemie, vom constata ca, s-au produs o serie de schimbari ireversibile in habitatul cu care eram obisnuiti, reflectate si in modul in care vom privi si intelege mai bine sensul vietii si nevoia de a ne schimba comportamentul social si de viata cotidian, sa pretuim mai mult viata, valoarea relatiei sociale si implicarea voluntara in sprijinul comunitatii, dezvoltand calitati umane cum sunt: compasiunea, toleranta, integritatea pe temeiul valorilor ce apartin eticii seculare, nu in mod necesar religiei. Experienta traumatizanta a pandemiei va duce la un progres evident al spiritului, spre o stiinta a spiritului si la o democratie spirituala.

Dar, pentru a nu dramatiza efectele covid-19, va propun sa evocam doua momente din istoria civilizatiei umane, care au fost marcate de pandemii cu efecte devastatoare: 1330 „pesta neagra” si 1918 „gripa spaniola”.

Anul 1330 ramane in memoria istoriei ca fiind atins de o boala teribila,”pesta neagra” aparuta in ASIA CENTRALA si de EST, care s-a raspandit rapid in toata ASIA, EUROPA, AFRICA de NORD, iar in mai putin de 20 ani, a atins si AMERICA, facand intre 75-200milioane de victime, aproape un sfert din populatia eurasiatica. Aceasta pandemie nu,a fost un eveniment unic si izolat, nici cel mai rau flagel din istoria omenirii, ci a fost urmat de alte epidemii care au facut ravagii in  AMERICA, AUSTRALIA, MEXIC, insa viata a mers inainte, iar daunele provocate au fost reparate printr-un efort colectiv si prin mintea iscoditoare a omului, care prin cunoastere a ajuns sa inventeze vaccinuri si scheme de tratament post-pandemie.

Un alt moment memorabil l-a constituit pentru EUROPA, „gripa spaniola” care, in cateva luni s-a transformat in pandemie, infectand jumatate de miliard de persoane si 50-100 milioane de victime in mai putin de un an (1918),in comparatie cu razboiul mondial (1914-1918) care a ucis 40 milioane de persoane.

Mai aproape de zilele noastre, la inceputul anului 1980, SIDA ucidea 30 milioane de oameni, iar alte milioane au ramas cu sechele grave fizice si psihice. S-a scris si s-a comentat mult de-a lungul vremii, ca unele din aceste boli au fost create in laborator si raspandite in anumite zone ale planetei, cu scopul de a reduce cresterea demografica, indeosebi in tari din lumea a treia, unde nu exista programe de planning familial, o suprapopulare a planetei punand serioase probleme privind: poluarea, consumul de apa si energie, hrana, imbracaminte, bunuri de larg consum (electrocasnice, autoturisme, biciclete, consumabile pentru gospodarie, cosmetice, etc.). Se pare ca nimic nu este intamplator, ca evenimentele au timpul lor critic pentru maturare, apar ciclic anuntand schimbari inscrise in Cartea Vietii, urmand un anumit plan, conceput de Inteligenta Suprema a Universului, odata cu realizarea Marii Creatii a lumilor vizibile, invizibile si entitatilor nonorganice. De altfel, invataturile profetilor si filosofilor biblici, fac referire la evenimente si incercari la care va fi supusa civilizatia umana pe parcursul evolutiei sale,subliniindu-se ca: „nimic nu este nou sub soare, ce este sus, este si jos,ceea ce a fost, o sa mai fie,totul este efemer si desertaciune”.

In incheiere la acest punct, putem concluziona ca, pe masura ce eforturile stiintifice vizand prevenirea pandemiilor vor fi incununate de succes, ele vor declansa conflicte politice, iar adevarata batalie se va deplasa din laboratoare catre parlamente, tribunale si in strada, anuntand de fapt o lupta crancena pentru tinerete fara batranete si viata fara de moarte, toate eforturile urmand a fi orientate pentru dobandirea fericirii eterne.

Despre fericire ,EPICUR arata ca: „Adoratia zeilor este o pierdere de timp, nu este viata dupa moarte, iar fericirea  individuala este singurul scop al vietii”,iar filosoful britanic Jeremy BENTHAM (secolul XVIII-lea) declara ca: „fericirea generala este obiectivul unic si demn al statului, a pietei, a comunitatii stiintifice. Oamenii politici trebuie sa asigure pacea, oamenii de afaceri prosperitatea, iar savantii sa studieze natura, nu pentru marea glorie a regelui, tarii sau a lui DUMNEZEU, ci pentru ca tu si eu sa ne bucuram de o viata fericita.” In secolul XX, fericirea unui popor era masurata in PIB-ul tarii ,insa in viitor, chiar economisti reputati sugereaza inlocuirea PIB-ului cu BIB-ul (Fercirea Interioara Bruta), iar in secolulXXI, cu dezvoltarea noilor tehnologii ale informatiei si extinderea IA la toate domeniile, se va impune de la sine, o noua modalitate de a defini fericirea, de a o masura in alti termeni, care vor depinde mai mult de asteptarile noastre si mai putin de conditiile obiective.

„Daca stiinta are dreptate ca sistemul nostru biochimic determina fericirea noastra, atunci, unica maniera de a asigura o satisfactie durabila este de a pacali acest sistem, adica de a manipula biochimia umana prin folosirea diverselor medicamente pentru cresterea concentrarii mentale, pentru controlul insomniei si fricii…Viitorul ne va pune in fata manipularile genetice, pentru a ajunge la o fericire controlata.”(Yuval Noah HARARI, lucrare cit.).

Omul secolului XXI, cautand fericirea, beatitudinea si nemurirea, incearca de fapt sa se ridice la rangul de zei, pentru ca sunt cu atribute divine, picurate in ADN de catre Marele Creator, la inceputuri. Provocarea stiintei viitorului va fi crearea de fiinte nonorganice, adica retelele neuronale umane sa fie inlocuite printr-un logicial inteligent care ar functiona atat in lumile virtuale si nonvirtuale, scapand de limitele chimiei organice, astfel ca IA nonorganica ar putea cu usurinta coloniza alte planete, fara sa mai fie calauzita de om.

Dezvoltarea  rapida a geneticii, medicinei regenerative si nanotehnologiilor, hranesc speranta ca, supraoamenii viitorului ar putea muri intr-un razboi sau accidental, insa viata lor, in comparatie cu cea a muritorilor de rand, nu are termen de expirare. Prelungirea vietii aduce cu sine transformari profunde de ordin social si moral, influenteaza evolutia relatiilor: parinti-copiii, casatoria, carierele profesionale, sistemul de asigurari sociale si de pensii, politica, religiile, credinta. GOOGLE a numit la conducerea fondului de investitii GOOGLE VENTURES pe Bill MARIS pentru a rezolva problema mortii. Acesta declara in 2015 ca: „Daca ma intrebati astazi daca va fi posibil sa traiesti pana la 500 de ani, raspunsul meu este DA.” Este bine sa ne reamintim ca in Sfanta BIBLIE si in Cartea lui ENOH, se vorbeste despre personaje placute lui DUMNEZEU care, au depasit varsta de 500 ani, NOE, MATUSALEH, LAMALEH, ori barbati si femei care au adus pe lume copiii la varste inaintate, insa cu voia lui DUMNEZEU care le-a ascultat rugaciunile. Care este secretul acestor longevitati? Ramane ca oamenii de stiinta sa gaseasca raspunsuri, dar important ca exista interes pentru studierea acestei probleme.

Razboaiele si conflictele locale, regionale si mondiale,a treia amenintare

 De-a lungul istoriei acestea au constituit o modalitate de reasezare temporala geopolitica a intereselor marilor puteri (imperii) si o posibilitate ca acestea, periodic sa-si imparta zonele de influenta si acces la resursele naturale si demografice ale planetei. A fost si ramane o optiune viabila pentru acapararea si devorarea tarilor mai mici, care pentru a supravietui in aceasta jungla de interese, devin vasale marilor puteri, cu costurile de rigoare.

Suntem la momentul crucial al istoriei civilizatiei umane, cand se face tranzitia de la epoca luptei pentru supravietuirea amenintarii nucleare a HOMO SAPIENS, la transformarea lui in HOMO DEUS, odata cu pasirea in secolul XXI, cand omenirea va lupta pentru atingerea nemuririi, amintindu-si ca viata este cel mei de pret dar oferit de divinitate, de Univers.”(Yuval Noah HARARI, lucrare cit.) Oricare ar fi pretextele declansarii unor conflicte si de transformare in razboaie, acestea nu sunt justificate „nici de ratiuni de stat”,nici de „ratiuni de securitate nationala” (americana, rusa, germana sau altele) ci ele simbolizeaza esecul ratiunii si diplomatiei.

Am pasit deja in secolul XXI sub amenintarea razboaielor hibride, atipice care imbraca forme cat mai diverse: razboaie comerciale, razboaie ale devizelor, psihologice, cibernetice, meteorologice, apei si hranei, razboaie in numele religiei. De multe ori asistam la combinarea simultana a diverselor forme de manifestare a razboaielor viitorului. Cercetarile stiintifice cu aplicatie militara si intelligence, au reusit realizarea unor arme si mijloace inteligente de purtare a razboiului, care muta confruntarea in spatial virtual sau in cosmos, alocarile bugetare anuale din partea marilor puteri reprezinta procente importante din PIB-ul tarilor, sume care ar putea fi orientate spre domeniile educatiei, sanatatii, protectiei mediului s.a. Nu voi insista asupra acestui subiect care zilnic se afla in atentia mediei internationale, dar analizand tendintele evolutiei starii de insecuritate la nivel planetar, putem anticipa ca, urmatoarele decenii omenirea se va afla sub spectrul amenintarii cu izbucnirea unor razboaie hibride care vor redesena harta geopolitica a lumii.

In urma cu cateva luni, intr-un articol publicat in prestigioasa revista „SUD”, imi puneam intrebarea, daca pandemia covid-19 nu mascheaza un eveniment mult mai periculos si anume un atac cibernetic de amploare asupra infrastructurilor critice (banci, spitale, laboratoare de cercetare in domeniul vaccinurilor, transportului de energie, arsenalelor  si silozurilor cu arme nucleare etc) din SUA si din alte tari occidentale.

Evenimentul s-a produs la 13 decembrie 2020 si a vizat atacuri informatice inclusiv asupra unor institutii guvernamentale americane si a bazelor de informatii care se refera la stocarea armamentului nuclear din mai multe tari, codurile de acces si alte date care pot crea brese in sistemele de aparare antiracheta, inclusiv cele instalate pe submarine. Administratia TRUMP a trecut sub tacere evenimentul, dar a condamnat CHINA, RUSIA, COREEA de NORD pentru aceste atacuri in serie. Cum a fost posibil atacul cibernetic botezat „SUNBURST” care a reusit ca un logicial sa se insereze in anumite versiuni ale platformei „ORION”, care este un organism de supervizare a retelelor informatice comercializate de catre intreprinderea „SOLAR WINDS”, care face parte din sistemul de securitate cibernetica americana? Este un mare semn de intrebare in conditiile in care PENTAGONUL aloca anual sume importante pentru securizarea informatiilor. La 17 dec.2020, presedintele ales, Joe  BIDEN si-a exprimat ingrijorarea privind aceasta situatie, iar ziarul „Le MONDE” tine sa precizeze ca: „Faptul ca ministere si agentii de prim rang ale SUA au fost vizate, face sa ne temem ca o tara s-ar putea camufla in spatele acestui atac cibernetic .Piratii par a fi operat sub nasul si barba autoritatilor americane acaparate de a asigura protectia alegerilor prezidentiale.”

Fiind la un prag de trecere spre o civilizatie super-tehnologizata, a oamenilor roboti si a robotilor umani, si a unei dinamici fara precedent a progresului tehnologic, trebuie sa alegem cum folosim aceste noi instrumente daruite din Pomul Cunoasterii pentru a usura viata oamenilor si a intelege mai bine cum functioneaza legile Creatiei, inainte ca aceste tehnologii sa hotarasca pentru noi.

In mod paradoxal, cu cat acumulam mai multe cunostinte, si competente cu atat evenimentele devin mai imprevizibile, dezordonate si se succed cu o repeziciune nemaiantalnita, istoria schimbandu-si directia, iar cunostintele dobandite de noi, devin perimate.

Recentele miscari extremiste din SUA, sunt botezate de unii ca neo-marxiste si anti-sistem, cauta sa schimbe lumea prin rescrierea istoriei, permitand astfel oamenilor sa-si reimagineze viitorul, iar noua istorie ne va explica ca „situatia noastra prezenta, nu este nici naturala, nici vesnica.” Dar, suntem chemati noi ca generatie, sa raspundem pentru abuzurile, rasismul, discriminarea de sex, colonizarea fortata si genocidul practicat de catre generatiile trecute, prin daramarea de statui si stergerea din memoria colectiva a  trecutului istoric. Fata de aceasta „revolutie maoist-bolsevica„, fiecare dintre noi si intreaga societate, mediul academic si sistemul de invatamant, trebuie sa se uneasca pentru a ne asuma istoria cu luminile si umbrele ei, fara a ceda acestui curent ideologic care seamana haos si anarhie, producand fracturi in societate, indiferent despre ce tara este vorba.

Concluzia ce se desprinde din lecturarea acestui material este clara: saracia, pandemiile, conflictele, razboaiele, nu vor disparea niciodata, ele existand sub diverse forme de-a lungul istoriei zbuciumate a civilizatiei umane, fiind inscrise in Cartea Vietii , considerate drept regulatori necesari, care asigura regenerarea si rafinarea rasei umane si a ecosistemului pe TERRA, permitand ca ciclic proiectul initial sa se reseteze. In ciuda progresului rapid si uluitor al noilor tehnologii si a IA, si introducerea lor in toate fibrele societatii, nu se poate realiza mai mult decat o mentinere sub control a acestor fenomene, prin identificarea cauzelor si diminuarea efectelor, printr-o limitare a propagarii lor pe zone intinse ale planetei.

   CONCLUZII si informatii de interes:

 

– In 2021, intram in pas alergator pe terenul crizelor deja existente: sanitara, economica, financiara, identitara si de incredere fata de institutiile  si organizatiile nationale si internationale, care manageriaza aceste crize. Este posibil ca aceasta stare de neliniste si confuzie la nivel global, sa incurajeze declansarea de noi conflicte, si tensiuni intre marile puteri,dar si intre marile puteri si tari emergente in plin proces de emancipare care, isi revendica un scaun la masa tranzactiilor pentru a-si apara propriile interese;

– SUA post-TRUMP, va continua sa se afunde in „mocirla statului paralel”, care isi va repozitiona la butoanele puterii, o elita birocrata si corupta care se va stradui sa lanseze un amplu proces de evaluare a „mostenirii” lasata de administratia TRUMP, inclusiv de a se da unda verde inculparii fostului presedinte si apropiatilor sai. Un prim pas s-a realizat la 13 ian.2021, cand Congresul a aprobat cu o majoritate confortabila, punerea sub acuzare a lui TRUMP, pentru „instigare la asaltul asupra Congresului, soldat cu 5 morti si zeci de raniti”, eveniment care a zguduit AMERICA si socat intreaga planeta. Procesul ar urma sa aiba loc dupa 20 ianuarie 2021, cand oficial Donald TRUMP paraseste Casa Alba. Aceasta atitudine si comportament ale AMERICII la inceputul secolului XXI, este comparabila cu cea a unui adolescent si anume: un amestec de aroganta si depresie profunda care se reflecta intr-o criza identitara adolescentina extinsa, completata de oscilatii incredibile de noi forte si de stari irationale. GEORGE  FRIEDMAN, politolog si fondatorul agentiei private de geopolitica, STRATFOR, in lucrarea „The Next 100 Years” (2009) scria: „SUA abia isi incepe calatoria culturala si istorica. Pe masura ce devin centrul gravitational al lumii, isi dezvolta acea cultura care,pentru inceput, este, inevitabil barbara. AMERICA este un loc in care aripa dreapta uraste musulmanii pentru credinta lor, iar aripa stanga pentru felul in care isi trateaza femeile.” Intr-adevar, ultimele evenimente soldate cu ocuparea prin violenta a CONGRESULUI, simbolul sacru al democratiei, de catre sustinatorii presedintelui Donald TRUMP, atesta, daca mai era cazul, ca nu ne putem astepta in acest moment de la  AMERICA, decat la bravada si la nesiguranta, intrucat vointa ei este puternica, vulcanica, iar emotiile sale o duc in directii diferite, de multe ori contradictorii si imprevizibile.

 

– CHINA, cu discretia-i cunoscuta, profitand de starea „pre-revolutionara” care se poate transforma intr-un inceput de razboi civil in SUA si de confuzia si tensiunea generata de pandemie in interiorul UE, si de efectele negative ale BREXIT, continua nestingherita orientarea unor importante investitii in paradisul fiscal numit LUXEMBURG, indeosebi pe piata obligatiilor verzi, marele ducat devenind placa turnanta si portalul de acces in EUROPA, a bancilor si fondurilor de investitii chineze. Presedintele bursei luxeburgheze, Robert SCHAREE declara in ajunul conferintei virtuale, HORARIS ASIA MEETING ca: „Din ce in ce mai multi gestionari ai activelor chineze se instaleaza direct la LUXEMBURG pentru a atrage capitalurile chineze. Cred ca nu va trece mult timp, pana cand vom vedea fluxuri egale in sens invers, catre CHINA.”

 

-In legatura cu atacurile cibernetice  lansate asupra ministere si agentii guvernamentale americane, inclusiv PENTAGON si NSA (Agentia Nationala de Securitate) de catre grupul de pirati intitulat „SHADON  BROKERS”, Franck DeCLOQUEMENT, expert in strategii cibernetice de la Institutul de Relatii Internationale si Strategice si membru al CYBER TASK FORCE, a tinut sa precizeze urmatoarele: „Dupa WANNA CRY, santajul cu Apocalipsa nucleara lansat de piratii care au atacat si furat informatii secrete de la NSA, au afirmat ca detin date si despre programele nucleare ale mai multor tari: CHINA, IRAN, COREA de NORD, RUSIA, iar pentru a nu fi date publicitatii, sugereaza NSA ori „tertilor responsabili” sa le rascumpere. De asemenea, grupul pretinde ca detine date confidentiale furate din reteaua bancara SWIT, care daca ar fi date publicitatii, ar produce neancredere si prejudicii serioase pe pietele financiar-bancare.”

 

 – In bilantul cibernetic pe 2020 intocmit de Institutul pentru Relatii Internationale si Strategii si CYBER TASK FORCE, se fac urmatoarele precizari de catre Franck DeCLOQUEMENT, care merita a fi luate in seama de catre cei interesati:

   – anul 2020 -un an pandemic, care va schimba radical datele in materie de securitate cibernetica pentru haosul creat in spatiul virtual;

  –  2020 va ramane in memoria colectiva ca un an negru, dar nu numai din cauza crizei sanitare legata de corona virus, ci pentru ca viata noastra a fost schimbata radical si

transformata intr-o viata numerica la domiciliu, prin recurgerea la telemunca, telescoala si pentru folosirea retelelor sociale pentru a mentine contactul cu rudele si prietenii, in timpul deselor izolari la domiciliu sau introducerii periodice a carantinei partiale sau totale;

   – previziunile noastre privind implicarea retelelor sociale in destabilizarea societatilor democratice si a acelor algoritmi folositi pentru a ne manipula colectiv si individual in

scopuri ideologice sau comerciale s-au adeverit;

 – s-au identificat operatiuni criminale cibernetice din ce in ce mai sofisticate vizand infrastructurile critice, iar amenintarile din partea piratilor au fost completate printr-o expertiza in crestere in materie de analiza de securitate pentru protectie, traversand diferitele bariere de securitate;

– criminalitatea cibernetica s-a indreptat masiv catre obiecte conectate (IoT) pentru a practica spionajul si santajul tintind cu precadere platformele blockchain pentru tranzactii subterane frauduloase si mafiote.”

– Ramanand in zona virtuala, la 28.11.2020,”hulitul” WUHAN a organizat Conferinta Mondiala privind comertul numeric, care a atras 37 de state si reprezentanti ai peste 100 de intreprinderi, WUHAN devenind un centru promitator pentru comertul numeric, ca de altfel intreaga regiune HUBEI (cu 100 milioane de locuitori), cu avantajele sale in termini de productie, stiinta, educatie.

– O problema aproape necunoscuta si neluata in seama de occident, este confruntarea, deocamdata la nivel local si in surdina, intre teroristii islamici si buddhistii din MYAMAR, SRI LANKA, THAILANDA, BANGLADES, care tinde sa se transforme intr-un conflict religios intre buddhisti si un islam agresiv din INDIA, PAKISTAN, AFGANISTAN, care ar putea reactiva populatia islamica uigura din CHINA;

– Proiectul de pace pentru Orientul Mijlociu lansat de presedintele Donald TRUMP, poate fi considerat evenimentul anului 2020, pentru ca a deschis calea negocierilor unor tari arabe cu ISRAELUL si creerii statului palestinian. Chiar daca planul favorizeaza interesele ISRAELULUI, prin considerarea Cisiordaniei si Fasiei Gaza ca o singura entitate si alipirea la statul evreu a inaltimilor Golan (apartinand SIRIEI), totusi planul are in vedere „un viitor stat palestinian” care sa lege Cisiordania cu Gaza printr-un tunel, iar cu IORDANIA prin cele doua poduri strategice Allbeny si Damaya. Realizarea acestui demers politico-diplomatic este conditionat si de acceptarea de catre palestinieni a Ierusalimului drept capitala indivizibila a ISRAELULUI si renuntarea expresa la orice forma de terorism la adresa poporului evreu. Recent Sultanatul BUTHAN si Regatul MAROC ,au stabilit relatii diplomatice cu ISRAEL, ceea ce constituie o victorie de necontestat a presedintelui TRUMP.

– Cred in Noua EUROPA ,in care ROMANIA isi va recapata demnitatea si respectul, o EUROPA care sa nu se mai bazeze unilateral pe economie, finante, acorduri politice si aranjamente diplomatice, ci pe o EUROPA  in care sa avem un set de valori comune in care sa credem si pare straniu, si de sentimente unanime care sa o conduca, sa o orienteze, sa aduca in suflete speranta intr-un viitor mai bun pentru noi, toti fii ei si nu numai pentru ai lor, responsabilitate individuala care sa devina un regulator al legaturilor sociale, ale unei reale societati deschise. Trebuie sa dezvoltam aceasta practica a interdependentei pentru a putea infaptui un mare „noi”,decat un mare „tot”, deoarece aici se afla originea violentei si razboiului.

Doresc sa aduc in atentia cititorilor un fapt iesit din comun si anume, pozitia Le Grand College des Rites Ecossais exprimata la 17 dec.2020 cu ocazia prezentarii documentului intitulat: „Privire masonica asupra solidaritatii post-covid„, in care se „trag invataminte din proasta gestionare a pandemiei si lansarea a 9 teme de dezbatere,de la economie, la drepturi si libertati, la pricipiile de actiune publica,sanatate„,subliniindu-se ca „pandemia a pus in lumina nevoia schimbarilor, adaptarilor si imbunatatirii sistemului de guvernanta mondial”. Interesant de subliniat ca, in general masoneria iese la lumina cu luari de pozitie si propuneri de reflectie pe teme de interes major pentru umanitate numai in situatii foarte grave, asa cum s-a intamplat in 2010, in plina criza economico-financiara, cand impreuna cu Biserica Catolica a organizat o serie de seminarii-dezbateri pentru gasirea de solutii adecvate, pentru iesirea din criza.

In incheiere, nu doresc sa ma refer la ROMANIA, deoarece zilnic mass-media si fiecare dintre noi, simtim pe propria piele „beneficiile” modului in care este administrata tara si dezinteresul si aroganta cu care guvernantii trateaza problemele cu care se confrunta cetatenii, de la scumpiri pe toate palierele, la saracie tot mai accentuata a cat mai multor romani, pana la marginalizarea sociala si la umilinta.

Dalai LAMA ne sfatuieste ca in situatii disperate sa tinem seama de invataturile lui BUDDHA ca: „In orice situatie, sa-ti pastrezi pacea gandului in ciuda tuturor problemelor. Toate situatiile pot fi privite din unghiuri diferite, de aceea trebuie folosita inteligenta cum trebuie. Suntem prinsi intr-un sistem legiferat de separare dintre „NOI” si „LOR”, care ne desparte de simtul fraternitatii universale.”

Lectura placuta si drum drept spre lumina intelepciunii!

 

Presedintele Centrului de Etica si Strategii si membru al  UZPR

Gl.bg.(r)Gheorghe   DRAGOMIR

18 ian.2021

Lasă un răspuns