Eugenia DUMITRIU: Culorile timpului

O superbă cronică de artă scrisă de doamna Eugenia Dumitriu, artist plastic și scriitoare din Roșiorii de Vede, cu prilejul vernisajului  expoziției  de pictură „Culorile Timpului”   unde am expus împreună cu pictorul  bulgar, domnul Svetlozar Nedev. Expoziția a fost organizată la Casa de Cultură din Roșiorii de Vede în conducerea domnului director Silviu Arsu. Cu mulțumiri, Daniela Achim Harabagiu

Culorile timpului

Dimineață arămie de octombrie la Roșiorii de Vede, soare ascuns printre nori, dar roșiorenii, oameni iubitori de poezia toamnei au vizitat expoziția de pictură deschisă în data de 16 octombrie 2019 la Casa de Cultură, expoziție semnată de cunoscuta pictoriță și poetă teleormăneancă Daniela Achim Harabagiu (Dana Hara) și pictorul bulgar Svetlozar Nedev.

În fața unui public numeros, mai ales copii iubitori de artă contemporană, tablourile pictate de Daniela Achim Harabagiu (Dana Hara) au încântat publicul prezent la vernisaj prin echilibrul aproape perfect al pânzelor expuse, între natură și culoare, echilibru care rămâne nealterat în lucrările sale, iar realitatea surprinsă de artistă se transfigurează, primind patina caldă şi evocatoare a timpului ce se scurge necontenit într-o atmosferă de tăcere ca într-una din poemele sale în care afirma: ”E aşa frumos şi cald/ Şi atât de liniştit,/ Oh, cerule înalt/ În prag de asfinţit!/ Vântul a adormit pe-o frunză,/ Nu-i nici urmă de gâză;/ Doar florile îşi mai vorbesc/ Într-un limbaj ce nu îl tălmăcesc./ Şi totul e…/ Tăcere”.

Artista extrage esența pânzelor sale printr-o construcţie vie şi picturală dobândită doar din câteva trăsături de penel. Ea îşi construieşte ca un arhitect lucrările, nu lasă nimic la voia întâmplării, urmează liniile directoare ale perspectivei şi alcătuieşte structuri coerente, folosindu-se de nuanţe discrete de culoare. Despre lucrările sale, adevărate metafore pe pânză au vorbit la superlativ directotul casei de cultură din Roșiorii de Vede, Silviu Arsu și artistul plastic Tudor Serbănescu.

Despre artistul plastic bulgar Svetlozar Nedev, a vorbit în termeni elogioși profesorul și pictorul Dumitru Ciocan-Sin, care a explicat publicului prezent la vernisaj în ce constă valoarea lucrărilor acestui artist. A vobit despre artistul bulgar ca despre un analist voluptos al realului, o conștiință fascinantă, sedusă la spectacolul enorm al culorii, un hedonist care celebrează prin opera sa plastică frumusețea creației pe măsură ce o descoperă. Roșiorenii de frumos, de expresiv și sensibilitate vor găsi în expoziția “Culorile timpului” cromatismul coloritului şi vibraţia tonurilor care îi vor duce la descoperirea unor pictori de o rară sensibilitate metaforică, despărțiți doar de bătrâna Dunăre albastră, pictori înzestrați cu un simţ al compoziţiei foarte dezvoltat, pe care-l întâlneşti destul de greu la pictorii modernişti, contemporani. Tablourile lor emană toate o hermeneutică hipnotică și vizitatorii descoperă poate pentru prima oară la Roșiorii de Vede miracolul sublim al recreeri lumii într-o manieră novedoasă, pe care numai pictura contemporană o poate oferi iubitorilor de frumos.

–––––––––

Eugenia DUMITRIU

Roșiorii de Vede

Oct 2019 – Mai 2020

Lasă un răspuns