Eleonora SCHIPOR: Maria Vatamanescu o femeie cu mâini de aur

Doamna Maria Vatamanescu din Pătrăuții de Jos este o femeie cu mâini de aur. Ea știe să facă lucruri frumoase și necesare. Am descoperit în casa ei icoane și tablouri cusute cu mărgele, cu o măiestrie deosebită. M-au impresionat mai ales icoanele. A cusut și coase și ștergare, năframe. Toate sunt frumoase. M-au impresionat mai ales ștergarele cusute anume de sfintele Paști.

            În afară de icoane și tablouri, doamna Maria coase și rochii, cămăși. În deosebi mi-au plăcut rochiile, de diferite culori pe care le îmbracă la biserică, nunți, cumătrii, hramuri sau alte ceremonii religioase sau  familiare. Toate sunt deosebite și îți atrag atenția prin frumusețea și măiestria cu care au fost cusute. Are și mașină de cusut de care se folosește atunci când are nevoie.

            Mi-a mărturisit că multe din aceste lucruri le coase în Italia unde și-a găsit de lucru de vreo 3 ani și ceva. Îngrijind de bătrânele de aici, coase tot timpul, astfel îi mai trece și dorul de casă, de cei dragi, de sat. Reparațiile făcute în ultma vreme au fost și sunt costisitoare, de aceea a fost nevoită să plece la câștig peste hotare.

            Am mai descoperit în camerele deja frumos reparate și aranjate copaci decorativi tot făcute de mâinile ei harnice. Cândva a mai vândut câte ceva din cele făcute de ea, acum le face mai mult pentru sine și pentru membri familiei.

            Mie nu-mi rămâne decât să-i doresc meșteriței Maria Vatamanescu din Pătrăuții de Jos, succese, răbdare, sănătate și același optimism de care a dat dovadă întotdeauna.

—————————–

Eleonora SCHIPOR

Pătrăuţii de Jos, Ucraina

11 mai, 2018

Lasă un răspuns