Eleonora SCHIPOR: Maria Iliuţ adaugă un nou trandafir în buchetul vieţii

De zeci de ori am scris despre această doamnă deosebită pe paginile ziarelor noastre. O cunosc de aproape 20 de ani şi o văd mereu neschimbată: tânără, energică, talentată, frumoasă, blândă, îngelegătoare şi foarte bună la suflet.

Ne-am cunoscut cu ani în urmă la comemorarea consăteanului ei, poetului Ilie Motrescu. Pe urmă a susţinut o serie de concerte în Bucovina, la festivaluri, jubilee, sărbători, alte date importante.

În acest timp am publicat mai multe materiale despre talentata noastră copământeană în diferite ziare şi reviste.

În 2008 am scos de sub tipar cartea „O privighetoare de munte cu nume de baladă” unde am inclus toate materialele (tipărite până atunci) despre renumita artistă ce au fost publicate în Bucovina, în a doua parte a cărţii am inclus mai toată „epopeea basarabeană” dedicată Mariei Iliuţ.

Drept mulţumire onorabila doamnă a susţinut în vara anului 2008 un frumos  concert solo în incinta căminului cultural din Pătrăuţii de Jos. Cu vreo 7-8 ani în urmă a venit din nou la Pătrăuţii de Jos cu ansamblul ei „Crenguță de iederă” de la Universitatea din Chişinău. Dumneaei este profesoară de folclor la această instituţie superioară de învăţământ.

Ori de câte ori avem posibilitatea ne întâlnim, ne telefonăm, ne felicităm. Ce-i drept cam rar în ultima vreme, or fiecare este ocupat cu treburile neterminabile: serviciu, muncă obștească, deplasări, casă, familie…

În luna februarie a fiecărui an simpatica doamnă Maria Iliuţ îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Anul acesta este deosebit pentru doamna Maria. În buchetul vieții adaugă un trandafir jubiliar. Un trandafir al succesului, un trandafir al unei vieți trăite frumos, un trandafir al cântecului popular cu melos crăsnean, dus pe meridianele lumii cu atâta drag și dor.

O aşteptăm  cu noi concerte, cu noi spectacole. Îi dorim sănătate deplină, energie, curaj, succese şi tot binele Pământului. Să-ţi fie viaţa ca un cântec, ca o poezie, ca o baladă… Încă mulţi ani înainte să ne încânţi cu vocea-i de privighetoare carpatină.

La mulţi şi frumoşi ani, stimată doamnă Maria Iliuţ, din  partea tuturor bucovinenilor !

———————————-

Eleonora SCHIPOR,

Bucovina de Nord/Ucraina

23 februarie 2019

Lasă un răspuns