Dr. Viorel ROMAN: Românii în laboratorul european / 45 / Trianon 100

Dacă „Războiul (lupta, in sensul disiminarii rationalitatii) este tatăl tuturor lucrurilor!”, Herlaclit, atunci Războiul civil european, 1914-1945, duce la dispariția imperiilor parazitare, anacronice, turc, austro-ungar, rus, britanic, francez etc., colonialismului și apariția Uniunii Europene, 27 de state fără conflicte etnice, religioase, de frontieră, de șapte decenii, situație fără precedent în istorie. Europeizarea lumii generează o disiminare a rationalității, o creștere a bunăstarii satului global.

In acest context al victoriei rationalitatii in Europa / UE de unde vine irationalul dintre Budapesta catolica, Bucurestiul ortodox si Scoala Ardeleana, Transilvania unita cu Roma?

In urma cu un mileniu, romanii trec, fortati de greco-slavi de la ierarhia latina a Romei la cea greaca a Constantinopolului. In acelasi timp maghiarii trec de la a „Doua Roma“ ortodoxa, Constatinopol, la Roma, ocupa Transilvania si incep maghiarizarea ortodocsilor sub mantie romano-catolica.

1527, Budapesta ajunge sub Sultan. In Ardeal, principat suzeran turcesc, maghiarizarea continua sub mantie anti romano-catolica, protestanta, calvinista.

1600, Mihai Viteazul uneste Transilvania cu Valahia si Moldova, cu ajutorul Papei si Imparatului Sf. Imperiu Roman, dar intre Roma, a Doua Roma“ greaca, a „Treia Roma“, Moscova, esuieaza.

1698, Romanii din Ardeal se unesc cu Roma, impotriva intereselor maghiare, grecesti, sarbesti si rusesti. Unitii, apoi Scoala lor Ardeleana, rezista maghiarizarii si greco-slavizarii cu succes.

1919, Armata română în Budapestei, impotriva regimului bolşevic a lui Bela Kun, un avanpost al Moscovei, care urmărea să ia puterea ortodoxo-comunista în Germania, Ungaria, Polonia, România.

1920,Trianon, Transilvania revine Romaniei, dar Biserica Unita, Scoala Ardeleana nu trec Carpatii.

1948, Moldo-valahii interzic Biserica Unita, ucid 7 episcopi, care refuza ortodoxia greco-slava. Prigoana maghiara, greco-slava a ardelenilor fara Roma, dupa Cortina de Fier.

1973, Dictatorul ortodoxo-comunist Nicolae Ceausescu refuza la Vatican oferta de colaborare a Papei Paul VI. Reincepe iredentismul şi revizionismul maghiar in Transilvania.

1989, Biserica Unita, Scoala Ardeleana sunt reabilitate dar periferizate, nu trec Carpatii.

1999, Sfantului Papa Ioan Paul II, in vizita la Bucuresti, repune Romania pe harta Europei / UE.

2004 / 2007 Ungaria / Romania sunt primite in UE si aparate de Alianta militara nord-atlantica.

2019 Sfantul Parinte Francisc beatifica la Blaj pe cei sapte episcopi „morți în faimă de martiri”.

2020, Trianon 100. Budapesta aspira la o alianta, ca a lui Bela Kun, cu Moscova. Post UE, Romania fara unire cu Roma va fi intr-o situatie ca in vremea lui Mihai Viteazul, Cuza Voda, dupa Marea Unire fara Unirea cu Roma, a Tratatului Berlin-Moscova, fara Basarabia, Bucovina si Tinutul Herta in est, si a unui Dictat a la Viena in vest, fara Transilvania, Maramures, Bihor si Banat. Si pentru ca occidentul nu poate sau nu vrea sa-i integreze, Valahia ar deveni Tara Tiganilor romanes, romi, crede d-ul Adrian Severin, fost ministru de externe, europarlamentar.

2 thoughts on “Dr. Viorel ROMAN: Românii în laboratorul european / 45 / Trianon 100

 1. Incredibil! Viorel Roman a trecut de la ignorarea faptelor istorice la inventarea lor. Când au avut locuitorii nord-dunareni ierarhi de la Roma în mileniul I? De ce ar fi trebuit clerul greco-slav să alunge ierarhi care țineau de aceiași Biserica?(In mileniul I d.Hr. nu exista schisma). Unde află Viorel Roman conflict între Românii de la sud și răsărit de Carpați cu Românii ardealo-banatici? Oare VR nu poate pricepe că în spatiul ardealo-banatic „uniatii” au fost mereu o minoritate? Acest este un fapt statistic, nu poate fi dezbatut! Dar un răspuns mai amplu voi da, cât de curând, aberațiuniilor (personal cred că sunt halucinațiile unui monomaniac) semnate VR.

 2. Romanii in laboratorul european / 47 / Trianonul maghiar
  se deosebeste fundamental de cel al romanilor si nu e in primul rand un conflict etnic, cu toate ca maghiarii nu sunt indo-germani, ci mult mai profund, ireconciliabil, religios.
  955, Maghiarii invinsi de germani la Augsburg, se conving ca mirul de la Roma este superior celui de la Constatinopol si trec sub regele Stefan ce Sfant, 1000, de la ierahia greaca la Roma.
  1204, Cruciatii refac unitatea crestina si Conciliu de la Lateran IV, 1214, confera catolicilor un statut superior fata de ortodocsi pana la prabusirea Constantinopolului latin si invazia mongola.
  1272, Conciliul de la Lyon, Florenta, 1439. Grecii si latinii se unesc, de atunci ortodoxsi si catolicii sunt frati. Maghiarii merg insa mai departe pe linia Conciliului de la Lateran si nu numai ca nu accepta egalitatea, ci intaleg prin readucerea ortodocsilor la Roma, maghiarizarea lor. Ca astazi.
  1527, Ungaria, dupa dezastrul de la Mohacs, ajunge sub turci. Transilvania ramane suzerana Inaltei Porti si maghiarii ardeleni se convertesc la protestantismul german anti-catolic, dar pastreaza crezul Conciliului de la Lateran, maghiarizarea, oprimarea ortodocsilor continua si mai inversunat.
  1698, Cu sprijinul Papei, Imparatului Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana, ortodocsii ardeleni se uniesc direct si nemijocit cu Roma, dar sub presiunea maghiarilor, sarbilor, grecilor, sunt fortati sa faca o a doua Unire in care sa-i accepte pe unguri de la Strigoniu ca intermediari cu Occidentul, care bineintales pastreaza mereu statutul de superioritate fata de valahi. Ca astazi politica UDMR-ului.
  1754 Prima scoala in limba romana la Blaj. Cu statut de „natio“, nu de tolerati ca ortodocsii, in Sf. Imperiu, Scoala Ardelena înlocuieste alfabetului chirilic cu cel latin. Gheorghe Șincai, 1754-1816, înfiiteaza 300 de școli românești, astfel nationalismul greco-catolic rezista maghiarizarii si formuleaza un Program de emancipare sociala si nationala, care culmineaza cu Marea Unire.
  1848, Fara Unirea cu Roma, nici „Sa ne unim cu Tara“ de la Revolutie si nici Unirea din 1918.
  1867, In Austro-Ungaria, in dubla monarhie, pana la Trianon, maghiarizarea e combatuta de Mememorandistii greco-catolici.
  1920, Romania Mare, opera Bisericii Unire, Scolii Ardelene, sub regele romano-catolic Ferdinand, obliga Ungaria amputata la o treime, ori la colaborarea cu marea dioceza catolica de la Dunarea de Jos (trei grofii vin la Bucuresti in acest sens), ori la o alianta cu Moscova, a „Treia Roma, ca a lui Bela Kun, inpotriva statului romanilor, care fara o Unire cu Roma e condamnat ab ovo.
  1940, Romania dezmembrata ajunge 1944 sub Stalin, care se foloseste de evrei si lichideaza tot ceea ce e occidental, Biserica Unita, Scoala Ardeleana. Maghiarii privilegiati din nou, isi fac o Regiune Autonoma si terorizeaza sub mantia marxista, din nou net superiori in lupta de clasa, pe romani ortodocsi semianalfabeti ramasi de izbeliste fara intelectualii greco-catolici.
  1973, Ortodoxo-comunistul Nicolae Ceausescu refuza la Vatican oferta de colaborare a Papei Paul VI. Reincepe iredentismul şi revizionismul maghiar in Transilvania. Lazlo Tokets.
  1989, FSN, Frontul Salvarii ortodoxe mereu la guvernare in alianta cu Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania accepta contrecœur Biserica Unita, periferizata, sa nu treca Carpatii.
  1999, Sfantul Papa Ioan Paul II vine la Bucuresti si deschide larg partile Europei tuturor romanilor, „crestinismul respira cu doi plamani, ortodox si catolic“, ceea ce Budapesta, UDMR nu accepta.
  2014, Presedintele Klaus Iohannis il invita pe Papa Francisc, dar diplomatia maghiara face totul ca Sfantul Parinte sa nu vina in anul Marii Uniri, o trauna dupa un mileniu de efort de maghiarizare, de a-i readuce pe ortodocsii romani pe Roma.
  2016, Papa Francisc si Patriarchul Chrill al Moscovei si al intregii Rusii semneza un document istoric: „Nu suntem concurenti, ci frati!“ in spiritul Conciliului de la Florenta.
  2019, Sfantul Parinte Francisc vine la Bucuresti, Iasi, Blaj si Simleul-Ciuc maghiar cu indemnul „Sa mergem impreuna!“, totusi fantoma Conciliului de la Lateran, a superioritatii maghiare in Transilvania, bantuie la Budapesta, dupa un mileniu de crestinism si un secol de la Trianon.

Lasă un răspuns