Dorel SCHOR: Simptomele nevrozei (schiță)

– Ştii la ce concluzie am ajuns? mă întreabă Oiţerman.

– Ai ajuns la o concluzie? mă mir eu candid.

Domnul Oiţerman despădureşte ziarul cu gesturi leneşe şi-mi arată un articolaş: „A escrocat un milion”.

– Tipul ăsta care a escrocat un milion o să scape destul de ieftin, mă informează el. Avocatul lui a reuşit să demonstreze în instanţă că n-a făcut-o cu intenţie. Clientul lui suferea încă din copilărie de nişte complexe şi obsesii, întotdeauna a visat să aibe un milion pe care nu i l-a dat nimeni…

– Ce legătură are?

– Are. Acum priveşte aici: „Trei accidentaţi grav pe trecere pietoni”. Pot să-ţi relatez conţinutul, pentru că am citit. Un şofer a intrat cu o sută pe oră, a lovit în plin trecătorii, unul e în stare disperată, dumnezeu ştie dacă scapă…Şi era pe roşu! Dar tipul nu o să păţească nimic, ajunge numai să aducă un act medical din care să rezulte că are o nevroză, adică e lipsit de responzabilitate deplină.

– Dar…

– Nu contează. Uite aici: „Antreprenorul a cerut mită sexuală”, cu alte cuvinte a profitat de… Femeia l-a dat în judecată, dar respectivului n-o să i se întâmple nimic. Avocatul lui a dovedit că tipul suferă de astenie, ameţeşte când urcă pe schele sau vede o femeie frumoasă. Dacă femeia care a făcut plângerea e frumoasă, chestiune foarte relativă, nu are nici o şansă.

– Nu înţeleg…

– Nu te grăbi… Mai bine priveşte aici: „Narcoman ademeneşte minore”. Ce zici de asta? S-au întâmplat câteva cazuri, poliţia i-a întins o cursă în care individul a picat. Dar la proces a ieşit basma curată.

– Cum aşa?

– Încă nu te-ai prins? Nu a trebuit decât să demonstreze că are nevroză. El nu e vinovat, pur şi simplu nu ştie ce face când îl apucă criza. Şi îl apucă tot timpul. Este dependent de drog şi nu răspunde de faptele sale. Un avocat bun poate chiar obţine nişte despăgubiri din partea societăţii.

– Care societate?

– Societatea… Eu, tu, el, adică toţi cei care plătesc impozite. Ascultă mai bine aici: „Falsificatori de dolari”. Au pus mâna pe o bandă de falsificatori de dolari care câştiga milioane. Crezi poate că bandiţii o să păţească ceva? Eşti naiv. Un avocat priceput va dovedi că dacă erau oameni conştienţi nu se apucau de aşa ceva. Dar ei sufereau de agorofobie, cleptomanie, insomnie şi epidemie. Aşa că nu lipsesc argumentele. O să scape foarte uşor, cu o cură supraveghiată într-un sanatoriu.

– Spuneai că ai ajuns la o concluzie…

– În ultima vreme uit, obosesc şi mă doare capul. Nu dorm fără somnifere, sunt nervos şi nu am răbdare de nimic. Ce crezi tu că ar putea să fie?

– Ştiu eu? Poate că te-ai surmenat… Du-te la doctor.

– Mersi pentru sfat. Am fost..!

– Doctorul ce a spus?

– Doctorul m-a consultat şi a stabilit că am într-adevăr o nevroză astenică, ca la carte!

– Şi ce ţi-a recomandat?

– Că nu am voie să mă enervez. A notat diagnosticul în fişa medicală şi în computer. Te sfătuiesc sincer să te duci şi tu la consultaţie…

– Dar eu n-am nimic!

– Mare fraier mai eşti… Parcă eu am?! Te duci ca să fie scris. Să ai acoperire. Pentru că nu se ştie niciodată când poţi să ai nevoie.

——————————

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

23 iulie, 2019

Lasă un răspuns