Dorel SCHOR: Psihoterapie (schiță)

De o vreme Eliahu Iliescu umbla posomorât, încruntat, ocolea oamenii şi lăsa impresia că i s-au înecat toate corăbiile. Azi aşa, mâine la fel, până când, într-o zi l-a oprit dentistul Kleinergrois şi l-a întrebat ce are pe suflet, ce necazuri îl copleşesc, ce probleme îl preocupă. Şi l-a asigurat că prietenii şi vecinii sunt gata să-l ajute dacă stă în puterea lor.

Eliahu a oftat adânc şi i-a mărturisit că nu doarme noaptea şi nu se odihneşte ziua, de asta nu-şi face cum trebuie treburile la serviciu, a rămas în urmă cu lucrările, e stresat şi nervos, s-a certat până şi cu Iuliana, nevastă-sa, nu are răbdare de copii şi-i trec prin cap tot felul de gânduri închise la culoare…

Kleinergrois l-a ascultat foarte atent şi i-a spus să fie liniştit, fiecare trece măcar o dată în viaţă printr-o asemenea situaţie. Poate să fie epuizare nervoasă, poate e din cauza suprasolicitării, din pricini economice, sociale, politice, de adaptare… Nici nu ştii cum se adună, în timp, micile nemulţumiri şi de odată ating masa critică. Şi atunci se crează un cerc vicios, tu mergi supărat, ceilalţi te văd încruntat şi toată lumea e nervoasă şi nemulţumită.

– Şi ce să fac? a întrebat pesimist Eliahu.

– Să zâmbeşti! S-a constatat că în nouăzeci la sută din cazuri, dacă zâmbeşti unui om, îţi zâmbeşte şi el. Dacă faci un compliment unei femei sau unui coleg de serviciu, ai câştigat un prieten. În loc să mergi încruntat, zâmbeşte. Nu te costă nimic, dar ai numai beneficii. Încearcă! Ai o dantură frumoasă, arat-o!

Eliahu nu era prea convins, dar i-a mulţumit dentistului şi a hotărât să încerce.

Mergea la slujbă zâmbind, saluta şi răspundea la salut zâmbind, intra la şef şi dacă şeful îl muştruluia sau era nervos, el tot zâmbea. Dacă se spunea la radio că a fost un accident cu nu ştiu câte victime, el zâmbea şi tot aşa în diverse situaţii triste…

Aşa că nu e de mirare că au început să-i iasă vorbe. Ba că a câştigat la loto o sumă substanţială şi în curând va părăsi serviciul, ba că dimpotrivă, suferă de o boală psihică ciudată care se manifestă aşa, iar unii au făcut apropouri clare că ia droguri psihotrope sau psihodelice. Aşa încât Eliahu Iliescu, după o perioadă de probă în care a zâmbit prietenos la toată lumea, a revenit la normal şi merge firesc, adică încruntat, posomorât de parcă, într-adevâr, i s-au înecat absolut toate corăbiile.

———————————-

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

20 februarie 2019

Lasă un răspuns