Dorel SCHOR: Lipa Natanson – Veneția în actualitate

 

 Cine nu a fost la Veneția..? Sau cine nu a visat măcar să viziteze orașul de pe ape?

Mai ales oamenii de artă, pictorii, au considerat dintotdeauna locul cu peisaje extraordinare, cu poduri vechi peste ape, cu monumente unice și piețe largi – sursă inepuizabilă de frumusețe și romantism.

   Pictorul Lipa Natanson nu face excepție. Excelent observator al naturii, a schițat locuri pe care le-a cosiderat emblematice, combinând aparențele naturale cu elemente de stilizare. Elementele combinate emit vitalitate și crează o poveste care captează inima și imaginația privitorului.

   Dar acum s-a creat o situație neobișnuită. Veneția, care face parte din regiunea Veneto (al cărui centru administrativ este) face parte din Lombardia, zona cea mai expusă din Italia infecției cu virusul corona. Fără voie, îmi sugereaza romanul lui Thomas  Mann, Moartea la Veneția. Deși scris în 1912 și descriind un conflict estetic, asocierea este inevitabilă. Situația creată compromite turismul, celebrul carnaval cu măști venețian, sufletul acestui oraș unic.

 

   In speranța că falnica Veneție își va reveni și va primi în curînd miile de turiști vizitatori, Lipa Natanson ne oferă o parte din lucrările sale inspirate, cu sensibilitate, exprimând experiența sa sufletească, uneori cu sobrietate, alteori cu eleganță.

——————————————

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

Lasă un răspuns