Dorel SCHOR: Excelent!

Nu-l mai văzusem de mult pe domnul Ştrudelman dar astăzi, aproape de policlinică, l-am întâlnit.. Părea îmbătrânit şi necăjit, aşa că în mod firesc l-am întrebat ce mai face şi cum o duce cu sănătatea.
– Dumitale o să-ţi spun. Ai un minut la dispoziţie?
– Sigur, am răspuns. Ce te supără?
– Dar ce nu mă supără? De câteva săptămâni îmi cade părul şi am mătreată.
Mi-a slăbit vederea şi nici de auzit nu mai aud ca pe vremuri. Nasul mi-e înfundat tot timpul şi sunt cam răguşit, cu toate ca m-am lăsat de fumat încă din tinereţe. Sufăr de palpitaţii şi mă doare uneori în partea stângă a pieptului. Când respir, am senzaţia că nu-mi ajunge aerul şi atunci tuşesc. O tuse seacă, uscată, care mă trezeşte noaptea la ora două şi nu mai adorm până dimineaţa.
Trece pe lângă noi doamna Brodiciche…
– Aaa, domnul Ştrudelman! Ce mai faceţi? Cum vă simţiţi?
– Mulţumesc, foarte bine…Excelent!
Şi după ce pleacă doamna:
– Unde am rămas… Mă dor toate oasele, mi-e greu să mă aplec, dar şi mai greu mi-e să mă îndrept. Inainte de masă am o foame dureroasă şi după masă mă simt balonat. Sufăr de constipaţie şi de colesterol, mi-e teamă că şi zahărul e crescut, am simptome cum am citit într-un articol şi la picioare cred că am o ciupercă patologică….
Mai trece un cunoscut, îl salută, întreabă de sănătate. Domnul Ştrudelman îl asigură că totul e perfect, se simte excelent…
Şi atunci mă mir:
– Cum se face că le spui că totul e perfect, când ai atâtea necazuri?
– Şi ce o să mă ajute dacă le spun aşa şi pe dincolo? Crezi că interesează pe cineva? Dar dacă spun că nu mi-e bine, o să mă întrebe ce anume, cum şi de ce, de când şi ce-am făcut, cum m-am tratat şi cum a procedat cumnatul sau vecinul lor într-un caz similar. Matale, pentru că eşti medic, poţi să mă ajuţi, dar ei după o clipă uită, sau şi mai rău, povestesc mai departe „ai auzit de Ştrudelman, e bolnav săracul”… Iar eu, am uitat să-ţi spun, dar rămâne între noi, după toate câte mă supără la toate organele, nici eu personal nu mă simt prea bine. Şi mai am o depresie obsesivă…

———————————-

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

21 decembrie, 2018

Lasă un răspuns