Costel BABOŞ: De ce mergem la biserică? – (Pamflet) 2

De ce mergem la biserică? Să ne rugăm? Putem să ne rugăm și acasă. Unde nu ne vede nimeni, nu ne aude nimeni. Sau poate tocmai de aia? Să comunicăm cu Dumnezeu? Ne trebuie un interpret? Un translator? Se comunică mai bine prin tălmaci decât direct? Să stăm în picioare pe loc fix pentru a ne verifica răbdarea? În genunchi? În genunchi putem sta oriunde. Și pe lună dacă ajungem până acolo. În picioare la fel! Să dăm pomană morților? Că dacă ne înfruptăm noi, prin rotație, cu burdihanele noastre nesătule și pline de fecale, poate le rămâne și lor o fărâmitură? Să ne spovedim? Să ni se ierte greșelile cele fără de voie dar mai ales cele cu voie? Poate de asta avem nevoie de un avocat? Procurorul fiind cine? Pentru că pe Judecător îl știm… Judecătorul e cel care ne iubește nemăsurat, infinit și nemărginit încât ne-a creat după chipul și asemănarea Sa.

Poate la Biserică mergem să ne arătăm țoalele. Șansa ca, o dată pe săptămână, să-ți îmbraci sacoul și ițarii favoriți, cravata favorită, rochia, fusta, tricoul, mulații favoriți cu buci proeminente, să te bărbierești proaspăt, să te pudrezi și să te parfumezi de omori toate insectele din biserică, să-ți vopsești părul, să-ți etalezi frizura cea nouă, peruca cea nouă, inelele, cerceii, ceasul scump, ochelarii de soare așezați în creștetul capului și să butonezi de pe mobil, scuză-mă, nu pot vorbi acum, sunt la biserică, mă rog…
Să ne lăudăm cu copiii, cu casele, cu mașinile, cu nevestele și bărbații noștri, cu concediile pe care ni le permitem, cu slujbele pe care le avem, cu facultățile pe care le-am făcut?

De frică? De ce ți-e frică tot nu scapi, e dovedit. Or doar să ne văietăm, să ne smiorcăim, să cerșim, să ne gudurăm în public? Or suntem văduvi, văduve, în căutarea unui partener? Desigur, toate acestea și multe altele, cum sunt plăcerea de a fi obedienți, de a plăti mai multe taxe, de fi spălat pe creier. Ori, pur și simplu, suntem piromani și ne place să aprindem lumânări.

Cineva mă va întreba: ,,Bine, dar tu de ce te duci la Biserică?’’ I-aș răspunde, dintr-o  trinitate de motive:

  1. La biserică se vorbește românește și mie îmi lipsește practica de a vorbi și auzi limba română în viața de toate zilele
  2. Îmi place preotul de aici. E prietenos, inteligent și spiritual. Are simțul măsurii și un dezvoltat simț artistic.
  3. Din toate celelalte motive expuse mai sus!

–––––––-

Costel BABOŞ

Edmonton, Alberta

26 februarie 2018

 

Lasă un răspuns