Cosmin DARIESCU: Vara asta revine iașmak-ul!

Soarele devine tot mai darnic cu lumea, în aceste zile de final de aprilie 2020! În fiecare zi, amiaza este tot mai fierbinte! Vegetația se deschide și se colorează tot mai intens, viețuitoarele se bucură tot mai mult de oceanul de lumină și căldură! Vara se furișează pretutindeni în jurul nostru chiar și în casele noastre unde ne-am retras de frica virusului SARS-CoV2, creatorul unei boli nemiloase (Covid19). Rarele clipe, când simțim vestirea verii și când ne putem îmbăia în lumină, sunt momentele în care ieșim să căutăm mâncare, medicamente sau să ridicăm pachete de la poștă ori să facem anumite plăți prin virament bancar.

 În astfel de ocazii, ochii noștri curioși se aruncă, asemeni unui urs  flămând, asupra chipurilor celorlalți… O senzație de frustrare ne cuprinde! Chipurile celorlalți sunt ocultate. Nasurile și buzele sunt ascunse de măști cu diverse forme, culori și texturi… Doar ochii, părul și uneori urechile mărturisesc umanitatea chipului din fața ta! Senzația de alienare, de singurătate stârnită de pata constantă de pe chipurile celorlalți este alinată într-o oarecare de măsură de limbajul ochilor… Femeile domină acest joc, favorizate de farduri, de tușul de ochi și de instinct… Bărbații, lipsiți de aceste boieli, fac primii pași stângaci în arta grăirii din priviri.

Contemplând privirile câtorva semeni de-ai mei, de la reglementara distanță spațială (și nu socială, căci persoanele vulnerabile sau bolnave nu sunt niște paria), am descoperit înțelesul unei ironii divine! Într-o Europă care până anul trecut condamna ferm vestimentația femeilor musulmane, dând în unele țări legi contra purtării burkăi (văl care acoperă toată fața și care este găurit doar în dreptul ochilor) sau iașmak-ului (văl care acoperă nasul și gura), femeile și bărbații vor trebui să poarte multă vreme măști chirurgicale și mănuși mai ales în spațiile închise! Așadar, vara asta se poartă iașmak-ul…Când vom reînvăța subtila artă a conversației din priviri, cântată de poeții musulmani?

———————–

Cosmin DARIESCU

Iași, aprilie 2020

Lasă un răspuns