Veronica IVANOV: Școala Românească din Cipru a sărbătorit Centenarul Marii Uniri

La 1 decembrie, Școala Românească din Cipru (Nicosia, Limassol, Pafos, Larnaca, Dali și Paralimni) a organizat serbări dedicate Centenarului Marii Uniri.

Elevii îmbrăcați în costume populare românești au cântat, recitat și dansat, în fața părinților, bunicilor și prietenilor veniți la acest important eveniment.

În Nicosia, serbarea a avut loc în Sala de Festivități a Școlii Pernera.

În deschidere pr. Petre Matei, preotul comunității ortodoxe române din Nicosia și fiul acestuia, pr. Andrei Matei au rostit o rugăciune dedicată eroilor neamului.

Doamna Christina Christodoulou Todea, Directoarea Școlii a vorbit despre medalia “MERITUL CULTURAL”, acordată Școlii Românești din Cipru, de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, pentru cei 15 ani de funcționare.

O adevărată lecție de istorie a susținut părintele Andrei Matei, care a vorbit despre importanţa Unirii, despre păstrarea limbii, religiei și tradițiilor românești.

 Elevii cursului de Cultură și Educație Plastică din Nicosia (prof. Leonardo Cican) au prezentat o expoziție cu portrete ale personalităților care au contribuit la înfăptuirea Unirii.

Elevii claselor I-IV au susținut o mică serbare, intonând Imnul Național al României și recitând câteva stofe din poezia “Ce-aș vrea?” de Alexandru Macedonski:

 „Aş vrea virtutea să triumfeze,

Viciul să piară de noi zdrobit!

Și România să prospereze,

Să se înalţe neamu-mi iubit!

Aș vrea iubirea să predomnească,

Să nu mai fie ură-între noi!

Numele ţării să strălucească!

Țara să scape de sub nevoi!

Aș vrea, o! Doamne, să văd poporul

Zdrobind p-aceia ce-l asupresc…

Să văd acvila că-și reia zborul

Falnic cu neamul cel românesc!”

 

După interpretarea cântecului „Doamne, ocrotește-i pe români”, elevii au primit de la profesoarele lor, Valentina Cican și Irina Mușat  diplome de participare și o ciocolată ROM. Toți cei prezenți au putut gusta din prăjiturile și cozonacul tradițional pregătit de membrele Alianței Românilor din Cipru.

 La mulți ani, români!

La mulți ani, România!

———————————

Veronica IVANOV

Nicosia, Cipru

1 Decembrie, 2018

 

Lasă un răspuns