Valeriu DULGHERU: O luptă deja pierdută înainte de a fi începută

Azi cartea se vinde greu, oamenii se vând ușor, iar Țara se dă degeaba”

(George Ceaușu)

 

Este vorba despre marea luptă la prezidențialele din toamnă. O luptă decisivă pentru scoaterea acestui colț de țară din captivitatea lui Dodon și punerea lui locul binemeritat- la dubă.. În loc să ne pregătim bine pentru această luptă din timp (cum face kremlinezul Dodon de trei ani și nu cum am făcut-o în alegerile din 2016 când Maia Sandu a avut doar două săptămâni de campanie electorală!) noi ne irosim forțele, timpul și elanul în lupte fratricide, lupte pe viață și pe moarte. Prima piatră, de care s-au împiedicat eurounioniștii în pregătirile către scrutinul prezidențial, sunt alegerile din circumscripția nr. 38 din Hâncești pentru un simplu loc de deputat (nesemnificative comparativ cu miza din toamnă!). Se pare că aceste alegeri vor deveni (din păcate!) o oglindă a ceea ce se va întâmpla în toamnă pe segmentul eurounionist. Pentru orice idiot este absolut clar că fără o unificare a tuturor forțelor eurounioniste care să iasă cu un singur candidat (chiar din primul tur fiindcă în cazul mai multor candidați de pe segmentul de dreapta-centru dreapta există pericolul câștigării alegerilor de către Dodon chiar din primul tur!) nu avem nicio șansă să-l doborâm în toamnă pe buldogul Dodon. Fără ample și aprinse discuții în vederea identificării candidatului unic cu cele mai mari șanse de câștig în fața kremlinezului Dadon, cu cedări, scrâșnind din dinți, care trebuie începute de pe acum, nu avem nicio șansă. Fără câștigul prezidențialelor din toamnă unionismul, dar în general existența acestei așchii de popor român, nu are nicio șansă. În următorii patru ani riscăm să devenim o anexă a transnistriei și găgăuziei în posibila structură federativă.

Privesc cu dezgust dar și cu mari temeri la acest teatru de prost gust. În loc să se consulte între ei, s-au avântat fiecare din țarcul său partinic cu candidatura sa. Din păcate se repetă fidel scenariul din alegerile primarului de Chișinău, după care ni s-a părut că actorii activi au mai prins la minte după atâta călcat pe greblă. Cu o singură deosebire (spre bine): în loc de cinci candidați de pe un segment de dreapta avem un singur candidat. Dar dacă ar fi fost unită întreaga dreaptă? Startul l-au dat, din păcate, componentele Blocului ACUM care împreună au făcut atâtea lucruri bune (cel mai bun lucru – ne-au scăpat de Plahotniuc și au arătat că se poate guverna altfel. Acum omul simplu are cu ce compara găinăriile membrilor guvernului lui Dodon!). Fiecare s-a grăbit să-și înainteze candidatul său. Bravo candidatului PPDA Dl. M. Druță care a înțeles mai bine decât șeful lui că este o mare prostie să nu se meargă cu un singur candidat din partea Blocului ACUM. A. Năstase a declarat deja (este un fel de infantilism copilăresc) că dacă nu se va merge în aceste alegeri cu un singur candidat din partea Blocului ACUM PPDA va merge cu candidatul său în scrutinul prezidențial din toamnă. De ce să nu-i cedezi acum jucăria dacă vei avea nevoie de sprijinul lui într-un moment mult mai important?

Nu consider corectă nici decizia PAS de a merge cu candidatul său. Cu toată stima față de Dna Olesea Stamati dar ea ar fi trebuit să procedeze ca dl M. Druță. Având un contracandidat chiar din partidul PAS (pe dl Cobzac, nu punem în discuție cum a apărut această candidatură), înseși organizația PAS din raionul Hâncești fiindu-i într-un fel ostilă, nu are nicio șansă să câștige. Pe lângă acesta mai are încă cel puțin trei contracandidați de pe segmentul de dreapta-centru-dreapta (PLDM, PUN, UNIREA) atunci când pe segmentul de stânga este doar un singur candidat, altul (al democraților) fiindu-i de ajutor pentru a rupe voturi de la centru-dreapta dispersată și debusolată de atâția candidați. Părerea mea este ca PAS să facă un pas înapoi, să accepte o candidatură a PPDA sau poate a tuturor componentelor de pe dreapta-centru dreapta (PAS, PPDA, UNIREA și PLDM). Să rămână pe acest segment doar candidatul PUN-ului (dacă va insista în continuare!), care la sigur va fi taxat de alegători pentru separatismul (chiar antiunionismul!) de care dă dovadă. În final îmi pun întrebarea (dar și celor cu putere de decizie de pe segmentul eurounionist): care a fost rostul acestei grabe, acestui tembelism pentru un loc de parlamentar care practic nu hotărăște nimic? Oare nu era mai bine de ajuns la un consens și de pregătit terenul atât de minat, deminarea căruia cere timp, pentru alegerile din toamnă?

Atunci mă întreb: de ce totuși se întâmplă lucruri atât de proaste într-un moment atât de crucial? Poate această puzderie de liderași de pe dreapta-centru dreapta văd ceea ce noi, cei de jos, nu observăm? Poate Dodon nu mai este atât de puternic și nu trebuie să-i acordăm atenție? Există și astfel de opinii sinucigașe pentru segmentul eurounionist, care nu fac altceva decât să toarne apă la moara răblăgită a lui Dodon. Priveam deunăzi la un post de televiziune duelul dintre doi unioniști D. Chirtoacă și S. Mocanu (în privința ultimului nu sunt sigur, una spune și alta face!). Atunci când Dl D. Chirtoacă venea cu argumente forte de a nu repeta greșelile din alegerile primarului Capitalei și de a merge în alegerile prezidențiale cu candidatul său (și aici s-a întâmplat o metamorfoză: puțin timp în urma D. Chirtoacă era de părere că chiar în primul tur toți eurounioniștii trebuie să meargă cu un singur candidat. Se vede că această nouă opinie este impusă de conducerea colegială a mișcării UNIREA!), dar neapărat cu un acord de „neagresiune” încheiat interlocutorul său S. Mocanu venea cu ideea identificării unui singur candidat unionist care să se bată pe viață și pe moarte cu Maia Sandu pentru a ieși în turul doi cu Dodon, pe care-l va învinge. Se va întâmpla în acest caz tocmai ca în cunoscuta zicală românească „când doi se bat al treilea câștigă”. În acest caz Dodon va câștiga chiar din primul tur. Cum poți să numești această aberație altfel decât o mare provocare dodonistă. Mă miră faptul că se mai găsesc unii (și printre moderatorii televiziunilor) care mai cred în aberațiile acestui așa numit unionist cu un trecut atât de sumbru al unui transfug care în ultimii 30 de ani a migrat de pe extrema dreaptă (Frontul Popular) până la extrema stângă (consilier al lui Voronin). De ce i se acordă atâta atenție acestui individ cu identitate atât de obscură și partidului său (Mișcarea Populară Antimafie) care din momentul fondării (a. 2011) a obținut 1,74% (în alegerile parlamentare din 2014), 0,36% și 0,20% (în alegerile locale din 2015 la consilii raionale și, respectiv, sătești), 0,61% (în alegerile parlamentare din 2019), iar în alegerile locale din 2019 nu a participat?

Să vedem dacă cumva în ultimul timp s-a schimbat ceva pe frontul de est (al lui Dodon). Absolut nimic. Cum a fost turist până acum așa a și rămas Dodonul. Deunăzi  aflăm de pe pagina sa de Facebook că prea obositul (de atâta lucru spre binele țării!) kremlinez I. Dodon a plecat cu întreaga sa familie la schi în Alpi (de ce nu în preaiubiții săi Urali!). „Visul de vacanță al copiilor (săi, dar al zecilor de mii care stau în frig și nu au o bucată de pâine care este visul lor?!) a fost realizat – câteva zile la munte, la schi. Alături de ei, am profitat și eu de vremea bună pentru sport. Odihna e pe sfârșite și revenim acasă cu forțe noi, unde e mult de lucru și ne așteaptă decizii importante”, a scris I. Dodon pe Facebook. Și cu aceasta încă să te lauzi. Prostul nu este destul de prost dacă nu e și fudul. „Nu sunt mândru de ce a obținut Dodon. E un carierist ca nimeni altul. Pentru carieră va merge peste cine vrei. El în fiecare lună își ia concediu. Ba prinde pește în Karelia, ba merge în Amsterdam, ba la Slaveanskii Bazar, ba se scaldă în Antalya”, a declarant într-o emisiune televizată fostul său bos V.Voronin.

Dar acasă, într-adevăr, îl așteaptă mult de lucru. Legea privind confiscarea averilor milionarilor penali se prăfuia pe masa lui, așteptând luni de zile să fie promulgată. Revenit de la odihnă breazul președinte a respins această lege motivând: „Sărăntocii de moldoveni (s-ar putea mai la subiect: proștii, dobitocii ș.a.) niciodată nu vor înțelege cât trebuie să muncești ca să faci milioane (iată el, Dodonul, știe cât a muncit pentru a face milioanele! Noi cei mulți, dar …vorba lui Lăpușneanu, de unde să știm!). Și dacă averea penalilor va fi confiscată atunci ce viață vor avea ei la ieșire din detenție (vai de bieții de ei! Dar de soarta lui moș Ion care, într-adevăr o duce greu cu pensia sa de 50 Eur, și care te-a votat, te gândești?)? Știți cât e de greu să găsească o persoană de lucru după ce a fost condamnată? Trebuie sa ne gândim la viitorul tuturor, inclusiv și la cel a bogaților”, a declarat breazul președinte Dodon cu mare durere de soarta milionarilor penali.

Un alt demnitar de rang înalt, membru al echipei de aur a lui Dodon, ministrul Educației și Culturii C. Popovici a participat deunăzi la un eveniment dedicat tinerilor, dar şi-a început discursul cu mulțumiri pentru… „procurori, judecători, avocați și alți reprezentanți ai structurilor de drept”. Nu şi-a dat seama de acest lucru până când cineva nu i-a şoptit la ureche unde se află. Citind aceste rânduri mi-a revenit în memorie un banc din perioada sovietică despre L.I. Brejnev. „Stimată Doamna Margaret Tatcher…” citea de pe foaie L.I. Brejnev. „Leonid Ilici, dar e Indira Ghandi…” l-a corectat cineva din consilieri. „Eu văd că e Indira Ghandi, dar aici așa e scris”. Și ministrul Popovici vedea că în fața sa erau copii nu judecători, procurori, avocați…! Vă imaginați o astfel de situația cu dna ministru Liliana Nicolăiescu-Onofrei din mult hulitul guvern al Maiei Sandu? E de râs dacă nu ar fi atât de grav pe cine avem la conducere!

Și pe fundalul virusului ucigaș, care doar în puțin mai mult de o lună a ucis deja mai mulți oameni, anume fratele președintelui I. Dodon este cel care a monopolizat importul de pește, aducând în aceste zile un lot de peste 100000 de tone de pește (posibil infectat!) prin Portul Internațional de la Giurgiulești (ce o fi cătând oare premierul Chicu zilele trecute la Giurgiulești?). Să-l înțelegem pe acest „savant în a face milioane” Dadon: după căderea lui Iu. Ciaika (procurorul general al Rusiei) și a vicepremierului D. Kozak (nașul lui Dodon) businessul lui e în pericol.

Totul arată că regimul Dodon își continuă de treabă. Fură, se odihnește, nu prea lucrează cu electoratul său fiindcă aceștia sunt disciplinați și, oricum, îl vor vota. În final i-aș recomanda kremlinezului Dadon să aplece urechea la cele spuse de Baba Ileana (o babă Vanga moldovenească) care știe cum o să termine Dodon. „Cei care au vrut multă putere au terminat prost. Iată și Palhotniuc care a vrut multă putere cum a terminat-o?. Igoraș, tare-l iubești pe țarul Putin dar și el a înțeles acest lucru mai cedând din putere. Așa cum ai fugit la ambasada Rusiei așa o să fugi în Rusia Igoraș” îl avertizează baba Ileana.

Iar noi cum î-l ajutăm pe acest Dadon să se realizeze previziunile babei Ileana!

Că ne lumineze Domnul mințile și cât mai repede!

––––––––––

Valeriu DULGHERU

Chișinău, Basarabia

26 Ianuarie 2020

Lasă un răspuns