Valeriu DULGHERU: Basarabie încotro? (4)

Trei fenomene ale timpului: invazia verticală a barbarilor, domnia proștilor, trădarea oamenilor cumsecade. Primul: năvălesc nu barbarii din alte continente, ci de jos în sus, derbedeii. Barbarii aceștia preiau locurile de conducere. Al doilea: au sosit – pur și simplu, în sensul cel mai categoric – proștii și inculții la putere și în ciuda tuturor legilor economice și tuturor regulilor politicii fac prostii, ca niște ignoranți ce se află. Al treilea: în loc de a se împotrivi, oamenii cumsecade adoptă expectative binevoitoare, se fac că nu văd și nu aud, pe scurt trădează. Nu-și fac datoria. Imparțialii și încrezătorii înregistrează și tac. Sunt cei mai vinovați”.

(Nicolae Steinhardt, 1937).

 

Cât de actuale pentru acest colț de țară pre nume Basarabia sunt astăzi aceste triste constatări ale marelui martir moralist român N. Steinhardt. La putere au năvălit barbarii, proștii, derbedeii, iar oamenii cumsecade se fac că nu văd și nu aud. De fapt „nu-și fac datoria, trădează”. Ei sunt „cei mai vinovați”.

Revoluția tinerilor din șapte aprilie 2009 trebuia să fie o debarasare de la ideologia comunistă promovată de regimul lui Voronin timp de opt ani, pe care tot noi, cei „imparțiali și încrezători” l-am adus la putere, prin miopia noastră. Nu în zadar se spune că revoluțiile le fac idealiștii, iar roadele le culeg derbedeii. Ce am avut după 2009? După opt ani de regim totalitar voronist trebuia să apară noi forțe democratice. Au apărut. A apărut Partidul Liberal Democrat din Moldova care avea în rândurile sale tineri pragmatici, bine instruiți, unii în România, care reușise să fie pe locul doi (după comuniști) după reprezentativitate în parlament. Și unde e? Trădat de președintele Filat practic nu mai există.

În locul PPCD adus de Roșca la groapa istoriei a apărut Partidul Liberal în frunte cu locomotiva Chirtoacă, o mare speranță nerealizată. Unde e acest promițător partid? Nu mai există ca partid cu putere decizională.

Iar ambele partide democrate au fost ajutate să ajungă acolo unde au ajuns de Partidul Democrat și, în special, de V. Plahotniuc, care a folosit abil slăbiciunile celor doi, ranchiunoși și îngâmfați. Vă mai amintiți cum acest mare bussinesman, consilier în ale bussinesului al feciorașului lui Voronin Oleg, a apărut în marea politică. După desprinderea lui M. Lupu și a unei așchii de la pcrm (o acțiune planificată de strategi!) în mod spectaculos M. Lupu devine președinte al partiduțului lui Diacov care în ultimele alegeri (aprilie 2009) luase tocmai 2.97%. În prima variantă a listei PDM, care se pregătea de alegerile anticipate din 29 iulie 2009, numele lui V. Plahotniuc nu figura. Mai mult decât atât în una din declarații nou plămăditul președinte M. Lupu a declarat că el știe cine e Plahotniuc, că face parte din familia Voronin. Peste doar două săptămâni pe listele PDM pe locul doi (!) apare numele lui V. Plahotniuc. Ce metamorfoză s-a întâmplat cu această nevertebrată M. Lupu ca să-și schimbe părerile la doar două săptămâni? Ce vânt a bătut și din ce direcție? Acum, după acest spectaculos urcuș al PDM de la 2.97% în aprilie 2009 la unic partid de guvernământ în 2017 grație lui V. Plahotniuc (nu datorită abilităților de mare conducător de partid ci abilităților personale de manipulare, corupere) devine clară misiunea lui V. Plahotniuc în marea politică basarabeană.

După căderea regimului comunist al lui Voronin pe segmentul centru-dreapta, dreapta apăruseră două forțe politice noi promițătoare –  PLDM și PL (în alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 ambele luaseră câte 14.85%). Dacă Pl în continuare a tot dat înapoi (chiar dacă ulterior la el se alipise un alt partid de dreapta „Mișcarea Acțiunea Europeană” (MAE)) în mare parte din cauza managementului defectuos al lui M. Ghimpu (rând pe rând de la PL s-au tot desprins așchii) atunci PLDM a crescut constant și în alegerile din 2010 vine pe locul doi cu 32 de mandate după PCRM, care era în scădere și luase 42 de mandate). PDM crescuse cu două mandate (de la 13 mandate luate la 29 iulie 2009 la 15 mandate în 28 noiembrie 2010). În alegerile din 30 noiembrie 2014 comuniștii se împart în două forțe – PCRM și PSRM cu nou plămăditul (de fapt hoțul de partid!) Dodon în frunte, fiecare luând 21 și, respectiv, 25 de mandate (de fapt aici un rol hotărâtor l-a jucat ajutorul acordat de Plahotniuc care pe ultima sută de metri l-a scos din cursa electorală pe R. Usatîi, puterea reală a PSRM fiind în jurul a 10…15 mandate!). PLDM scade de la 32 de mandate la 23, scădere cauzată de conducerea proastă a lui V. Filat (și PLDM rând pe rând este părăsit de personalități de vază, din cauza lui V. Filat). PDM crește cu puțin, cu încă 4 mandate ajungând la 19 mandate. Ulterior, cu 19 mandate legitime după debarcarea rivalului principal V. Filat (pe care l-a băgat la dubă iar partidul decapitat a devenit pradă ușoară pentru  V. Plahotniuc) prin corupere, constrângere, dosariade, târguieli politice ajunge în 2017 unic partid de guvernământ, eliminându-i pe PLDM care luase 23 de mandate și pe ultimul aliat la guvernare PL, care luase 12 mandate. Cadoul făcut de V. Voronin lui V. Plahotniuc cu cei 14 deputați comuniști deveniți peste noapte social-democrați a avut rolul hotărâtor.

Acum este destul de clar care a fost misiunea lui V. Plahotniuc apărut „pe neașteptate! (mai corect parașutat abil de știm noi cine!) în marea politică basarabeană: de a distruge completamente noile forțe politice eurounioniste care apăruseră pe centru dreapta și dreapta și care deveneau tot mai deranjante. Acum nu mai avem nimic pe dreapta, doar așchii liberale cu lideri ranchiunoși, și o tulpină liberală putredă (ajunsă la această stare din cauza liderului M. Ghimpu!) pe care încearcă (fără nicio șansă!) să înverzească o nouă ramură (venirea lui D. Chirtoacă în fruntea partidului). Pe centru-dreapta PLDM practic a dispărut ca forță de decizie însă în locul lui a apărut o nouă forță – blocul ACUM, care nu intra în planurile lui Plahotniuc.

În acești ani acest V. Plahotniuc, care practic nu a deținut nicio funcție politică importantă în stat, a adus această așchie de țară, această frântură de popor, la o situație critică sub aspect material și, în special, sub aspect moral. Ce întreprinderi de producere au creat miliardarii hoți Plahotniuc, Șor, dar și milionarii tot hoți Dodon, Greceanîi ș.a.? Nici una. A apărut un nou fenomen deosebit de periculos care poate duce la o degenerare națională și instaurarea dictaturii totalitare. Mânuind abil instrumente politice ilegale precum coruperea electoratului prin distracții și pomeni electorale (dar pomeni de regulă se dau participanților la înmormântări!) Plahotniuc a adus această așchie de țară la statutul de stat capturat despre care s-a vorbit în ultimii ani atât de mult și care, bravo lui Plahotniuc (trebuie să-i dăm cezarului ce-i a cezarului), în sfârșit a fost realizat.

Am ajuns la o societate coruptă sub aspect material (miliardele furate nu sunt aduse în haznaua statului fiindcă ele mai sunt necesare pentru coruperea electorală și pregătirea furtului noilor miliarde!) dar, în special, sub aspect moral. Asistăm la un proces extrem de dezolant: degradarea fără precedent a satului basarabean. Nici chiar incursiunile turcilor și tătarilor nu au avut un impact atât de negativ asupra satului cum l-au avut guvernările de după 1994. „A furat dar ne dă și nouă, nu ca alți hoți” este opțiunea orheianului de rând, a oamenilor de rând de la Nisporeni, Strășeni. Omul de rând nu-și dă seama că distracțiile, pomenile electorale costă și sunt făcute nu din banii lor personali (ai lui Plahotniuc, Șor, Dodon), dar din banii furați care trebuie să revină la ei, de la care au fost furați. Că prin aceste „acte de binefacere” (gen Șor, Edelveis, Din suflet), spoieli electorale (mărirea pensiilor, salariilor) din bani furați din buzunarul lui hoții pregătesc furtul altor miliarde, tot din buzunarul lor. Privești cu respect la cei care guvernează în țările civilizate. Să luăm Suedia. De ex. ministrul afacerilor externe este foarte modestă în comportamentul ei. Nu are un birou de lux, nu are mașină de lux într-o țară unde se produc astfel de mașini. Nu ia prânzul la restaurante scumpe. Se îmbracă modest. La noi primarul unui mic orășel – Orhei (Șor !) se plimbă în mașini de extralux. Este escortat de mai multe mașini cu bodyguarzi. Locuiește într-un lux inimaginabil de mii de m2.

Creierii omului de rând sunt spălați 24 din 24 de ore prin televiziunile lui Plahotniuc (vreo 10!), ale lui Dodon (are deja vreo 5), ale lui Șor (bietul e mai sărac, are doar un post de televiziune dăruit recent de Plahotniuc, dar drept compensare la comanda Șefului este promovat pe larg la alte televiziuni, chiar și la Moldova 1, plătită de noi toți). Seară de seară i se prezintă raiul de la Orhei (făcut evident de hoțul Șor!), kolhozul de la Jora de jos (fără kolhoznici! Bancul spune că sunt în căutare de kolhoznici!) construit tot de el, miile de kilometri de drumuri construite prost pe banii contribuabililor dar atribuite lui Plahotniuc, îndemnizațiile plătite din banii contribuabililor dar pensionarul de rând le consideră de la Plahotniuc, cadourile electorale ale lui Dodon, în special, în preaiubitul lui Comrat.

Ți-e jale de bătrânii care, în sărăcia în care se află (cu pensia de sub o mie de lei, părăsiți de copii plecați departe tot din vina guvernanților care nu le-au creat locuri de muncă acasă, alături de cei dragi) și la biserică umblă cu pungi cu inscripțiile Șor, Edelveis, Din suflet, dăruite de hoți cu un kilogram de orez, de zahăr. Nici invaziile valurilor sălbatice din est, nici jugul otoman de peste 300 de ani nu au deformat într-atât psihicul basarabeanului cum a făcut acest regim totalitar în doar câțiva ani.

Plahotniuc l-a născut pe Dodon, făcându-l la început președinte al celei mai mari fracțiuni parlamentare (prin eliminarea lui R. Usatâi!), iar apoi și „președinte de țară” – o sculă ascultătoare în mâinile lui (observați cât de ascultător se lasă degrevat temporar din funcție atunci când Plahotniuc are nevoie!). V. Plahotniuc l-a născut pe I. Șor, un hoț de calibru, care trebuia să se afle la dubă alături de Filat, dar care, judecat în primă instanță, primește (culmea!) certificatul de integritate pentru a fi ales pe circumscripția Orhei. Pentru suspiciuni de corupere Filat nu a mai putut ocupa postul de premier în a. 2013, iar lui Șor, pentru furtul a miliarde de lei, demonstrat (!) în prima instanță, i se eliberează certificat că e curat ca lacrima. Televiziunile și sondajele lui Plahotniuc î-l aduc pe acest Șor și partidul (care numai partid în sensul bun al cuvântului nu este!) pe locul patru (după lui PSRM, PDM și ACUM). Îngrijorătoare este îmbulzeala artiștilor (unii dintre ei foarte buni), la scenele de concerte organizate de Șor, Plahotniuc, Dodon. Să fim siguri, în aceste două luni de campanie electorală vor fi mai multe. Consider că este o decădere morală acest sluj făcut în fața hoților.

Chiar și în aceste zile de revelion centrul distracțiilor s-a mutat de la Chișinău la Orhei și Nisporeni. Cu megabanere „Cele mai bune lucruri sunt la Orhei” (acolo unde este gospodar Șor!) este împânzită Capitala. Ați observat cu câte ovații au fost întâlniți  hoții Șor la Orhei și Plahotniuc la Nisporeni drept „salvatori ai națiunii” (chiar ți se face scârbă la ce grad de decădere morală a fost adus omul de rând, dar și unii intelectuali!). Ce îmbulzeală a „oamenilor cumsecade” a fost la Strășeni la prezentarea candidatului pe circumscripție P. Filip. Trebuie să fim înțelegători: bieții de ei sunt în fierbințeală electorală. Cu miliardele furate (care nu vor fi întoarse niciodată. A demonstrat acest lucru și Dodon în doi ani, și Plahotniuc care pentru a nu face cunoscută lista hoților nu dă publicității Raportul Kroll 2!) ei pregătesc terenul pentru furtul altor miliarde. Sireaca Basarabie!

Așa a fost și doi ani în urmă în alegerile prezidențiale. Intelectualii din fals protest nu au susținut-o plenar pe Maia Sandu și, indirect, prin „imparțialitatea” lor, prin miopia lor l-au adus la putere pe Dodon, care în doi ani a făcut mai mult rău acestei așchii de popor decât toți ceilalți președinți luați împreună. Sunt cei mai vinovați. Pe spinarea lui moș Ion am făcut studii, cariere, iar datoria uităm să i-o întoarcem, condamnându-l la sărăcie materială și spirituală, dându-l pe mâinile hoților Șor, Plahotniuc, Dodon. Este un drum spre „nicăiri” cum spune maestrul Dabija. Toate aceste cadouri electorale nu sunt altceva decât cei 30 de arginți ai trădării. Omul de rând merită altă soartă.

Ocupați în ciorovăielile noastre cine e mai mare unionist, cine a fost primul, cine este plahotniucist, dodonist, în slujul pe care-l facem hoților, nu observăm că dușmanii națiunii lucrează abil. Dodon și soldații săi șovini (de la cuvântul soldă!) ne scriu istorii (a se vedea Istoria Moldovei, vol. 1,2,3), ne fac filme (a se vedea cele trei făcături de „filme istorice” făcute de ruși plătiți de Dodon!), ne dau sfaturi. Un „mare moldovenist” rusul Boris Șapovalov ne învață ce limbă vorbim, ce istorie să învețe copiii noștri. „Un patriot al Moldovei nu poate fi crescut prin studierea cursului de istorie a românilor” declară acest istoric sovetolog la posturile de televiziune ale lui Dodon. I-ași răspunde acestui șovin rus și altor venetici de teapa lui. Noi nu le indicam rușilor ce limbă vorbesc (cu toate că denumirea de limbă rusă este improprie, numele de ruși purtându-l un neam scandinav, invitat apoi de ruși pentru ai conduce!), ce istorie să învețe. Nu le spunem că trebuie să învețe istoria Hoardei de Aur, care a făcut prima unire a knezatelor rusești, cu toate că am fi mai în drept s-o facem atunci când mai mulți istorici ruși declară că Kremlinul rusesc este continuatorul direct al Kremlinului tătaro-mongol. Deprinși cu faptul că timp de peste 200 de ani ei ne-au făcut istorii, ei ne-au făcut săpături arheologice, săpând până la stratul caracteristic perioadei trecerii hoardelor slave din est, dându-l drept argument că provenim de la slavi. Săpând mai adânc ei ar fi dat de daci, traci, hiperboreeni, cucutenieni cu o vechime de peste cinci milenii. Dar nu. Interesul este ca și copiii și nepoții noștri să nu-și cunoască rădăcinile.

Nu este nicio rușine să te naști prost. Rușine e să mori prost” spunea marele scriitor român Marin Sorescu. Într-adevăr, ar fi o mare rușine să murim proști cum ne consideră acești hoți de miliarde și de visuri.

Deșteaptă-te române basarabean!

————————————–

Valeriu DULGHERU

Chișinău-Basarabia

2 ianuarie, 2019

 

Lasă un răspuns