Valeriu DULGHERU: Alo, dreapta, trezește-te! Lupii au intrat în țarc !

Socialiștii” lui Dodon și „democrații” lui Plahotniuc se află în plină campanie electorală de ceva timp, iar dreapta se scarpină la ceafă. Democrații lansează „proiect după proiect”: „drumuri pentru Moldova” (construite pe bani publici iar laurii electorali îi culeg democrații); proiectul „Prima casă”, de care vor beneficia în mare parte tot apropiații PD-ului. Iar deunăzi în genere Plahotniuc ne-a fericit cu un nou „megaproiect de țară” – „a patra cale de dezvoltare”. Am trecut prin toate cele trei căi de dezvoltare, ca pe timpuri toate căile spre comunism doar că nu am mai reușit să-l construim. O prostie mai mare nici că se putea calea proEropa, din păcate terfelită în ultimul timp. Există calea proRusia a lui Dodon oricât ar îndruga verzi și uscate despre moldovenism. Există a treia cale – de statalitate a Republicii Moldova dar care pe parcursul acestor peste 27 de ani de independență a eșuat lamentabil, a dat faliment. În această zonă geostrategică cu veșnice interese ale celor mari nu este posibilă existența statului Moldova. Cei care o promovează știu despre aceasta, dar până la urmă fac jocul Rusiei. De fapt, ar trebui să-i înțelegem: se află bieții în campanie electorală și asupra lor atârnă  Sabia lui Domocles de a nu trece în parlament (ca partid!). Iar dorința este mare de a se afla încă un termen la guvernare pentru ași pune la punct toate afacerile (inclusiv legalizarea miliardelor furate prin legea care și-au adoptat-o). În acest scop au organizat un show electoral cu participarea a mii de oameni (ei spun de 100000 de oameni în realitate au fost nu mai mult de 10000 de manifestanți). De fapt nu manifestanți ci în mare parte niște rătăciți care nici nu știau pentru ce au fost aduși (vor apărea undeva în lista cheltuielilor electorale sutele de mii de lei cheltuiți pentru sonorizare, scenă, transportarea acelei mase de oameni de pe întreg teritoriul Republicii  (fiindcă în oraș democrații tradițional nu au priză), perturbând transportul republican de pasageri? Nu cred). Pe de altă parte Guvernarea face atâta zarva în jurului unei „grave încălcări a Legii” de către directoarea liceului „Lucian Blaga” din Chișinău (guvernanții o consideră simpatizantă a dnei Maia Sandu!) pentru faptul că câțiva copii de la liceul condus de ea au participat la o lecție publică, organizată de Amnesty International Moldova, în susținerea profesorilor turci declarați indezirabili.

Doar obtuzul Voronin a vorbit despre încălcarea de către socialiști a legii privind alegerile, pentru că au început campania electorală cu 3 luni mai devreme. Justiția lui Plahotniuc a tăcut. De ce? Pentru că ei (Dodon și Plahotniuc) sunt o apă și un pământ, au același scop, folosesc aceleași metode ilegale (a se vedea show-ul electoral recent). Plahotniuc corupe electoratul cu kilometri de drumuri, cu „acte de binefacere” ale fundației „Edelveis”. Dodon folosește în scopuri electorale „fundația” doamnei sale, primește nestingherit „ajutoare electorale” rusești. În alegerile trecute a folosit în scopuri electorale vreo 30 mln de dolari de proveniență rusă prin cunoscuta schemă „Bahamas”. Societatea civilă a bătut alarma, aducând toate dovezile necesare pentru intentarea unui dosar. S-a schimbat ceva. Nimic. Dimpotrivă, Dodon folosește și mai deschis metodele ilegale de corupere a electoratului. Cu așa numitele „ajutoare” turcești (de fapt a fost o adevărată plată pentru servicii de trafic cu ființe umane la nivel de stat, drept plată fiind cei 7 profesori turci extrădați) Dodon și-a cumpărat electoratul găgăuz. Cu recentul ajutor rusesc (mă refer la cele 10 KAMAZ-uri pe care Putin le-a dat în calitate de cadouri electorale) el cumpără electoratul din zonele rurale. Deunăzi un grangur socialist de nivel raional chema lumea să voteze candidatul socialist pentru cadoul primit. Cazuri concrete de corupere electorală, iar justiția lui Plahotniuc tace. Iar duzina de televiziuni ale lui Plahotniuc și Dodon ne vorbesc seară de seară de o presupusă finanțare a Maiei Sandu de către o fundație presupusă a fi finanțată de ruși! Ar fi vorba de câteva mii de euro, comparativ cu sutele de mii ale Dodon care există realmente.

Iar pe dreapta e liniște mortală de parcă nu ar exista probleme. Dar tocmai aici avem un car de probleme. Deocamdată nu există nicio construcție politică capabilă să treacă bariera de 6%. Mult așteptata coalizare a forțelor de dreapta întârzie lamentabil. Decizia lui M.Ghimpu de a transfera congresul ordinar al PL-ului de pe 16 septembrie pentru 1 decembrie a fost absolut greșită. S-a ratat întreprinderea unor pași de coalizare a dreptei, dar fără PL crearea unui bloc de dreapta este problematică. Mai exista o speranță în noul partid PUN dar s-a spulberat și ea. După show-ul de pe 1 decembrie se spune că conducerea Partidului va fi transmisă lui D. Chirtoacă. Poate este bine însă e mult prea târziu pentru salvarea Partidului și a dreptei în întregime. La Congres probabil se va lua decizia de lansare în alegeri a PL-ului de unui singur. Mizează pe faptul că lumea, neavând pe cine vota, îi va vota până la urmă. Este o cale greșită, pericolul mare fiind să nu treacă bariera de 6%, iar cele peste 5% de voturi acumulate (de la noi, domnilor unioniști!) să fie transmise pe tavă lui Dodon și Plahotniuc.

Acum cel mai distructiv element pe dreapta este cu părere de rău M. Ghimpu. A făcut lucruri bune sub aspect național dar de ce insistă atât de mult să greșească acum. Dacă el ar dori s-ar putea face o coalizare a forțelor de dreapta, dar cum s-o faci dacă el nu vrea să discute cu „trădătorii” Șalaru, Guțu, Saharneanu, Hadârcă. Nu vrea să discute cu potențialii parteneri de pe centru-dreapta care în opinia lui sunt niște partiduțe neînsemnate („șăici”). Una din declarațiile liderului PL M. Ghimpu de deunăzi m-a demoralizat complet (cred că nu numai pe mine). „Noi suntem gata să mergem împreună cu PAS, PPDA și PLDM. Măcar pe circumscripții cu un candidat unic” a declarat recent M. Ghimpu. Bravo! Cât de mult așteptată este această declarație. Toate bune dacă nu ar fi urmat la doar câteva minute o nouă declarație (pe bună dreptate „pasărea pre limba ei piere”): „Noi suntem un partid nu o șaică. Să și-i treacă pe ai ei prin strungă (făcând referință la propunerea dnei M. Sandu ca fiecare candidat pentru circumscripții să treacă testul de integritate)” a mai declarat M. Ghimpu. Stimate domnule M. Ghimpu, chiar sunteți atât de miop să nu observați starea actuală a partidului dumneavoastră (nu m-am greșit „al dumneavoastră” că dacă ar fi fost al membrilor liberali nu ajungea la starea în care se află acum când orice derbedeu socialist, comunist, pedist râde de unioniști ca fiind niște gângănii slabe). Și Frontul Popular a fost un partid puternic (cel mai puternic după pcm) și unde este astăzi? Și PL-ul de astăzi nu mai este cel din 2007 când avea locomotiva Chirtoacă în plină putere. Spun acest lucru cu mare durere în suflet când văd în ce s-a transformat mișcarea de eliberare națională puternică altă dată. Dacă partidul dstră a rămas încă puternic, este partid dar nu o „șaică”, atunci de ce în alegerile prezidențiale ați luat sub 2% comparativ cu dna Maia Sandu care, cu toate furturile și porcăriile comise de binomul „Dodon+Plahotniuc”, a luat peste 48% chiar dacă la mijloc a fost și efectul votului protestatar.

Oare acesta ar trebui să fie comportamentul unui lider de partid (celui mai important partid pe dreapta până mai ieri), care dorește cu adevărat coalizarea forțelor de pe dreapta și anihilarea tăvălugului binom „Plahotniuc+Dodon”? Este la mintea cocoșului ca în situația de acum a dreptei să se pornească de la principiul „tabula rasa”. Nu ar trebui să existe partide puternice și slabe, trădători, unioniști vechi și mai puțin vechi. Trebuie să existe o foaie albă care să fie completată cu nume de candidați pe cele 51 circumscripții aleși printr-un filtru de integritate, pe principiu de meritocrație. Ce e rău în aceasta? Dacă e atât de puternic de ce se teme dl M. Ghimpu? Să se teamă cei slabi! Mai bine să pună umărul la crearea acestei liste și poate, ulterior, va apărea, în sfârșit, un partid adevărat pe dreapta. Până acum, cu regret, am avut doar partide gen partidul lui Roșca, partidul lui Matei, partidul lui Filat, acum avem partidul lui Ghimpu care nu mai este deja.

Nu prea cred că vor da atenție celor de mai sus. Ei sunt prea importanți ca să se coboare la nivelul simplului alegător. Până acum electoratul de dreapta a votat scrâșnind din dinți. Va mai vota așa oare în continuare? Atât de mult a fost compromisă ideea unionismului încât teamă mie că de această dată vom păți ca în povestea ciobanului care dădea alarme false despre târcoalele lupului. Iar când lupul a atacat turma cu adevărat oamenii au rămas pe la casele lor, crezând că alarma e falsă. De astă dată alarma nu e falsă, gluma s-a îngroșat. Binomul „Plahotniuc+Dodon” are toate șansele să ia majoritatea în viitorul parlament și să reorienteze cârma acestei corăbii naufragiate pre nume Basarabia spre est. Plahotniuc a distrus totul în calea sa. Au rămas doar ruine, așchii din puternicul PLDM de altă dată rămas fără lider după ce Plahotniuc l-a băgat la răcoare pe Filat. Pe dreapta de asemenea, sunt doar o mulțime de așchii liberale fără un lider recunoscut. Omul politic M. Ghimpu a fost Potențialul lider acceptat la început de toți liberalii Dorin Chirtoacă nu mai este. Omul politic Dorin Chirtoacă a fost distrus de unchiul său M. Ghimpu, ultima lovitură fiindu-i dată de Plahotniuc. Inventându-i niște banale dosare l-a impus să demisioneze din postul de primar. Ulterior a organizat alegeri prin care dorea să pună în jilțul de primar pe una din marionetele sale – Ivan Ceban sau Silvia Radu. Atunci când electoratul ia dat peste cap planurile Plahotniuc pur și simplu a scuipat pe el, anulând rezultatul alegerilor, invocând o banală încălcare a legii alegerilor.

Da, într-adevăr, lupii deja au intrat în țarc și papă nestingheriți mioară după mioară.

Și noi ce facem?

————————————–

Valeriu DULGHERU

7 noiembrie, 2018

Chișinău-Basarabia

Lasă un răspuns