Paul LEIBOVICI: Privind înapoi

Au trecut peste jumătate de secol de când răposatul savant prof. I.C.PARHON a luat drumul veșniciei. Cineva de la agenția Agerpres –în plină noapte a expediat știrea tragică a plecării dintre noi a prof. PARHON.

Paginele de Ziar –din toate colțurile României erau aproape de ultima fază a tipăririi. Dintr-un colț al tipografiei se auzi o izbitură de ușă. Ziaristul de serviciu primise știrea. Ea a fost de îndată tipărită pe prima pagina – într-un chenar negru. Pagina de titlu, care se scosese înainte cu câteva minute, trebuia aruncată la lada cu gunoi. Căci în coloana unde apărea articolul semnat de redactorul șef  sau de unul din secretarii Partidului regional, după formularea primită de la Agerpres, stătea scrisă- și  știrea despre tragicul eveniment: plecarea în lumea veșniciei a lui I.C.Parhon. Desigur, primise și ,,Bunul de tipar”, semnat de șeful corecturei.

Era aproape de ce se crăpa de ziuă. Personalul din tipografie- zețarii își spălau mâinile de la tușul negreu. (În acele vremuri încă nu se cunoștea tipăritul modern cu ajutorul calculatorului electronic). Corectorii aveau fețele palide și ochii roșii, obosiți după citirea și recitirea fiecărei coloane. Cel care răspundea direct de tipărirea ,,articolului de fond,, semnat –ca deobicei-de redactorul șef –recitise pentru a nu știu câta oară fiecare cuvânt, corectase din punct de vedere gramatical și ortografic –propoziție cu propoziție. (între noi fie vorba, autorul materialului –fie el și Primul secretar de Partid -nu prea avea cunoștiițe de ,,limba literară,, ca să nu mai pomenesc de ,,greșelile de exprimare,,!!! Tocmai, din această cauză CORECTORUL ȘEF, purta întreaga răspundere.

Stivele de foi de ziar, a căror vopsea încă nu apucase a se usca, erau pregătite pentru a fi transportate!!

STOPAȚI  EXPEDIEREA!!! se auzi glasul disperat al redactorului de servici! Ne-am privit unii pe alții …Ușa care dădea spre sala mare unde se aflau muncitorii zețari, era dată, cu putere deoparte. OPRIȚI difuzarea! –Cine a dat ,,bun de tipar primei pagini?!

Se făcuse o tăcere penibilă. Înfățișarea șefului semăna cu cea a unei ,,lămâi stoarse,,.

Pagina întâia trebuie retipărită! Scoateți știrea morții prof.Parhon! Apoi adăugă:URGENT! Dacă s-a dus spre ,,LUMEA DREPTĂȚII ,,sau nu…am aflat peste câteva ORE. Dar cel de la AGERPRES care transmisese știrea a dispărut din redacția centrală !!! De ce? ,,Nu primise aprobarea difuzării știrii despre moartea lui PARHON, de la cel care răspundea de informațiile de ultima oră, din partea C.C al Partidului Comunist din capitală!?

Mi-am amintit de acea noapte neagră și-am revăzut întreaga atmosferă,agitație ,teamă a colectivului redacției …citind și recitind ….Știrea din GOOGLE ,,Medicul care a încercat să avertizeze lumea în privința CORONAVIRUSULUI a murit în spital.

Medicul Li Wenliang –a avertizat populația, încă în decembrie 2019, despre pericolul unui nou virus  de tipul SAPS –doctorul a sfîrșit prin deces. ,,În lupta împotriva epidemiei de pseumonie cu noul contra virus, LI  WENLIANG, un oftalmolog al spitalului nostru a fost din păcate infectat. Era în vârstă de 34 de ani din Wuham, le-a spus prietenilor  săi să își avertizeze d i s c r e t cunoștiințele. La cîteva ore de la mesajul său s-a viralizat pe internet ! La timp scurt, LI A FOST ACUZAT DE  LANSARE DE ZVONURI FALSE!!!

A fost unul dintre medicii luați în colimator de poliția CHINEZĂ pentru ca încercat să dezvăluie existența virusului la foarte puțin timp după apariție sa!

PARTIDUL COMUNIST nu-i dăduse aprobarea  ,,VIRUSULUI ,,să se răspîndească!?!?

Omenirea ,noi toți cei care credem în democrație,libertatea de exprimare păstrăm un moment de reculegere în memoria medicului LI WENLIAG!

—————————–

Dr. Paul  LEIBOVICI 

9 februarie 2020

Lasă un răspuns