Marian Cosmin PAȚALIU: Constantin C. Arion

Constantin C. Arion se trage dintr-o familie boierească, menționată în surse din secolul al XVIII-lea. Arion sa născut la 18 iunie 1855 în București. Soția sa se numea Maria și era născută Tătăranu. Au avut un fiu pe Dinu Arion, viitorul istoric. El a făcut generala și liceul în București (Liceul Matei Basarab), iar studiile superioare la Facultatea de Drept din Paris finalizată prin doctorat în anul 1878. Până în anul 1907 face parte din partidul liberal, dar din cauza neînțelegerilor cu Ion C. Brătianu, devine membru al partidul conservator. Între anii 1883-1886 este profesor suplinitor la catedra de drept comercial a Facultății de Drept din București. Mai târziu când va ocupa postul ca titular, va dovedi în pachetele sale o influență italiană și franceză.

Este de două ori ministru al instrucțiunii publice, în perioada 1900-1901 și apoi între anii 1910-1912 („Școala a rămas totuși cheltuitoare de timp și prea puțin preocupată de necesitățile vieții, lucrând mai mult pentru podoabă decât pentru nevoi.”). Din al doilea guvern în care este ministru al instrucțiunii publice  impunea votarea legii prin care se acorda Academiei Române suma de trei milioane de lei pentru construirea unui local special destinat bibliotecii, în anul 1912.

 Drept urmare este primit membru al academiei în acest an. În perioada guvernului Maiorescu, din 14 octombrie 1912-31 decembrie 1913, Arion Constantin preia, la 5 aprilie 1913 ministerul agriculturii și domeniilor, în locul lui Niculae Filipescu care demisionase.  La începutul marelui război, Constantin C. Arion, dorește o apropiere de Italia. În anul 1918, Arion a fost ministru de externe.

  Constantin C. Arion, moare la data de 27 iunie 1923 la București. Corpul lui a fost depus la biserica Albă și apoi a fost înmormântat la cimitirul Bellu. Alexandru Constantinescu, ministrul agriculturii a adus condoleanțele guvernului. Bătrânul Alexandru Marghiloman, deși bolnav a venit la biserica unde a fost depus Arion. Ministerul instrucțiunii și-a suspendat orice activitate în ziua înmormântării fostului ministru.

–––––––––––

Marian Cosmin PAȚALIU

12 septembrie, 2018

 

Lasă un răspuns