Liliana DEREVICI: Anul satului românesc 2019 prin slujirea în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj a doi preoți străluciți din mediul rural, părintele dr. MARIUS CRISTIAN FOCŞANU și părintele ANDREI MISAROŞ

Ultima slujbă a Sfântului Maslu din anul acesta, anul satului românesc a fost împodobită prin prezența celor doi preoți deosebiți părintele dr. MARIUS CRISTIAN FOCŞANU și părintele ANDREI MISAROŞ alături de un cor de elevi din Șoimeni.

Părintele dr. MARIUS CRISTIAN FOCŞANU, un preot dedicat și de vocație, doctor în istorie, redactor la Radio Renașterea și redactor la Ziarul Făclia slujește în parohia Jucu Gară. Prea cucernicia sa ne-a umplut sufletul de bucurie duhovnicească și ne-a îmbogățit mintea cu un elocvent cuvânt de învățătură. Bazându-se pe Sfânta Scriptură și pe sfinții părinți părintele ne-a vorbit despre mântuire care nu poate avea loc decât în biserică, așa cum arată Sfântul Ciprian al Cartaginei. Sfântul Apostol Pavel mărturisește că „nimeni oricât de multe fapte bune ar săvârși nu se poate mântui fără proba credinței”. Hristos ne cheamă pe toți la mântuire , drepți și păcătoși dar El nu ne mântuiește fără voia noastră căci astfel ar anula libertatea noastră, El numai ne deschide posibilitatea la mântuire. Mântuirea se realizează doar în comuniune cu Hristos, în biserică prin participarea la Sfintele Taine. Părintele MARIUS FOCŞANU a amintit curentele și conceptele distrugătoare care influențează lumea aceasta: pluralism, globalizare, sectarism, prozelitism, auto suficiență, individualism. Omul în loc să se înalțe spre Dumnezeu, el se înalță în cădere. Apropierea de Dumnezeu se realizează prin credință, frică de Dumnezeu și dragoste. Hristos vrea ca toți să ne mântuim, să înmulțim binele, dragostea și să transmitem mai departe darurile pe care le primim de la EL. Hristos să ne întărească în răbdare se credință!

Al doilea părinte care a slujit în parohia noastră a fost părintele ANDREI MISAROŞ, paroh din Șoimeni-Cluj care a adunat copiii din acel sat  într-un cor care a obținut locul II la faza arhiepiscopală la începutul acestui an. Prea cucernicia sa a venit să ne reîmprospăteze memoria cu aceste colinde și să ne umple sufletul cu acest glas de copii superbi, plini de candoare și puritate și cu mesajul pe care ei îl aduc.

În final părintele protopop paroh dr. DAN HOGNOGI a mulțumit invitaților pentru misiunea pe care o fac, pentru dăruire în dragoste, pentru sensibilitatea cântărilor copiilor și pentru cuvântul plin de elocință ascultat.

Noi am fost unși cu untdelemn sfințit de către părintele MARIUS FOCŞANU  în timp ce ascultam vocea superbă a cântărețului parohiei noastre, domnul Cristian Iosip interpretând colinzi iar oaspeții au fost răsplătiți cu portocale, colăcei, pachete de dulciuri și o masă caldă.

—————————-

Prof. Liliana DEREVICI

Cluj-Napoca

20 decembrie 2019

Lasă un răspuns