Liliana DEREVICI: Aniversarea și comemorarea a 101 ani a zilei Naționale a României în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” având ca invitat special pe domnul dr. teolog, istoric și scriitor PAUL ERSILIAN ROŞCA-1 Decembrie 2019

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” plină de credincioși a adus astăzi 1 DECEMBRIE, mulțumiri lui Dumnezeu pentru unitatea românilor și rugăciuni de pace și recunoștință pentru înfăptuirea demnității noastre naționale.

Un sobor alcătuit din vrednicii slujitori ai altarului acestei parohii, în frunte cu entuziastul și inegalabilul părinte protopop paroh dr. DAN HOGNOGI a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în cadrul căreia invitatul special domnul teolog, istoric și scriitor PAUL ERSILIAN ROŞCA a rostit un înțelept cuvânt de învățătură în care a împletit armonios cunoștințele sale teologice cu cele istorice. Domnia sa este un tânăr absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie și al Facultății de Teologie al Universității „Babeș Bolyai”, având și un masterat pe tema ortodoxiei românești și a vieții liturgice. Dânsul se ocupă și de literatură având în palmares un număr impresionant de premii și distincții la diverse concursuri în țară și străinătate fiind unul dintre cei mai apreciați și prolifici scriitori bistrițeni, fiind atras în special de proză și eseu pe teme științifice, teologie, istorie și filosofie dar debutând cu poezie, în special poezie creștină.  Este doctor în istoria bisericii fiind actualmente cadru universitar la Facultatea de Teologie din Cluj, îndrăgostit de istoria neamului, de tradiție, de tot ce înseamnă seva poporului român. A fost bursier al Fundației „Bartolomeu Anania”.

În cuvântul său de învățătură plin de elocvență și înțelepciune domnia sa după explicarea semnificației zilei de 1 Decembrie,  pornind de la pericopa evangheliei de astăzi, de la Pilda Talanților i-a îndemnat pe credincioși ca meditând fiecare la talanții săi aceștia trebuie să se gândească și la înaintașii lor care de-a lungul timpului și-au pus talanții la lucru, înmulțindu-i prin încredere și sacrificii fără a aștepta titluri, diplome și onoruri. Talantul este darul pe care Dumnezeu îl dă fiecăruia dintre noi după putința noastră, fiecare având unul sau mai multe daruri iar Dumnezeu ne cere să multiplicăm aceste daruri, să le punem în valoare astfel primind răsplată pentru munca depusă de noi. Astăzi în zi de sărbătoare suntem datori să ne amintim pentru o clipă că nu e numai sarcina instituțiilor statului să pună coroane pe mormintele eroilor și nici a preoților să-i pomenească la ectenie pe aceștia ci este și sarcina fiecăruia dintre noi să ne amintim și să luăm pilda lor, să ne înmulțim talanții noștri pe măsura capacității noastre.

A urmat slujba Tedeumului pentru eroii neamului românesc care prin jertfa lor au înfăptuit unitatea națională a României în 1918, eroi care au luptat pentru apărarea țării, credinței, libertății, unității și demnității naționale, noi având datoria să păstrăm și să cultivăm darul libertății și unității naționale ca fiind un simbol al demnității poporului român în cooperare cu toate popoarele lumii. Slujba Tedeumului a fost săvârșit cu multă evlavie și frumusețe duhovnicească în preajma drapelului tricolor care a fost arborat în biserică, el fiind un prilej de meditație la ziua de azi, de sărbătoare națională pentru poporul român.

Să nu uităm și de vocile memorabile ale doamnei Lucreția Feneșan și Cristian Iosip care prin colindele interpretate în cadrul Sfintei Liturghii au făcut ca sărbătoarea de astăzi să fie mai emoționantă și mai aproape de suflet. Iar straiele tradiționale ale credincioșilor pe care aceștia și le-au îmbrăcat cu mândrie în zi de praznic ne-au adus mai multă bucurie și dragoste în suflet.

În final dragul nostru părinte dr. protopop paroh DAN HOGNOGI a adresat un cuvânt de mulțumire invitatului nostru, domnul dr. istoric filosof și  scriitor PAUL ERSILIAN ROŞCA afirmând că este un tânăr bătrân, o speranță pentru istoria și filosofia noastră, cu multe cunoștințe  științifice și teologice, invitându-l și la alte evenimente. Apoi a urat tuturor LA MULŢI ŞI BINECUVÂNTAŢI ANI în corabia lui Hristos!

Să mulțumim lui Dumnezeu și Maicii Domnului că ne-am născut într-un popor cu atâtea daruri și virtuți, să mulțumim pentru binecuvântările care au fost lansate asupra poporului nostru deși au fost multe încercări prin care a trecut neamul românesc. Dar să nu uităm că luntrița neamului românesc este condusă de Maica Domnului, ocrotitoarea României.

—————————-

Liliana DEREVICI

Cluj-Napoca

1 Decembrie 2019

Lasă un răspuns