Gheorghe DRAGOMIR: Invitație la balul mascat al pandemiei!

Motto:

„A vrea să înabuși revoluțiile pacifiste, faci să devina inevitabile, revoluțiile violente.” J.F.KENEDY

 

Trăim vremuri caracterizate de confuzie, de teama, nervozitate și lipsa de încredere într-un viitor prosper și pașnic, când „păstorul își vinde și trădează oile„, ținea să ne atragă atenția duhovnicul românilor, cuviosul părinte Iustin PÂRVU.

Asistam cu neputinta la agonia democratiei occidentale care, treptat a fost inlocuita cu o adevarata dictatura a tehnocratiei care sugruma drepturile si libertatile cetatenilor, ajungandu-se la un control total, inclusiv a vietii personale, folosind drept pretext, apararea si securitatea colectiva in fata terorismului, crimei organizata, anarhiei si pandemiilor.

Cetateanul occidental si nu numai, a descoperit cam tarziu ca este inselat in asteptarile sale de catre cei carora le-a incredintat mandatul sa le apere interesele in fata abuzurilor de putere din partea autoritatilor si institutiilor statului, sa-i asigure prin elaborarea de legi drepte, accesul la sanatate si educatie in conditii decente, sa-i fie protejat dreptul la munca si la proprietate privata, sa fie respectat si consultat in treburile cetatii.

            Din pacate, realitatea dura pe care o traim, a trezit din adormire, constiinta si respectul de sine al oamenilor, care treptat au gasit drept solutie, organizarea de proteste stradale pentru a-si face auzite nemultumirile si a-si exprima ingrijorarea privind directia in care se indreapta societatea umana, aflata deja in plina „schimbare la fata” a modului de guvernanta si organizare spirituala a lumii contemporane, sub controlul si atotputernicia Inteligentei Artificiale si a roboticii, care in mod pervers au patruns in viata noastra cotidiana.

            Ca sa reiau ideea parintelui PARVU, cei alesi ca „pastori” sa conduca destinele popoarelor, le-au vandut si tradat corporatiilor transnationale, care fasoneaza in functie de propriile interese, politicile sectoriale guvernamentale.

 „EUROPA  sociala„, sau  „EUROPA cetatenilor”, s-a transformat astazi, asa cum o caracteriza europarlamentarul britanic, Nigel FARAGE, parintele BREXIT, in: „EUROPA tehnocratica care a devenit un monstru, care sub aparenta blanda, ascunde o dictatura de cea mai rea speta…popoarelele nemaifiind stapane pe propriul destin.”

            La vremea respectiva aceasta atitudine a fost taxata drept extremista si provocatoare, dar, iata ca astazi in plina criza sanitara si economica, EUROPA se manifesta ca un organism suprastatal, un adevarat CRONOS hotarat sa inghita copiii neascultatori si sa pregateasca o lege a „securitatii globale”,un fel de Patriot Act, pentru ingradirea dreptului la exprimare libera a presei si cetatenilor in timpul manifestatiilor stradale si confruntarilor cu fortele de ordine.

            Ca sa fie „tacamul complet”, la nivelul Consiliului European, sefii de state si guverne, cu exceptia POLONIEI si UNGARIEI, au fost de acord ca accesul la fondurile de relansare economica si pentru combaterea pandemiei de covid-19, sa fie conditionat de modul in care sunt respectate normele statului de drept, fara insa a se preciza, care sunt criteriile de evaluare ce vor sta la baza acestor verificari, cine va fi insarcinat cu aceste anchete si in ce texte din tratatul european, sunt stipulate asemenea prevederi.

Realitatea este clara si amara, si ne demonstreaza inca odata ca aceste „inovatii” in mecanismul de functionare al UE, au fost introduse si sustinute de GERMANIA si Tarile Nordice care vor sa limiteze la maximum accesul la fonduri, tarilor din sud-estul EUROPEI, considerate ca fiind vulnerabile la coruptie si irosirea banilor europeni pe proiecte neviabile.

Ca urmare,bugetul pe 2021-2027 nu a putut fi votat, cautandu-se acum solutii pentru a ocoli avizul negativ al celor doua state, ori de a spori presiunile asupra lor pentru a le „convinge” sa cedeze. Potrivit ministrului polonez de justitie, ZBIGNIEW ZIOBRO, „Criteriul statului de drept este doar un pretext, un cuvant frumos care suna bine la urechi, dar este vorba de o aservire institutionala”.

Pe un alt plan, nici situatia din SUA nu este mai roza, campania pentru alegerea presedintelui adancind si mai mult fractura existenta in societatea americana, radicalizand sustinatorii celor doua forte politice aflate intr-un razboi deschis si fara menajamente, pentru acapararea puterii in stat. Charles SANNAT, diplomat al Scolii Superioare de Comert si al Centrului de Studii Diplomatice, sublinia ca: „Actuala criza din SUA nu este numai de incredere, ci este o criza de sistem si de model. Relansarea economica este doar un vis, o promisiune din partea administratiei americane.”

            Daca „pastorii” care conduc destinele popoarelor s-ar apleca pentru a studia modul in care ,in vremuri de cumpana pentru istoria umanitatii, adevaratii lideri, atasati idealurilor supusilor lor au gasit solutii pentru iesirea din situatii complexe, ar putea intalni exemple de urmat in gandirea plina de intelepciune a lui PITAGORA, ARISTOTEL, PLATON, sau SOCRATE, ca sa ne referim doar la cateva figuri emblematice ale filosofiei antice. Vom reaminti in randurile ce urmeaza, cateva sfaturi intelepte pentru conducatori si pentru electorat, din partea lui PITAGORA, care sunt utile si actuale:

…”Un Senat de 100 de capete e mult prea mult! Putini legiuitori, dar intelepti! Putini razboinici, dar viteji! Putin popor, dar multi cetateni”…”. Poporule! Daca iti doresti buna randuiala in ce priveste politica, fereste-te de o organizatie fara vlaga, administratie fara putere si de luxul ospetelor. Acestea trei dau intodeauna nastere la vrajba in viata civila si in gospodarii si ca urmare la naruirea statului si a familiei.”… „lucrul cel mai rusinos al unei stapaniri este pandirea si spionarea oamenilor.”

In secolul XXI, agresiunea „statului de drept” pradator asupra libertatilor cetatenilor, se va baza pe trei dezvoltari practice ce vor schimba sistemul de organizare spirituala a societatii omenesti in contextul globalizarii si atotputernicia Inteligentei Artificiale.

            Yuval Noah HARARI, premiul Nobel pentru literatura, le explica astfel in cartea sa„Homo Deus-une breve histoire de l avenir” (Ed.Albin MICHEL,2017):

” – fiintele umane isi pierd valoarea economica si militara, iar sistemul politic si militar va inceta sa-i mai acorede mare valoare;

– sistemul va continua sa acorde o valoare fiintelor umane numai in mod colectiv, nu individului, dar vor pierde autoritatea lor individuala pentru a fi gerata prin algoritmi exteriori;

– sistemul va continua sa gaseasca valoare si utilitate practica individului unic, dar acesta va fi noua elita a oamenilor hibrizi, a supraoamenilor, mai degraba decat a maselor populare.”

            Aruncand o privire scrutatoare asupra evolutiilor politice,economice, sociale si militare ale primelor doua decenii ale secolului XXI constatam cu  ingrijorare ca am pasit deja spre o noua etapa a civilizatiei post-umane, marcata de: criza economica (2008); resetarea geopolitica a Orientului Mijlociu („primavara araba” si recentul acord incheiat de ISRAEL cu EAU si BAHREIN la WASHINGTON la 15. 09.2020, urmat de negocieri secrete pentru a fi semnat si de SUDAN, ARABIA SAUDITA, YEMEN; razboiul din SIRIA); ocuparea CRIMEEI de catre RUSIA; pandemia de covid-19; razboiul ARMENIA-AZERBAIDJAN pentru Nagorno-Karabach; tensiunile TURCIA-GRECIA privind exploatarea gazelor, tensiuni CHINA-INDIA s.a.m.d.

Toate aceste evolutii incarcate de energii negative sunt de fapt rezultatul confruntarii biblice intre copiii luminii si copiii intunericului, este o inclestare ale fortelor globalizarii si a celor care para suveranitatea natiunilor, identitatea lor spirituala, obiceiurile si traditiile. Este o lupta spirituala a fortelor vizibile, luminoase cu cele oculte, care a trezit din somnambulism popoarele europene si nu numai, in momentul in care adevaratul stat de drept a fost acaparat de statul subteran a carui domnie deasupra legii, a devenit sufocanta, oamenii nemaiputand respira in voie, aerul reconfortant al libertatii.

Important este ca, in majoritatea statelor europene si in SUA, asistam la un fenomen datator de speranta si anume, trezirea intelectuala si culturala a elitelor care constientizeaza cu intarziere ca, soarta politica a tarilor le apartine si este nevoie ca ele sa se pozitioneze in fruntea miscarilor care militeaza pentru independenta si suveranitate nationala a popoarelor si pentru limitarea interventiei organismelor supranationale, in treburile interne.

Tot mai des, la manifestatiile de strada organizate pentru a protesta impotriva modului de gestionare a crizei sanitare si restrictiilor impuse de raspandirea pandemiei de covid-19, se aud voci puternice care cer respectarea libertatilor cetatenesti ,a demnitatii umane ,a dreptului la educatie si munca, iar sloganurile protestatarilor francezi impotriva „legii securitatii globale” ,”Jos mastile”,”Traiasca libertatea”,au fost preluate si de protestatarii din ITALIA, GERMANIA, SPANIA, GRECIA.

            Recent, cu ocazia organizarii la opera din ROMA a spectacolului omagial cu opera „NABUCCO” de VERDI, in momentul interpretarii VA PENSIERO, care evoca prin corul sclavilor evrei eliberarea din BABILON, spectatorii aflati in sala s-au ridicat in picioare solicitand biss, pentru a canta apoi alaturi de cor si orchestra. Afost un moment emotionant care a amintit de momentele revolutionare care au premers unirea ITALIEI.

LIGA NORDULUI foloseste acest mesaj al corului sclavilor asupriti pentru a ilustra miscarea de eliberare a oamenilor din NORD fata de cei din SUD. In EUROPA si SUA, miscarile separatiste s-au multiplicat in ultimii ani, imbracand forme tot mai perverse, de la autonomie financiara, culturala, la autonomie etnica si teritoriala, devenind amenintari potentiale pentru existenta statelor nationale.  EUROPA cetatenilor s-a metamorfozat intr-un spatiu izolat, carantinat, unde oamenii sunt tratati ca niste condamnati la domiciliu obligati sa poarte „bratara electronica” pentru a li se monitoriza deplasarile. Traim intr-o lume trista ,in care democratia a esuat, iar atotputernicia instrumentelor de control ale „statului de drept” se afirma in tot si in toate. Statul prin masurile neinspirate luate, a distrus economiile europene, a marit gradul de indatorare, a limitat drastic circulatia persoanelor si capitalurilor, a restrans piata fortei de munca. Dar pentru a drege busuiocul si anestezia vigilenta cetatenilor, conducatorii europeni ne propun o noua gaselnita in construirea unei Uniuni Sanitare Europene.

In ciuda restrangerii activitatilor Parlamentului European si a celorlalte institutii si agentii ca urmare a pandemiei, nimeni nu indrazneste sa propuna reducerea personalului tehnic, diminuarea semnificativa a retributiilor sau masuri serioase de reducere a cheltuielilor de intretinere a sutelor de imobile si spatii de lucru inchiriate ori cumparate pentru gazduirea acestor organisme europene supranationale. Aceasi situatie ar putea fi aplicata si in privinta functionarii NATO ,in conditiile in care PIB-urile si economiile statelor europene s-au prabusit iar semne de insanatosire nu se vad la orizont. Tot in sensul usurarii poverii fiscale, poate ca ar trebui ca la nivelul Consiliului NATO sa se puna in discutie suspendarea obligatiilor statelor membre de a contribui la cheltuielile militare cu 2% din PIB. Pentru a se intelege mai bine situatia reala in care se afla economiile celor mai puternice state europene, GERMANIA si FRANTA, vom prezenta mai jos cateva cifre lamuritoare, astfel:

 – PIB-ul   GERMANIEI in 2020 a scazut cu 5,8% iar nivelul datoriei publice a atins 75% in 2020, insa pentru 2021 se estimeaza o crestere a datoriei la 85%

– datoria publica a FRANTEI s-a cifrat in iunie 2020 la 2638,3 miliarde euro, adica 114,1% din PIB, iar conform proiectului legii finantelor pentru 2021 prezentat de ministrul Bruno le MAIRE, PIB-ul se va prabusi cu 10%, iar datoria publica va reprezenta 116% din PIB. Guvernul francez nu are alta solutie decat de a creste nivelul datoriei, deoarece FRANTA a fost „surprinsa” de pandemie cu intarzieri nepermise de competitivitate, cu somaj de masa persistent, cu o datorie publica ridicata, cu nemultumiri sociale si lipsa unei marje de manevra bugetara.Bruno le MAIRE asigura ca datoria trebuie rambursata, insa realitatea il contrazice, expertii in economie si finante tin sa precizeze ca datoria nu ar putea fi achitata chiar daca BCE ar sterge o parte, restul ar trebui sa o plateasca cineva. Si acel cineva este spre ghinionul sau, contribuabilul spoliat deja de propriile economii prin cresterea impozitelor, scumpirea vietii de zi cu zi, pierderea locurilor de munca.

Cum fiecare razboi genereaza sau este generat de o criza economica, si acest „razboi” cu pandemia are propria sa ratiune de a exista si de a fabrica peste noapte „miliardari” imbogatiti prin afaceri cu statul, stat care devine in final beneficiarul crizelor.

 

Zorii unei noi reasezari geostrategice a lumii

 

Parteneriatul Regional Economic Global (RCEP)

RCEP care exclude SUA si INDIA, semnat la HANOI(15.11.2020) de catre CHINA cu: JAPONIA, COREEA de SUD, AUSTRALIA, NOUA ZEELANDA, VIETNAM, LAOS, MALAEZIA, SINGAPORE, BRUNEI, INDONEZIA, FILIPINE, THAILANDA, MYAMAR, CAMBOGEA, reprezinta 30% din populatia lumii si 30% din PIB-ul mondial. Tratatul care arata ca ASIA se proiecteaza in lume „post-covd”, cuprinde 20 de capitole incluzand comertul, investitiile, proprietatea intelectuala, tine sa evidentieze ca este primul acord comercial incheiat intre cele trei principale economii ale regiunii: CHINA, JAPONIA, COREEA de SUD. Semnat virtual sub presedintia VIETNAMULUI care asigura conducerea ASEAN, RCEP va intra in vigoare odata ce va fi ratificat de cel putin sase state ASEAN si alte trei state.„Este o victorie a multilateralismului si liberului schimb”, a subliniat premierul chinez, LI  KEQIANG, iar premierul vietnamez, Nguyen XUAN PHUC a completat precizand ca: „Tratatul merge in directia intaririi reluarii economice dupa pandemie.” „Semnarea tratatului  este extrem de importanta pentru realizarea ordinii economice internationale, libera si deschisa”, a sustinut HIROAKI NAKANISHI, presedintele principalei confederatii patronale nipone, KEIDAN  REN. CHINA si-a adjudecat rolul de initiator al acestei operatiuni politico-diplomatice complexe, care ii confera pozitia de lider regional.

RCEP este concurentul Tratatului de Liber Schimb Transpacific (TPP) promovat de presedintele OBAMA din care SUA s-a retras in 2017 la initiativa presedintelui TRUMP, cand a declansat si razboiul comercial si al monedelor cu CHINA. La Forumul de Cooperare Economica ASIA-PACIFIC (APEC) care a urmat, presedintele XI JIPING in interventia sa (in spatiul virtual) a subliniat ca tara sa este motorul comertului mondial si permite o deschidere mai larga a portilor economiei sale nationale, avertizand totodata asupra pericolului pe care il reprezinta protectionismul.

„Deschiderea este cea care permite unei tari sa mearga inainte, iar izolarea o franeaza. Nici o natiune nu se poate dezvolta mentinand portile inchise”.  Vice-ministrul chinez de externe, QIN  GANG asigura ca:”Noua ne este egal cine va fi la Casa Alba. Ceea ce vrem este o relatie calma si mai buna cu SUA.” APEC numara 21 de state si reprezinta 60% din PIB-ul mondial si 47% din comertul planetar.

Unul din planurile mai putin vizibile puse in dicutie in cadrul acestor intalniri RCEP initiate de China este de a crea o moneta virtuala, pe principiul Bitcoin, cu acoperire in aur, ceea ce ar insemna o renuntare la folosirea monedei americane – USD, in tranzactiile comenrciale regionale, vizate de aceast tratat.

G-20 RYAD (ARABIA  SAUDITA)

 O alta platforma de cooperare economico-comerciala post-covid, care atesta rolul CHINEI de lider mondial care este in masura sa-si impuna propria agenda la nivelul organizatiilor regionale sau cu vocatie globala, in detrimentul SUA care prin vocea presedintelui TRUMP a criticat utilitatea unor asemenea organisme si mentinerea lor in viata. G-20 virtual, este pentru prima data gazduit de o tara araba, pentru regele SALMAN al ARABIEI  SAUDITE este o buna ocazie de a-si cosmetiza imaginea in contextul scandalurilor legate de violarea drepturilor omului si  ingradire a dreptului la libera exprimare al jurnalistilor. Intr-o scrisoare deschisa semnata de 45 congresmeni americani adresata administratiei TRUMP se cerea boicotarea lucrarilor G-20,argumentandu-se ca: „Nu trebuie sa legitimam un regim care violeaza drepturile omului si ingradirea drepturilor femeilor de a participa la viata sociala.” Presedintele TRUMP,care are o relatie speciala cu regele saudit, a preferat sa ignore acest apel, limitand insa interventia sa la G-20 la o scurta prezentare a rezultatelor mandatului sau in plan intern, fara sa faca referiri la probleme de politica externa, dupa care, a parasit video conferinta pentru o partida de golf.

Nici din partea Comisiei Europene si Consiliului European nu a fost o reactie ferma, la demersul celor 65 europarlamentari, care in scrisoarea adresata celor doua organisme, solicitau boicotarea G-20 din cauza „gravelor incalcari ale drepturilor si libertatilor cetatenilor, de catre un guvern care a creat cea mai mare inchisoare pentru ziaristi, unde sunt tinuti in detentie nejudecati, 34 oameni ai presei.” AMNESTY INTERNATIONAL FRANTA a initiat o petitie adresata presedintelui MACRON in care solicita interventii pe langa guvernul saudit pentru eliberarea din inchisoare a ziaristilor si a altor persoane arestate pentru apararea drepturilor omului, ca gest de bunavointa in deschiderea lucrarilor forumului. Cunoscand interesele economico-financiare ale FRANTEI in relatia cu RYADUL, interventia organizatiei a ramas fara raspuns, regele SALMAN reusind sa capteze interesul sefilor de state si guverne ai G-20, pentru doua zile (21-22 noiembrie) cu subiecte referitoare la implicatiile pandemiei si masurile ce ar trebui luate, pentru relansarea economiei mondiale si ajutorarea tarilor sarace afectate serios de criza sanitara si cea economica. Interesant ca, tarile membre G-20 au cheltuit 11.000 miliarde $ pentru a salva economia mondiala  si trebuie sa se pregateasca pentru „bomba cu efect intarziat” a datoriilor tarilor sarace care potrivit OCDE a atins 700 miliarde$. Ministrii de finante ai G-20,intruniti la 21.11.2020 ,au cazut de acord asupra unui „cadru comun” implicand pentru prima data CHINA si creditorii privati pentru a suporta o parte a datoriei tarilor sarace, pentru restul apelandu-se la Dreptul de Tragere Speciala (DST) al FMI. De retinut ca la aceasta intalnire virtuala la nivel inalt a G-20, un grup de tineri, reprezentand noua generatie, a tinut sa faca o serie de recomandari in favoarea unui viitor durabil si echitabil:

– Tarile G-7 si G-20 sa accelereze realizarea obiectivelor dezvoltarii durabile si sa respecte angajamentele luate in cadrul ACORDULUI de la PARIS;

– Tarile G-7 s iG-20 sa garanteze integrarea socio-profesionala a tinerilor, indeosebi prin stimularea antreprenoriatului si printr-o generalizare a accesului la imprumuturi cu dobanda zero si la formarea profesionala pentru viitor;

– Tarile G-7 si G-20 sa promoveze si sa intareasca multilateralismul, necesitate operationala in lume unde amenintarile sunt la toate frontierele, de natura sanitara si solidaritatea internationala (intarirea Ajutorului Public pentru Dezvoltare) sau a fiscalitatii (lupta impotriva erodarii bazei fiscale);

– Este nevoie de o noua diplomatie orientata spre viitor, incepand cu o diplomatie paaricipativa in G7 si G-20.”

Prin vocea sefei delegatiei tineretului francez, Constance COURTALON s-a exprimat ingrijorarea si temerile noii generatii privind ce va urma dupa pandemia de covid-19.

            Presedintele Vladimir PUTIN a prezentat la G-20, o adevarata lista cu problemele si mizele majore care stau in fata intregii lumi somajul si saracia constituie riscuri majore, deci G-20 are rolul de a lua masuri pentru a impiedica ca situatia economica sa se degradeze.In ciuda unor semnale pozitive, riscul principal ramane, somajul masiv pe termen lung, botezat somaj de masa stagnant, cu cresterea saraciei si dislocarea sociala pe care o antreneaza.”Ca urmare, este necesara luarea de masuri suplimentare pentru a evita ca situatia debitorilor, indeosebi, tarile in curs de dezvoltare sa nu se deterioreze mai mult  si ca inegalitatile sociale sa nu se multiplice in contextul pandemiei. Trebuie sa ne straduim sa franam protectionismul si sa se renunte la sanctiuni economice unilaterale si sa se relanseze canalele de aprovizionare.”

Incertitudinea si modelele mentale: De ce inebuneste lumea?

 

Masurile periodice de izolare si carantinare, care tind sa se permanetizeze, au produs serioase modificari ale modului in care creierul uman nu mai raspunde la modelele mentale actuale si aceasta ne face confuzi, anxiosi, violenti in limbaj si comportament fizic. Se constata ca, deja cand iesim, chiar si pentru putin timp din izolare, comportamentul nostru social este schimbat, devenim irascibili, suspiciosi, virulenti in luarile de pozitie, chiar si pe subiecte banale, intoleranti. Aceasta tensiune acumulata si gata sa explodeze se simta si la nivelul organizatiilor, mai mari sau mai mici, care se confrunta tot mai des cu provocari dincolo de gestionarea situatiilor profesionale curente. Cercetatorii de la MIT (Messachutts Institute of Technoogy) s-au aplecat asupra subiectului si au publicat un studiu in revista „NATURE NEUROSCIENCE” in care se sustine ca: „Relatiile sociale sunt la fel de necesare ca hrana, iar izolarea sociala reprezinta un risc de mortalitate la fel de important ca tutunul si alcoolul.”

Pandemia ne-a luat simtul mirosului si gustului, dar si atingerile, insa chiar daca suntem „condamnati” la izolare fiindu-ne limitate iesirile la aer, totusi avem inca sansa de a gandi liber, de a medita profund cine suntem si care este rostul nostru in aceasta viata, reusind astfel sa construim modele mentale luminoase si increderea ca important in aceasta nu este criza insasi, ci ceea ce facem pentru a nu ne lasa coplesiti de ea.

Specialistii vorbesc de venirea valului trei al crizei, care de fapt va fi un val al sanatatii mentale pentru tineri, de aceea se sugereaza autoritatilor europene sa pregateasca o strategie pentru a tine seama  de consecintele psihologice ale pandemiei si diferitelor forme de izolare, pentru ca exista riscul de crestere a tulburarilor anxioase, atacurilor de panica si starilor de depresie care ar putea provoca comportamente sinucigase.

De aceea se recomanda sa avem grija de noi insine si sa ascultam si sa interpretam corect semnalele transmise de corp, sa imbunatatim imunitatea organismului, sa fim atenti la o alimentatie sanatoasa si la somn.

CONCLUZII si unele stiri de ultima ora:

 

– Politica internationala ia cateodata alura unei vaste „commedia dell arte„, unde actorii mascati isi adreseaza cuvinte jignitoare si-si dubleaza improvizatia, de aceea am dat si titlul articolului, ca o invitatie la balul mascat al pandemiei, pentru ca ai senzatia ca traiesti intr-un tinut numit „absurdistan”;

– Domnia starii de alerta si urgenta in pandemie, nu sunt altceva decat un ingrijorator prezent perpetuu, in fata caruia se sterg trecutul si viitorul. „Trecutul numai lumineaza viitorul, spiritul coboara in tenebre.”(A. TOCQOUVILLE).

 – Pentru tanara generatie, viitorul se anunta sumbru. Criza climatica si explozia inegalitatilor s-au unit intr-un mariaj al nebuniei cu reantoarcerea la rivalitatea intre puterile emergente si cresterea mizelor de securitate. La aceasta se adauga  precaritatea devenita structurala si o indatorare masiva care va sfarsi prin a apasa greu pe umerii fragili ai noii generatii;

– In ultimele doua decenii, crestinismul european a fost tinta atacurilor, multe biserici si lacase de cult au fost incendiate si vandalizate sub privirile indiferente ale autoritatilor si populatiei civile, pierzandu-se sensul sacru al crestinismului, care trebuie sa reziste cruciadei laicitatii si unui islam tot mai agresiv si intolerant salasuit in inima batranului continent. O societate in care oamenii sunt indiferenti in fata distrugerilor si banalizarii locurilor sfinte traditionale, este in plina criza existentiala si EUROPA cetatenilor imaginata de parintii fondatori, este in plina criza identitara, isi neaga radacinile spirituale iudeo-greco-latine crestine,si se lasa ingenuncheata de un islam europenizat violent si sectar. Pandemia de covid-19, a adancit aceste falii intre sacru si profan, intre Orient si Occident.

-Globalizarea este prost inteleasa, sau a fost prezentata in mod voit ca reprezentand astazi haosul, amestecarea raselor, haos economic, politic si social ,libera circulatie,r azboaie hibride, migratie necontrolata de populatii din zonele de conflict, globalizarea saraciei,a molimelor, catastrofelor naturale. Dar,globalizarea ar trebui sa insemne si o mare resetare a lumii ,a sistemului de guvernanta si organizare spirituala a societatii, o sansa pentru construirea unei lumi mai buna, mai echilibrata ,in respectul demnitatii umane, protectiei mediului, eradicarea saraciei si a maladiilor generate de subnutritie si  lipsa unei protectii sanitare eficienta.

– CHINA  si GERMANIA, ca viitoare superputeri ale lumii, si-au impartit cu grija sferele de influenta economico-comerciale si politico-militare: CHINA a preluat controlul si leadeship-ul regiunii ASIA-PACIFIC in detrimentul SUA, iar GERMANIA se afirma tot mai clar drept lider al EUROPEI, care prin forta sa economica si militara,tinde sa-si faca simtita prezenta in fostele colonii franceze si britanice din AFRICA si AMERICA LATINA. Excedentele comerciale si financiare ale celor doua tari sunt folosite ca arme inteligente in purtarea unor razboaie hibride (economice, financiare, monetare) pentru acapararea si devorarea tarilor pe care le controleaza prin indatorare publica. Si CHINA si GERMANIA au inteles ca este mai ieftin si mai „curat” sa cumperi o tara indatorata, decat sa o bombardezi si sa o distrugi.

– SUA raman captive in continuare gandirii strategice a secolului XX, care aseza in centrul intereselor de securitate nationala, declansarea de razboaie armate devastatoare care perturbau stabilitate unor regiuni,cu costuri enorme de vieti si distrugeri materiale, pentru a satisface foamea de resurse naturale a corporatiilor care dicteaza directiile de politica externa ale administratiilor americane, indiferent de coloratura politica. Dupa ocupatia militara se instalau guverne marioneta, se trecea cu sarguinta la pradarea a tot ceea ce se putea fura, inclusiv artefacte care faceau parte din patrimonil spiritual al acelor popoare.

– Campania pentru alegerea presedintelui american,a evidentiat existenta unei fracturi puternice la nivelul societatii americane si disparitia unui spatiu minim de consens pe probleme majore, iar prestatia celor doi candidati a oferit lumii intregi un spectacol jalnic, asezonat din plin cu un limbaj suburban si cu amenintari cu catuse. Am asistat la doua Americi aflate intr-un conflict ireconciliabil, care a adus la suprafata dramele si prejudecatile unui trecut obsedant, marcat de rasism ,detinere individuala de arme si folosirea lor pentru „repararea nedreptatilor”, o AMERICA care pare a se pregati de un razboi civil. Studiile efectuate de sociologi indica faptul ca,in mod ciclic, societatea americana este zguduita de „convulsii morale”, razboaie.

– Conform presei americane, NEW -YORK este denumit „orasul mortii”, ca urmare a numarului mare de decese de covid-19, 650 intr-o zi, fapt pentru care s-au creat blocaje la crematorii si cimitire, iar cadavrele sunt inghesuite in camioane frigorifice stationate in cartierul BROOKLYN, in asteptarea rudelor defunctilor pentru a efectua identificarea si ridicarea in vederea inhumarii sau incinerarii. Din pacate, autoritatile sunt puse in situatii dificile, intrucat rudele defunctilor nu se prezinta pentru a intocmi formalitatile legale din cauza scumpirii exagerate a serviciilor funerare si lipsei de posibilitati financiare. Pana in prezent, pandemia a facut 18.000 victime in NEW-YORK, care se confrunta inainte de declansarea molimei, cu peste 100.000 persoane fara adapost.

– Pandemia de covid-19, ar putea declansa explozia unei alte pandemii, de rujeola, intrucat, din cauza restrictiilor impuse de covid, mai multe  tari au intrerupt vaccinarea copiilor. OMS estimeaza ca, 94 milioane de copiii nu au fost vaccinati fiind expusi riscurilor de contaminare.

– Pandemia de covid-19, a produs mutatii semnificative ale pietei muncii, telemunca dovedindu-se o oprtunitate de a reduce cheltuielile de regie  pentru sedii, mijloace fixe etc si o mai buna cuantificare a muncii individuale. Au disparut noi locuri de munca si profesii, dar au aparut altele in zona noilor tehnologii, aflate in stadiul de pionerat si experimentare, care vor constitui economia viitorului.

-Actuala criza sanitara si economica a generat mutatii semnificative si tot mai diverse atat in mentalul individual si colectiv, atat in privinta modului de participare la viata sociala, dar si in privinta organizarii vietii de familie. Asistam azi la un fenomen deja generalizat in majoritatea tarilor europene si anume de evadare din zona oraselor, in favoarea retragerii in mediul rural, pentru o viata tihnita, in mijlocul naturii si cu dorinta de a lucra cu propriile maini pamantul pentru a te bucura cu „sudoarea fruntii”, de roadele sale. Aceasta noua tendinta este de fapt raspunsul intelept la masurile de izolare sociala luate de multe ori abuziv de catre autoritati ,a caror eficienta s-a dovedit a  fi indoielnica. Cu siguranta ca prin aceasta dinamica socio-profesionala de la orase la sate,se vor dezvolta rapid economii societare care vor contribui la o mai mare coeziune in comunitati si o valorificare mai buna a resurselor umane si a potentialului de antreprenoriat indeosebi in randul tineretului.

-Referindu-ne la ROMANIA, observam cu ochiul liber si cu amaraciune ca,suntem pe cale sa ne autodistrugem prin masurile heirupiste, de multe ori abuzive si contradictorii luate de actualul guvern, atat in privinta ingradirii raspandirii pandemiei, dar si cu privire la masurile ce ar trebui luate pentru salvarea locurilor de munca si antreprenorilor romani aflati deja din punct de vedere financiar, in moarte clinica. Dar,ghinion ! Preocuparea obsesiva a presedintelui IOHANIS si a guvernului sau,este de a „combate” zilnic „ciuma rosie”- PSD, vinovat inclusiv pentru raspandirea pandemiei si schimbarile climatice. Este jenant ca, in calitate de presedinte sa te transformi in agentul electoral cel mai vocal al PNL si sa fi procupat numai de organizarea alegerilor parlamentare pentru a scapa de „ciuma rosie” din parlament, desi starea de sanatate a natiei ca urmare a pandemiei, a devenit tot mai precara. Asemenea atitudine sfidatoare la adresa Constitutiei ne aminteste de naravurile unui lider autocrat, fara ca societatea civila si institutiile statului sa reactioneze pentru a sanctiona asemenea derapaje de la democratie. Pe un alt plan, in plina criza economica care a dus la cresterea gradului de indatorare la 45% din PIB, tu presedinte si sef de guvern, sa te lauzi cu noul parteneriat strategic incheiat cu SUA care presupune noi achizitii de armament si echipamente militare de ordinul a 3-4 miliarde de dolari si de cedare unor companii americane extinderea si modernizarea capacitatilor nucleare de la CERNAVODA, care ne vor costa alte miliarde de dolari, inseamna ca ori esti inconstient ori tradator de tara, sau poate amandoua la pachet. Pierzand controlul si asupra producerii electricitatii, inseamna ca vom lua „lumina” de la unchiul SAM, dar exista si posibilitate de a avea nesansa ca acest parteneriat strategic  sa ne intoarca la folosirea „opaitului traditional romanesc”, denumit si lampa lui „ILICI”, amintindu-ne de „parteneriatele” cu URSS de unde ne” luam” lumina.

In incheiere, va doresc dragi cititori ai revistei „SUD”, sa va pregatiti temeinic pentru a convietui cu inamicul nostru-covid-19, care se pare ca ne va insoti pana in 2025 alaturi de alte provocari, sa-i imblanzim efectele prin masuri naturale de imunizare, bucurandu-ne de tot ce ne ofera natura, cu convingerea ca si de aceasta data, romanii, neam de supravietuitori, vom pacali boala si vom renaste prin credinta ca Maica Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, ne va lua sub acoperamantul Sau, pe noi truditorii Gradinii Sale.

Bucurati-va de fiecare rasarit si apus de soare si respirati adanc aerul ametitor al libertatii, cat mai avem aceasta sansa.

 

Sarbatori cu lumina in suflet si binecuvantari si pandemie suportabila!

 

Gl.bg.(R)Gheorghe   DRAGOMIR

Presedintele Centrului de Etica si Strategii

membru al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din ROMANIA

27 noiembrie 2020

 

Lasă un răspuns