Dorel SCHOR: Vladimir Kara – Alexei Obolensky « RENCONTRES »

Sub titlul „ÎNTÂLNIRI” expun la o galerie centrală din Paris doi artişti plastici care au în comun, în afară de originea rusească şi amănuntul că trăiesc şi lucrează în Franţa, faptul că au un stil simbolist figurativ. Inspiraţia lor este de sorginte istorică sau contemporană.
   Un joc subtil leagă aceste fertile izvoare, le leagă şi le derulează peste o imperceptibilă frontieră între cele două tendinţe. De remarcat că evidenţa figurativă nu este decât limita şi masca subtilă a unei figuraţii simbolice.
   Despre Vladimir Kara am mai scris. El este pictor, grafician, acuarelist şi cultivă un simboloism ezoteric, cu stilizări moderne din care nu lipseşte alegoria umană. Se distinge uneori o combinaţie de idealism în culoarea pură cu un soi de primitivism naiv.
 Alexei Obolensky este pictor şi sculptor. El foloseşte diferite tehnici în lucrările sale profane şi sacre, pe care le pune în serviciul dimensiunilor simbolice ale limbajului figurativ. Astfel, a realizat decoraţia în ceramică murală a unor lăcaşe de cult de pe Coasta de Azur.

——————————

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

24 iulie, 2019

Lasă un răspuns