Dorel SCHOR: Tuvia Beeri – o formă de expresie originală

Tuvia Beeri era un tânăr de 19 ani când a ajuns în Israel. Ţara abia îşi dobândise independenţa, era în 1948,  şi tânărul născut în Cehoslovacia urma să parcurgă, împreună cu ţara veche-nouă, toate etapele de glorie şi dificultăţi.

Avea să-şi îndeplinească şi visul de a deveni artist plastic. El a studiat temeinic cu pictorii israelieni cunoscuţi Marcel Iancu şi Iacov Wexler, a reuşit mai târziu să frecventeze cursurile de la Ecole de Beaux Arts la Paris.

 

 

   Interesant este faptul că, însuşindu-şi temeinic secretele profesiei din aceste valoroase surse, Tuvia Beeri a continuat apoi să-şi dezvolte un stil propriu, o metodă şi o paletă originală care ocupă o parte proeminentă din creaţia sa. El cultivă o formă de expresie tipică în care peisajul transfigurat în “figuri” geometrice, ni se adresează mereu altfel în compoziţii surprinzătoare. Astfel, gravurile sale aproape abstracte trebuie privite ca pe nişte stampe,realizate suprarealist sau futuristic.

 

 

   Tuvia Beeri a tipărit sute de lucrări în multe publicaţii internaţionale în care s-a prezentat ca gravor, ilustrator, editor, pictor.

Multe din creaţiile semnate de el (litografii, gravuri, serigrafii) se află şi au fost expuse la Muzeul Israel de la Ierusalim şi la  Muzeul de Artă din Tel Aviv, precum şi în muzeele lumii. Acum, la vârsta de nouăzeci de ani, el menţine o tradiţie artistică proprie, concentrându-se asupra oricărui amănunt prezent în lucrare.

——————————

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

19 mai 2019

Lasă un răspuns