Dorel SCHOR: Tezaurul coroanei

De câte ori mă aflu în câte o capitală de fost imperiu, mă duc neapărat să vizitez bijuteriile coroanei. Aşa mi s-a întâmplat la Londra, la celebrul Tower. Aşa mi s-a întâmplat la Moscova, la Kremlin. Şi aşa era normal să mi se întâmple la Viena, la palatul Hofburg. Mă duc neapărat din trei motive. Primul ar fi din cauza conotaţiilor politico-economico-sociologice şi psihologice ale subiectului. Al doilea: implicaţiile artistico-culturale şi estetice ale exponatelor. Şi, al treilea: mă trage acolo soţia.

Aşa că mi-am consacrat o bună jumătate de zi pentru tezaurul austriac, aşa numita, ferecata şi celebra Schazcammer. Ce nu am văzut acolo? Coroana, sceptrul, globul şi celelalte însemne ale domniei. Bijuterii, hlamide, odăjdii, colane, arme ţintuite, casete, coperţi, relicve, tapiserii, pocale, potire, mobile, altare, aşternut, icoane, sfeşnice, decoraţii, portrete…

De ar fi să înşirui numai „materialele” utilizate ar trebui să mă folosesc exclusiv de cuvinte bogate: aur şi argint, diamante, rubine, safire, perle, fildeş, purpură, hermină, mătase, topaz, edelştein, almandine, granate, cristal, abanos, sardonix, lapislazuli, hiacint, jad, ametist, aquamarin…

Şi ce tablouri! Chipuri de regi, împăraţi şi nobili încadraţi în rame grele, preţioase, împunătoare. Cel mai mult m-a impresionat kaiserul Franz întâiul. Răsturnat intr-un fotoliu-tron cu baldachin, cu coroana grea de pietre preţioase pe cap şi într-o hlamidă largă, împăratul mi-a lăsat clara impresie că suferă de ulcer gastric sau de constipaţie. Omul, că om era şi el, semăna uluitor cu un cunoscut al meu din Câmpulung, Bucovina, fost achizitor de cherestea in Romania, care a lucrat apoi la o fabrica de suc de fructe.

Stiu sigur ca si domnul Herman, care era un om foarte cumsecade, suferise multa vreme de constipatie. Fusese pe vremuri la Karlsbad, bause borcut la Vatra Dornei si folosise toate ceaiurile recomandate expres, fara rezultat. Numai sucurile de fructe, proaspete, asa mi-a marturisit, i-au rezolvat problema. Ei bine, domnul Herman statea acolo in tablou, cu coroana pe cap si suferea de constipatie. Privea la toate bogatiile din jur si parca spunea: ce folos de toate astea!? As da o jumatate de imparatie pentru un suc de fructe care sa-si faca efectul zilnic, la aceeasi ora…!

Mie, tezaurul austriac mi-a placut foarte mult.

——————————

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

25 iunie, 2019

Lasă un răspuns